Institutul de Studii Avansate din Comunitatea Madrid IMDEA Nanociencia conduce proiectul de cercetare NoCanTher împotriva cancerului pancreatic, care și-a început faza de testare clinică. Cercetarea, care testează utilizarea nanoparticulelor magnetice în tratamentul local avansat al cancerului, deschide o cale terapeutică importantă.

Este dezvoltat de un consorțiu european condus de profesorul Rodolfo Miranda și de cercetător senior Álvaro Somoza, ambii aparținând IMDEA din Madrid. Acum intră în faza finală, desfășurată la Institutul de Oncologie Vall d’Hebron –VHIO–.

Terapia se adresează pacienților cu metastaze nerezecabile, local avansate și fără metastaze. . Aceasta populatie reprezinta 20% dintre pacientii cu aceasta patologie. Este un tip de afecțiune cu o rată scăzută de supraviețuire și a cărei singură alternativă terapeutică este chimioterapia paliativă.

Această piatră de hotar a fost rezultatul a peste zece ani de muncă desfășurată în IMDEA. în colaborare cu alte centre prestigioase. Această abordare terapeutică s-a concentrat pe dezvoltarea nanoparticulelor de oxid de fier magnetic care generează hipertermie (temperatură anormal de ridicată). Căldura generată poate fi folosită pentru a sensibiliza celulele canceroase și chiar pentru a le distruge.

În acest fel, se aplică doar în zona în care se află tumora fără a deteriora țesutul sănătos care înconjoară carcinomul. Studiul a arătat că tratamentul reduce volumul masei și induce modificări fizice care îmbunătățesc eficacitatea chimioterapiei.

Sub coordonarea IMDEA Nanociencia, Consorțiul NoCanTher este format din unsprezece centre naționale și internaționale: Nanomedicine upscaling pentru fazele clinice timpurii ale terapiei multimodale a cancerului; Institutul de Cercetare BioKeralty (Miñano, Spania); ImmuPharma (Londra, Anglia); Chemicell (Berlin, Germania); Spitalul Universitar (Jena, Germania); Resonant Circuits (Londra, Anglia); Vall d’Hebron Research Institute –VHIR– (Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus (Barcelona, ​​​​Spania); Trinity College (Dublin, Irlanda); Paris Diderot University (Paris, Franța); Vall d’Hebron Institutul de Oncologie – VHIO – (Campusul Spitalului Vall d’Hebron Barcelona, ​​Barcelona, ​​​​Spania) și Spitalul Universitar din Fuenlabrada (Madrid, Spania).

Aniversarea IMDEA

Comunitatea Madrid sărbătorește anii 15 ai nașterii Institutelor de Studii Avansate, create de Executivul regional în 2007. De atunci, IMDEA a atras mai mult de 17 milioane de euro datorită a aproximativ 2.000 proiecte de cercetare și dezvoltare Aceste șapte centre publice de cercetare dezvoltă știință și tehnologie de vârf, cu scopul de a genera cunoștințe pentru a transforma societatea axată pe domenii strategice: apă, alimente , Energie, Materiale, Nanoștiință, Rețele și Software.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid conduce un proiect împotriva cancerului pancreatic care începe faza de testare clinică