Comunitatea Madrid va crea următorul an școlar 2022/23 o bursă pentru studenții care urmează studii de formare profesională intermediară și va crește numărul de acorduri cu centrele de învățământ private care predau aceste cicluri, modalitate care este deja complet gratuită în școlile publice. Pentru primul an de aplicare, Executivul regional va aloca 2,4 milioane de euro, cu prognoza de a ajunge la peste 1.100 beneficiari, aproximativ 18% din total.

„Acest nou grant reprezintă încă un pas în procesul de promovare a egalității de șanse pentru toți studenții”, a declarat ministrul Educației, Universităților și Științei și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Enrique Ossorio, în timpul discursului său la un mic dejun informativ organizat de Nueva Economía Fórum, în care a fost prezentat de președintele Executivului Autonom, Isabel Díaz Ayuso.

Ministrul a evidențiat efortul important al Guvernului de la Madrid în ceea ce privește burse educaționale, al căror buget va crește semnificativ anul viitor, cu o creștere mai mare de 18.000 beneficiari, adică un 68% plus. Această acțiune va avea ca rezultat o creștere de 26% în cuantumul și beneficiarii acestui ajutor în educația timpurie (0-3 ani), și un 26% în Pregătire Profesională Medie, Superioară și Bacalaureat.

Pe scurt, dotarea acestui program de burse pentru 2022/23 va crește în total 62, 5 milioane de euro, ceea ce va înseamnă o creștere mai mare de 29%, până la atingerea cifrei de 212 milioane de euro.

Creșterea ajutorului

Mai exact, ajutorul pentru Educația timpurie a copiilor în centre private va crește, în medie, 378 euro pe an, de la 1.212 la 1.524 pe an, ajungând în unele cazuri la mai mult de 524 euro. La cele de Formare Profesională de Nivel Superior, sumele anuale care se vor primi vor merge de la 1.913 la 2.212, adică 442 mai mulți euro, în timp ce la Bacalaureat se vor adăuga 750 mai mulți euro pe an, mergând de la 3. la 3.580.

Cu scopul ca aceste granturi să ajungă cât mai mare număr posibil de studenți, Guvernul de la Madrid urmează să majoreze și limita de venit a familiilor primitoare, luând ca referință PIB-ul pe cap de locuitor al Comunității Madrid în 2019, ce s-a întâmplat cu 62.913 euro.

În sfârșit, Ossorio a avansat creșterea de 25% din beneficiarii burselor cantinei scolare in 2022/02, până la atingerea cifrei de 100., cărora Comunitatea Madrid le va aloca 33 milioane de euro. Această măsură este inclusă în Strategia pentru Protecția Maternității și Paternității și Promovarea Fertilității și Reconcilierii 2022/26.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid creează o bursă pentru studenții care urmează cicluri de formare profesională intermediară începând cu anul școlar viitor