#Madrid –

Comunitatea Madrid depășește cu +3,1% nivelurile Produsului Intern Brut (PIB) anterior pandemiei de COVID-19, cu mult peste media națională (+0,4%). Această creștere acumulată începând cu trimestrul al patrulea din 2019 îmbunătățește zona euro în ansamblu sau țări precum Italia, Franța și Germania. Ministrul Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă, Rocío Albert, a evidențiat, de asemenea, creșterea economiei de la Madrid care, conform datelor contabile regionale trimestriale, a crescut cu +0,8% în lunile aprilie, mai și iunie, dublând Spania ca un întreg, care rămâne la doar +0,4%.

În plus, creșterea a fost de +2,4% în ultimul an, cu șase zecimi peste cifra statului, care a atins un slab +1,8%. Pe sectoare, Construcțiile a înregistrat cea mai mare creștere, cu +4,1%. Urmează serviciile, cu un sold de +2,5% în ultimul an. Agricultura a obținut +0,6% și Industria +0,4%. Dintre activitățile terțiare, Serviciile de Afaceri și Financiare au înregistrat cel mai mare progres de la an la an, cu o rată de +3,4%, în timp ce Distribuția și Ospitalitatea, la rândul său, au progresat cu +1,9% față de anul precedent.

De remarcată este și îmbunătățirea investițiilor, care au primit cel mai mare impuls în ultimul an, cu o creștere de +2,7%, în special în domeniul locuințelor (+5,1%). În plus, consumul gospodăriilor a crescut cu +1,5%, iar cererea externă a crescut cu +7,2% față de aceeași perioadă din 2022.

Albert s-a referit, de asemenea, la prognozele de creștere pregătite de organizații externe care „indică o închidere a anului 2023 ceva mai mare decât media națională”, cu +2,3% pentru acest an, cu două zecimi peste media spaniolă și +2,4% până în 2024.

În acest sens, el a subliniat că „guvernul central ar trebui să se uite la Comunitatea Madrid și să dezumfleze impozitul pe venitul persoanelor fizice, să scadă impozitele și să ajute companiile și pe cei care desfășoară activități independente. Prin scăderea impozitelor se creează bogăție, se creează locuri de muncă și se reactivează economia, pentru că cetățenii și companiile au mai mulți bani pentru a decide cum îi cheltuiesc”, a subliniat el.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid depășește PIB-ul înainte de pandemie cu peste 3% și îmbunătățește media națională cu 2,7 puncte