Comunitatea Madrid contribuie cu acțiuni precum Programul GEA pentru a facilita reconcilierea și inserarea în muncă a femeilor din zonele rurale. Despre aceasta a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, care a încheiat astăzi cel de-al III-lea Congres Internațional al Asociației Familiilor și Femeilor din Mediul Rural (AFAMMER).

În discursul său, Dancăusa a explicat că obiectivele Programului GEA sunt de a promova formarea, angajarea, munca pe cont propriu și consilierea pentru crearea de companii și promovarea asociațiilor „pentru facilitarea accesului pe piața muncii pentru femeile din mediul rural, deoarece munca este esențial pentru dezvoltarea unui proiect de viață”.

Și asta, conform Raportului ClosinGap Potrivit CaixaBank, în Spania femeile care trăiesc în aceste medii au o rată de angajare temporară cu 9% mai mare decât bărbații și, în ciuda nivelului lor de educație mai înalt, sunt subreprezentate la locul de muncă, proprietate și luarea deciziilor în fermele agricole și zootehnice.

Consilierul a mai subliniat că mai sunt și alte elemente care trebuie corectate în acest mediu întrucât, de exemplu, femeile din mediul rural petrec zilnic cu două ore mai mult decât bărbații în treburile casnice.

O parte a discursului său s-a axat pe aspecte demografice, subliniind că „mulțumită politicilor de reechilibrare teritorială promovate de Comunitatea Madrid, nicio municipalitate nu a pierdut populație și chiar și în unele mici, numărul locuitorilor a crescut”. A evidențiat cazul a 5 din cele 78 de municipalități afectate de depopulare în 2018, Bustarviejo, Los Santos de la Humosa, Navalagamella, Pelayos de la Presa și Villamanta, care au depășit deja bariera de 2.500 de locuitori.

La această redresare contribuie Strategia de Protecție a Maternității și Paternității căreia Comunitatea Madrid urmează să-i dedice aproape 5.000 de milioane de euro până în 2026 și care include, printre cele 80 de măsuri ale sale, un ajutor de 500 de euro pe lună pe copil pentru mamele sub 30 de ani. de varsta; o deducere de 700 euro pe an din impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru naștere sau adopție; ajutoare pentru închirierea și cumpărarea de locuințe, sau crearea a 5.400 de noi locuri publice în creșe.

Confederația Națională a Federației și Asociațiilor Familiilor și Femeilor Rurale este o organizație care tocmai a împlinit 40 de ani de apărare a drepturilor și oportunităților femeilor care trăiesc în acest domeniu. Are statut consultativ în Consiliul Economic și Social al ONU și are aproximativ 180.000 de membri, ceea ce îl face cel mai mare din lume în acest sector.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid contribuie cu programul GEA pentru a facilita concilierea în lumea rurală