Comunitatea Madrid avansează în procesarea parlamentară a Legii Arhivelor și Documentelor după ce a trecut astăzi cele două amendamente la totalitatea care fuseseră prezentate în Adunarea regională. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, le-a îndemnat pe parlamentari să „o discute, să o analizeze și, dacă este cazul, să o îmbunătățească”, cu scopul de a obține „unanimitatea” în Cameră.

„Acesta este un text eminamente tehnic, necesar pentru a ne moderniza sistemul, a ne gestiona mai bine documentele și a ne proteja patrimoniul documentar cu mai multe garanții”, a apărat Rivera de la Cruz în discursul său. În opinia sa, această legislație „are un larg consens în sector, care așteaptă ca ploaia în luna mai să o depășească pe cea actuală, dar deja foarte depășită, de

. ”.

În plus, a explicat axele fundamentale pe care gravitează noile reglementări. În acest sens, s-a evidențiat configurarea unui sistem care să permită și să promoveze integrarea arhivelor publice și private prin Rețeaua de Arhive de Uz Public, cu sprijin tehnic și economic din partea guvernului regional.

S-a referit, de asemenea, la garantarea custodiei și a disponibilității documentației publice, precum și la transparența și accesibilitatea în concordanță cu o societate democratică și cu drepturile cetățenilor.

) Pe de altă parte, ministrul a reamintit că noul standard va fi adaptat la tehnologiile informației și comunicațiilor, cu promovarea în consecință a managementului electronic, astfel încât documentele în acest format să îndeplinească cerințele de autenticitate, fiabilitate, integritate, disponibilitate și contextualizare.

Protecția patrimoniului documentar

Noua lege presupune reformularea conceptului de patrimoniu documentar de la Madrid trecând de la consideraţia sa tradiţională, bazată pe categorii apreciate după vechimea documentelor şi tipul instituţiei producătoare, la alta în care trebuie să se includă doar cei a căror conservare permanentă a fost reglementată de Consiliu.de Arhive sau a Comisiei de Accesul și Evaluarea Documentelor.

Pentru protecția acestei averi patrimoniale, articulează un nou instrument, Inventarul Bunurilor Recunoscute ale Patrimoniului Documentar Madrid și, în plus, își promovează diseminarea în rândul cetățenilor.

În același timp, consolidează activitatea de inspecție ca salvgardare a Patrimoniului Documentar. Astfel, personalul tehnic care o exercita va avea calitatea de agent al autoritatii si se va stabili un catalog actualizat de infractiuni si sanctiuni administrative si o procedura de sanctionare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid avansează în procesarea parlamentară a Legii privind arhivele și documentele 2022