Comunitatea Madrid a prezentat astăzi 11 a-a ediție a Festivalului Suma Flamenca, eveniment care anul acesta va fi dedicat capitalei ca epicentru istoric al artei flamenco. Sub motto-ul Madrid flamenco, acest eveniment cultural va reuni 41 spectacole cu un total de 41 artiști de chitară, cante și dans, inclusiv Mayte Martín, Carmen Linares, María Pagés, Jesús Carmona, Tomatito, Rafael Riqueni și Esperanza Fernández .

Anul acesta se va desfășura în perioada 15 din octombrie până în 6 noiembrie în opt etape în capitala și șapte municipalități din regiune, pe lângă un omagiu adus producătorului de muzică Mario Pacheco și altul chitaristului Manolo Sanlúcar, care a murit recent.

Ministrul Culturii, Turismului și Sport, Marta Rivera de la Cruz, care a participat astăzi la prezentarea programului la Teatros del Canal, însoțită de regizorul ei Sectorul artistic, Antonio Benamargo, a subliniat că „cu 15 premiere absolute și 13 are premiera la Madrid, acest festival transformă capitala Spaniei în epicentrul flamenco”. „Madrid a fost un catalizator al tuturor manifestărilor artistice de-a lungul istoriei, fiind Mecca flamenco, locul la care artiștii și-au dorit întotdeauna să ajungă ca loc de învățare, de schimb de experiențe și de consacrare”, a subliniat.

Această nouă ediție a Suma Flamenca combină cele trei limbaje ale artei flamenco: cante, chitară de concert și dans. Deși cea mai mare parte a programării se desfășoară în orașul Madrid, descentralizarea o va extinde la trei municipalități din regiune: San Lorenzo de El Escorial (Royal Carlos III Coliseum), La Cabrera (Centrul Regional de Științe Umaniste Sierra Norte) și Rascafría. , în Mănăstirea Regală El Paular, pe lângă galele de flamenco care se vor desfășura în spațiile Rețelei de Teatre din Comunitatea Madrid.

Festivalul va avea loc în 13 locații: cele trei menționate în afara capitalei, plus trei în Teatros del Canal (Sala Verde, Sala Negra și Sala Roja), Ateneo de Madrid, Teatro de La Abadía, Sala Cuarta Pared și centrele culturale Paco Rabal și Pilar Miró de Vallecas. La acestea se adaugă alte patru etape pentru galele de la Alcalá de Henares, Torrejón de Ardoz, Pozuelo de Alarcón și Parla.

Cercetare, puritate și avangardă

Recitaluri de cante, trei dintre ele la duo (María Vargas & María Mezcle, Eva Durán & Ole Swing și Cancanilla de Málaga & Filo de los Patios) subliniază predominanța acestei specialități flamenco, la care participă Mayte Martín, El Pele, Carmen Linares, Sandra Carrasco, Esperanza Fernández , Paco del Pozo, Tremendita, David Carpio, Capullo de Jerez și Pedro el Granaíno.

Dansatorii vor arăta munca de cercetare și purificare la rădăcina și în fruntea creațiilor lor. . Pe scenă vor trece María Pagés, Jesús Carmona, Mercedes Ruiz, José Maya, Compania Iván Losada, Carmen Cortés, Maripaz Lucena, Iván Vargas, Patricia Guerrero și profesoara La Tati, dansatoarea din Madrid, care îi va primi un omagiu. carieră extinsă și fructuoasă. Alți artiști care vor participa ca invitați vor fi Alba Heredia cu Iván Vargas, Karen Lugo cu Chicuelo, Pepe Torres cu Carmen Linares și Águeda Saavedra cu Pino Losada.

Specialitatea chitarei în concertul va fi reprezentat de Tomatito, Rafael Riqueni, Dani de Morón, José María Bandera, Juan Carmona Habichuela , Pino Losada, Chicuelo, Josemi Carmona și Duo del Mar (Marta Robles și Ekaterina Záytseva).

Pe lângă chitara flamenco, alte instrumente au rolul principal: pianul, cu Diego Amador și Dorantes; tabla indiană, cu Tino di Geraldo, și vioara și chitara electrică, cu Víctor Guadiana.

Omagiu la Ateneo

Încă un an, acest concurs nu uită copiii și publicul familiarizat cu spectacolul Olor a tiempo, de Sara Nieto , în camera al patrulea perete și Flamenco Kids, la Teatrul Jaime Salom din Parla. Acesta din urmă aparține Rețelei de Teatre din Comunitatea Madrid, la care se vor adăuga șase gale de flamenco. María Mezcle, Sandra Carrasco & José Luis Montón și Alejandro Hurtado vor cânta la Centrul Sociocultural Gilitos din Alcalá de Henares; Sandra Carrasco și José Luis Montón își vor prezenta arta la Teatrul José María Rodero din Torrejón de Ardoz și la Mira Teatro din Pozuelo de Alarcón.

Ateneo de Madrid are un program anterior desfasurarii festivalului, cu expozitia La Movida flamenca, un omagiu adus fotografului și producătorului de discuri Mario Pacheco, fondatorul casei de discuri independente Nuevos Medios, fundamental în diseminarea noului flamenco în anii opt și nouăzeci ai secolului XX.

Pe lângă această expoziție, care poate fi vizitată până la 41 în octombrie, va avea loc și o masă rotundă despre opera lui Mario și Cucha Salazar moderat de Pedro Calvo și un concert special susținut de Mario’s Superbanda, cu Carles Benavent, Javier Colina, Jorge Pardo, Tino di Geraldo, Josemi Carmona și Bandolero, cu colaborarea specială a lui Pepe Habichuela și Silvia Pérez Cruz .

În plus, Ateneul va ține și, din 3 până în 6 octombrie, ciclul Prelegeri și Sonante, în care patru specialiști în flamenco vor susține o serie de discursuri urmate de spectacole de patru chitariști de concert, cu nume precum chitariștii Javier Conde sau Joni Jiménez.

Mai multe informații la

www.madrid.org/sumaflamenca/2022 /

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică cea de-a 17 ediția a Festivalului Suma Flamenca Madrid, epicentrul istoric al artei flamenco