Comunitatea Madrid a fost recunoscută de Uniunea Europeană ca având patru zone naturale adecvate pentru scăldat cu apă de calitate și sigură. Ei sunt Los Villares (Estremera); Rezervorul San Juan (San Martín de Valdeiglesias), cu două zone de distracție, El Muro și Virgen de la Nueva, și cu o clasificare excelentă; Plaja Alberche (Aldea del Fresno) și Las Presillas (Rascafría). Sezonul de utilizare a acestor spații se prelungește până la 15 din septembrie.

Acreditările se bazează pe analizele și calificările efectuate de către Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, care atestă că aceste locuri au o stare foarte sănătoasă. Acest organism este responsabil cu asigurarea și monitorizarea stării apei prin inspecție, studiu, listarea zonelor adecvate și informarea cetățenilor. La rândul lor, consiliile orăşeneşti sunt competente în semnalarea şi transferarea interdicţiei către potenţialii utilizatori.

Anul acesta 15 controale la cele cinci puncte de prelevare pentru a exclude o posibilă contaminare microbiologică. Acestea vor fi efectuate de tehnicienii Subdirecției Generale pentru Siguranța Alimentelor și Sănătatea Mediului din cadrul Laboratorului Regional de Sănătate Publică din Comunitatea Madrid

De asemenea, site-ul web:

http://www.comunidad.madrid/servicios/salud/zonas-bano conține date actualizate de calitate a plajelor naturale, pe baza rezultatelor inspecției și analizei.

Consiliul regional reamintește pericolul pe care îl implică deplasarea în zone neautorizate pentru această practică, din cauza la posibilitatea ca râul sau lacul de acumulare să aibă microorganisme dăunătoare sănătății sau din cauza riscului de înec.

În plus, insistă asupra confortului folosirii mereu de protecție solară, mai ales în cazul copiilor, precum și intrarea în apă treptat, nu brusc. De asemenea, recomandă să bei suficiente lichide și să nu abuzezi de băuturi alcoolice, să păstrezi plaja și mediul curat, să folosești coșurile de gunoi și să faci duș după terminarea scufundării.

. Cerințe ale Uniunii Europene

În conformitate cu ghidurile europene, zona naturală de scăldat trebuie să aibă o calitate bună, un aflux de scălător și să fie dotată cu dotări corespunzătoare. În fiecare an, Ministerul Sănătății procedează la calificarea sa pe baza probelor efectuate, pe care le transmite Ministerului Sănătății și aceasta, la rândul său, Comisiei Europene.

Ministerul dispune de un Sistem Național de Informare a Apelor de Scăldat (Náiade) ca instrument informatic pentru managementul și informarea calității apei, în conformitate cu reglementarea pe care Uniunea Europeană a instituit în această materie încă din deceniul anilor 2022.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Comunitatea Madrid are recunoașterea UE în patru zone naturale adecvate pentru scăldat cu apă de calitate și sigură