În 2022, Comunitatea Madrid a asistat 1.891 de persoane la Centrele sale de reabilitare ocupațională, cu o rată de inserție profesională de 65,3%, cu peste două puncte mai mare decât anul precedent. Aceste dispozitive, care sprijină lucrătorii cu boli mintale severe și de lungă durată pentru a-i ajuta să-și revină sau să dobândească obiceiurile de muncă și abilitățile necesare pentru a accesa lumea muncii și pentru a sprijini integrarea și întreținerea acestora, au reușit să obțină un total de 1.236 de persoane loc de muncă, cu 11% mai mult decât în ​​anul precedent.

Ministerul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale dispune de 30 de centre de reabilitare a muncii distribuite pe întreg teritoriul Comunității, dintre care trei au fost lansate în luna mai anul trecut. Obiectivul său principal este acela de a aborda lacunele de formare și pierderea abilităților personale la care duc uneori tulburările mintale, precum și de a lupta împotriva stigmatizării și discriminării în accesul la angajare.

Resursele specializate în pregătirea profesională a persoanelor cu boli mintale sunt dotate cu echipe multidisciplinare (specialişti în psihologie, terapie ocupaţională, tehnicieni suport pentru integrarea în muncă, formatori, profesori de atelier, asistenţi).

Din numărul total de utilizatori în 2022, 1.098 erau bărbați și 793 femei, cu o creștere de aproape un punct față de anul precedent a participării feminine (41,9%). Din contractele semnate de persoanele îngrijite în aceste centre, 36% au avut caracter nedeterminat, ceea ce reprezintă un salt substanțial față de cele 17,6% din 2021. În plus, aproape jumătate din toate contractele au fost cu normă întreagă, 42,7 % part-time și 11,3% oră.

Centrele de Reabilitare a Muncii fac parte din rețeaua de asistență socială pentru persoanele cu boli mintale grave și de lungă durată din Comunitatea Madrid, formată din 6.854 de locuri de îngrijire gratuite distribuite în 233 de centre și servicii de diferite tipuri (centre de reabilitare psihosocială, Zi, centre de reabilitare a muncii, echipe comunitare de sprijin social care se deplasează la locuințe, reședințe, apartamente supravegheate, locuri în pensii și servicii specializate de îngrijire a persoanelor fără adăpost).

Comunitatea Madrid are cea mai mare rată de activitate a persoanelor cu dizabilități din Spania, cu 42,2%, cu 7,6 puncte procentuale peste media națională, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INE).

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid crește rata de inserție în muncă a lucrătorilor cu boli mintale la 65%