Comunitatea Madrid a înființat un Centru de ultimă generație pentru Oncologie Experimentală la Institutul de Cercetare al Spitalului Universitar Public 12 de Octubre i+12, cu șase laboratoare dedicate exclusiv dezvoltării de noi linii de cercetare a cancerului care pot fi transferat în practica clinică zilnică.

Astăzi, în ajunul Zilei Cancerului, ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat această nouă infrastructură, căreia i-a fost alocată o investiție de aproape 2,5 milioane de euro și care face parte din angajamentul continuu al acestui spital public de a avansa în studiul acestei boli și în căutarea unor noi metode diagnostice și terapeutice care să beneficieze pacienții.

Strategia de promovare a cercetării la Spitalul 12 de Octubre se concretizează acum cu această nouă infrastructură, axată pe studiul mecanismelor biologice care determină comportamentul cancerului. Pentru aceasta, Centrul de Oncologie Experimentală dispune de șase laboratoare mari, distribuite pe o suprafață de peste 800 de metri pătrați. Nouă grupuri independente de analiză lucrează la centru care include aproape 100 de experți de renume național și internațional, mulți dintre ei medici care asigură îngrijirea directă a pacientului, ceea ce garantează transferul cunoștințelor științifice către îngrijire.

Cele șase laboratoare noi, pe lângă cel dedicat cancerului pulmonar situat în afara acestor unități, sunt destinate investigației unor tumori cu prevalență ridicată în rândul populației. Astfel, una dintre ele este dedicată cancerului de prostată, cu 14 experți din trei grupuri diferite care analizează diverse aspecte ale acestei boli, precum biomarkeri, cu un interes deosebit pentru căile de semnalizare celulară, genomul metastazelor și identificarea de noi strategii terapeutice. În plus, un grup de genetică translațională, condus de cercetători de renume internațional, s-a alăturat recent acestui laborator.

Noul centru dispune și de un laborator pentru studiul tumorilor gastrointestinale și neuroendocrine care conduce proiecte internaționale, axate pe caracterizarea moleculară și imună, precum și pe dezvoltarea de noi tratamente.

Alte două grupuri consacrate din 12 de Octubre își desfășoară studiile într-unul dintre laboratoarele noului Centru: grupul de Oncologie Moleculară și Celulară, cu 18 profesioniști care analizează mecanismele moleculare de inițiere și progresie a unor tumori solide și de dezvoltare. de noi terapii, în colaborare cu Centrul de Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic -CIEMAT-; și grupul care studiază cancerul mamar și ginecologic, cu nouă profesioniști dedicați studiului biomarkerilor tumorali, inclusiv tehnologiilor de biopsie lichidă.

Noi ținte și terapii experimentale

Centrul de Oncologie Experimentală dispune și de un laborator dedicat mecanismelor de sensibilitate și rezistență la imunoterapie aplicate în cancer, precum și analizei și abordării farmacologice a cașexiei tumorale, sindrom caracterizat prin pierderea masei musculare și scăderea considerabilă a greutății. De asemenea, are un alt mare laborator dedicat noilor ținte și terapii experimentale, căruia li se vor alătura în curând cercetători de la prestigioasa Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering din New York.

În sfârșit, se completează cu un laborator dedicat efectuării determinărilor moleculare, ca zonă de referință diagnostic predictiv în studiile clinice independente promovate de cercetătorii i+12 și care va gestiona probele și determinările în conformitate cu standardele de calitate impuse de agențiile de reglementare laboratoare de diagnostic clinic de prim nivel.

Pe lângă laboratoare, această infrastructură de ultimă generație are suport esențial și zone de lucru pentru desfășurarea corectă a studiilor, precum o sală de cultură, o infrastructură tehnologică pentru disecția profilului imunitar (DSP) în tumoră. mostre cu o zonă digitală pentru vizualizarea imaginilor, o cameră frigorifică și zonă de congelare, precum și zone de depozitare și săli de ședințe.

Toate aceste linii strategice au finanțare națională și internațională publică și privată. Printre principalii sponsori ai proiectelor și programelor se numără Institutul de Sănătate Carlos III -ISCIII-, Grupul Spaniol de Tumori Neuroendocrine și Endocrine -GETNE-, Asociația Spaniolă împotriva Cancerului, Fundația CRIS împotriva Cancerului, La Caixa și Fundația FERO. .

Spitalul public 12 de Octubre i+12 se remarcă și prin programul său privind cancerul pulmonar, condus de dr. Luis Paz-Ares, șeful serviciului Oncologie Medicală, și format din trei grupuri emergente dedicate studiului terapiilor de precizie, comunicare intercelulară în îmbătrânire și cancer și imunitate. Principalele linii de cercetare converg în două domenii axate pe identificarea de noi biomarkeri moleculari și noi strategii de tratament pentru pacienți.

Peste 100 de proiecte de cercetare a cancerului

Institutul de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre i+12 are în prezent 291 de proiecte active, dintre care 107 sunt concentrate pe cancer, și 333 de studii clinice, dintre care 171 dedicate acestei boli. În ceea ce privește numărul de articole științifice, în 2022 i+12 au publicat 1.321 în reviste de mare impact, dintre care 318 au fost despre cancer, 30% dintre ele în reviste de prima decilă și 65% în publicații de primă clasă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid deschide un Centru Oncologic Experimental la Spitalul 12 de Octubre cu șase laboratoare dedicate exclusiv cercetării