Comunitatea Madrid a autorizat, prin Consiliul guvernatorilor desfășurat astăzi la Poșta Regală, crearea unei Comisii interdepartamentale pentru coordonarea Planului de sprijin Ucraina și a acestuia. persoane strămutate sau refugiați.

Guvernul regional a conceput această operațiune de solidaritate care permite canalizarea tuturor ajutoarelor oferite de entități, asociații, ONG-uri și cetățeni din Madrid în mod privat. Săptămâna aceasta, președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezentat dispozitivul de logistică și asistență pentru refugiați, având ca epicentru Spitalul Public de Nursing Isabel Zendal pentru a canaliza materialul pe care madrilenii îl donează.

Noul grup de lucru va fi coordonat de la Ministerul Președinției, Justiției și Internelor. Acesta va avea participarea tuturor ministerelor din diferitele lor domenii de competență. Tot în Comisie vor face parte, în calitate de membri, șefii adjunctelor ministerelor, în calitatea lor de organe superioare ale Administrației regionale și care vor răspunde direct de executarea acțiunii Guvernului.

Această resursă va aborda aspecte legate de coordonare, protecție civilă și sprijin juridic, sănătate, educație, locuință, nevoi de bază și transport, și va ține cont, în sfera de competență, de nevoile care sunt transferate de la Ambasadă. a Ucrainei în Spania.

Până în prezent, Comunitatea Madrid a pus la dispoziție statului, și în așteptarea ca acesta să furnizeze numărul de refugiați de către Comunitate Autonomă, un total de 1.537 paturi de spital repartizate între Spitalul Public Enfermera Isabel Zendal și altele 22 al Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS), pentru a acoperi eventualele nevoi. În acestea din urmă sunt activate 508 pentru asistență mai complexă. De asemenea, vor putea accesa vaccinuri împotriva COVID-19 și sprijin din partea profesioniștilor din spitale și din Asistența Primară, care vor participa în propria limbă, să obțină cardul de sănătate al Comunității Madrid în cel mai scurt timp posibil.

Ministerul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale a mobilizat numeroase resurse până la un total de 1.209 locuri sociale, repartizate pe diverse centre și servicii ale Rețelei de Asistență Integrală pentru Violența de Gen, precum și centre de urgență, adăposturi, apartamente adăpostite, centre pentru femeile victime ale traficului și exploatării sexuale și pentru tinere, precum și adăposturi pentru tineri, bucătării, centre pentru bătrâni și ONG-uri colaboratoare.

Pentru sa parte, Ministerul Educației contribuie aproape de 77.. locuri de învățământ vacante la toate secțiile de formare, din primul ciclu sau Educația timpurie (0-3 ani), până la Bacalaureat, pe lângă sălile de clasă de legătură, pentru a promova încorporarea elevilor ucraineni la cunoașterea limbii spaniole. De asemenea, aceștia vor putea accesa ajutoare pentru cantina școlară, acces la manuale și rechizite școlare, programe de sprijin și întărire educațională, precum și sprijinul Rețelei de orientare educațională a Comunității Madrid.

Aceștia vor putea conta și pe abonamentul de transport, temporar gratuit, pentru a se putea deplasa liber pe întreg teritoriul, iar în ceea ce privește angajarea se va desemna un birou specializat care să le asigure acoperire. În acest fel, administrația regională va angaja interpreți, va colabora cu entități specializate în îngrijirea refugiaților, va transfera toate informațiile privind problemele de muncă de care au nevoie în limba lor și va numi tutori de inserție special dedicați acestora.

În cadrul capacităților logistice ale Serviciului de Urgență și Răspuns Imediat (ERICAM), Mecanismul European de Protecție Civilă a fost oferit Ministerului de Interne pentru dispunerea acestuia, permițând activarea personalului din cadrul Detașamentului Comunitar de Pompieri și al SUMMA. 77, să efectueze, dacă este cazul, o deplasare în zonă, dotată cu autovehicule pentru transportul materialului, șoferilor și personalului suport logistic.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid creează o Comisie pentru gestionarea Planului de sprijin pentru Ucraina