Comunitatea Madrid prezintă expoziția Apothecaries and apothecaries in the Nuevo Baztán de Juan de Goyeneche (11-11), o călătorie prin îngrijirea farmaceutică și medicamente care putea fi dispensat în curtea mică care înconjura locuitorii municipiului la începutul secolului al XVIII-lea. Expoziția poate fi vizitată cu intrare liberă, până în iunie 11, la Palatul Goyeneche din Nuevo Baztán.

Între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, Juan de Goyeneche a construit o nouă așezare urbană și manufacturieră în Nuevo Baztán și La Olmeda, în care spațiul impunător a fost combinat cu pt. manufacturi precum războaie de țesut, ateliere de sticlă, fabrici de mătase, producție de vin și băuturi spirtoase, printre altele. În plus, acest proiect urban a avut și un mediu agricol pentru producția de măsline, struguri și diverse livezi.

S-a configurat astfel un complex industrial în care accidentele de muncă nu ar fi trebuit să lipsească. , așa că Goyeneche a inclus un spital printre clădirile proiectate în așezare, ai cărui utilizatori trebuie să fi solicitat utilizarea produselor terapeutice. Chiar și animalele de vînzare au trebuit să aibă nevoie de medicamente și preparate. Din ambele motive, Nuevo Baztán a avut și o farmacie în secolul al XVIII-lea.

Expoziția, curatoriată de Antonio González, Alfredo Baratas și Alejandra Gómez, are colaborarea cu Muzeul Farmacia Hispanică a Universității Complutense din Madrid, printre altele. Obiectivul său este de a arăta cum ar putea fi dezvoltată îngrijirea farmaceutică în Nuevo Baztán și împrejurimile sale dintr-o dublă perspectivă: prepararea medicamentelor într-un mediu spitalicesc legat de o populație activă și îngrijirea farmaceutică în curtea mică oferită locuitorilor palatului însuși. . .

Către o farmacie maură în Spania baroc

În perioada barocului a coexistat terapia tradițională, bazată pe utilizarea resurselor din galenismul medieval, precum sângerarea și purgativele, cu introducerea progresivă a chimicalelor. medicamente, dezvoltarea hidroterapiei sau utilizarea, nu fără controverse, a anumitor produse exotice, precum cafeaua, tutunul, ciocolata sau china.

În același timp, o anumită critică a unor remedii tradiționale, cu un mecanism clar magic, precum pietrele de bezoar sau unicornul, în același timp în care mănâncă za utilizarea masivă a remediilor secrete. Farmacopeile, care proliferează în epocă, trec de la galenic la eclectic și admit treptat folosirea medicamentelor chimice, deși cu structuri și conținuturi arhaice.

. Spitale și farmacii din Nuevo Baztán și La Olmeda

Spitalul proiectului Juan de Goyeneche era situat în Villa de La Olmeda, lângă fabrica de pânze. Numărul mare de muncitori din acest nou complex de fabrici a necesitat o structură de îngrijire menită să trateze atât accidentele, cât și patologiile de care ar putea suferi angajații. Ca majoritatea spitalelor din acea vreme, cel din La Olmeda trebuie să fi fost mic și modest. În ceea ce privește farmacia, nu există o consemnare expresă a existenței acestuia în casa palatului lui Juan de Goyeneche din Nuevo Baztán sau în locurile din apropiere, deși aceste sarcini sanitare s-ar ocupa.

După sursele momentului, în 1741 este documentată prezența chirurgului Martín Zabala în Nuevo Baztán și, din 1752, un alt chirurg, Thomas Benito, este încorporat, conform celor care figurează în registrul marchizului de Ensenada. La fel, din 1741 există dovezi ale prezenței farmacistului Juan Francisco González.

Mai multe informații la 2022www.comunidad.madrid/activities/1752/farmacia-farmacia-expozitie-nou-baztan-juan-goyeneche-11 -17352022

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție evoluției farmaciei și medicamentelor în secolul al XVIII-lea