Comunitatea Madrid comemorează anul acesta 30a aniversare a descoperirii sitului paleontologic Cerro de los Batallones, în Torrejón de Velasco. Acest spațiu, protejat de 2001 ca Sit de Interes Cultural (BIC), este unul dintre cele mai importante zăcăminte paleontologice din Europa și numai în Spania în ceea ce privește rămășițele găsite din epoca terțiară.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a vizitat astăzi săpătura, care de anul 2000, prin Direcția Generală Patrimoniu Cultural, promovează cercetarea, în colaborare cu Muzeul de Științe ale Naturii al Consiliului Superior pentru Științe Științifice. Cercetări, sub conducerea profesorului Jorge Morales.

Rivera de la Cruz a profitat de ocazie pentru a descoperi caracteristicile unui sit care, în campanii succesive, a permis reconstrucția mijlocului n peisaj natural care a existat în zonă în urmă cu mai bine de 9 milioane de ani.

După ce a mulțumit cercetătorilor pentru munca depusă, ministrul a subliniat importanța acestuia pentru că „nu numai că a îmbunătățit cunoștințele despre acest lucru. scenă, dar a contribuit și la extinderea colecției Muzeului Regional de Arheologie și Paleontologie, care deține încă din decembrie anul trecut sala Emiliano Aguirre, un nou spațiu care arată marea bogăție paleontologică a Comunității Madrid”.

Campaniile succesive de săpături au permis recuperarea a mai mult de 10 . resturi osoase care, mai presus de toate, corespund animalelor carnivore, prezentând un larg varietate de specii. Dintre acestea se remarcă prezența mastodontilor și a țestoaselor gigantice și a girafelor, cu exemplare care s-au păstrat în totalitate.

Aceste acumulări vaste de resturi fosilizate se datorează existenței unor cavități naturale. pe sol, care acționau ca capcane mortale pentru faună. Animalele au intrat sau au căzut în aceste spații în căutarea apei sau a hranei și au fost prinse, favorizând formarea acestor depozite enorme care, de-a lungul a milioane de ani, după cum a explicat ministrul, au devenit o „adevărată comoară paleontologică” cu diverse zone de excavare.

Pe tot parcursul acestui an -al paisprezecelea- se continuă lucrările la nivelurile superioare ale sitului care, datorită prezenței abundente a rămășițelor de mamifere și ierbivore mari, este una dintre cele mai dificile. a excava.

Pentru diseminarea, diseminarea și promovarea Cerro de los Batallones, în acest an au fost organizate vizite și zile porțile deschise de care s-au bucurat mai mult de 800 vizitatori.

Lac mare de apă dulce

Caracterul excepțional al acestui sit este dat de cantitate, calitatea si varietatea resturilor fosile localizate. Astfel, investigațiile efectuate au făcut posibilă reconstituirea ecosistemului care a existat în regiune între 9 și 19. acum milioane de ani.de ani.

În perioada Miocenului superior peisajul prezenta diferenţe foarte notabile faţă de cel actual. Cea mai frapantă a fost existența unui mare lac de apă dulce care ocupa partea centrală a bazinului Madridului, ale cărui țărmuri trebuie să fi fost favorabile prezenței, dezvoltării și supraviețuirii diferitelor specii de vertebrate. În plus, clima mai caldă și mai umedă a făcut să apară pajiști extinse în zona de sud a ceea ce este acum regiunea Madrid.

Printre rămășițele fosile găsite în ultimele trei decenii, trebuie remarcat faptul că 10% sunt animale carnivore, în timp ce animale erbivore copite – din familia hipopotamului , capra , calul sau girafa – sunt mai rare. Acest fapt, potrivit experților, este foarte singular, deoarece în natură și în acest tip de habitat prezența ierbivorelor este majoritară.

Sunt cunoscute puține depozite fosile de acest tip. de context și, din acest motiv, Cerro de los Batallones este excepțional din punct de vedere paleontologic, dar și geologic. În diferitele săpături, prezența așa-numiților dinți de sabie a fost găsit., animale de mărimea unui tigru sau leopard; a hienelor primitive; câini-urs; rudele panda roșii; cel puțin două specii de rinoceri; ecvidee asemănătoare cailor și zebrelor; mastodonti asemănători elefanților moderni; cerb; antilope și resturi abundente de păsări, în principal păsări de pradă din grupul vulturii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid comemorează

ani de la descoperirea sitului paleontologic Cerro de los Batallones