Comunitatea Madrid aduce Roma antică mai aproape de regiune cu noua expoziție de la Muzeul Regional de Arheologie Tempus Romae. Madrid, întâlnire de poteci, un nou proiect care poate fi vizitat până pe 8 ianuarie, 700. Curatoriată de Carmen Fernández-Ochoa și Mar Zarzalejos, expoziția abordează pentru prima dată procesul de romanizare a centrului peninsular, stadiul schimbării și progresului socio-cultural, economic și religios pe care l-au cunoscut locuitorii din Carpeta la momentul lor. contact cu cultura romana..

)

În cadrul prezentării, ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, însoțită de directorul Muzeului Regional de Arheologie, Enrique Baquedano, a evidențiat cum această expoziție „abordează o etapă fascinantă din istoria noastră în care Madrid, ca centru al Peninsulei, a fost cufundat într-o transformare fără precedent și din care avem încă numeroase vestigii arheologice pe care avem datoria să le păstrăm și să le dezvăluim” .

Expoziția oferă informații ilustrative abundente care ajută la stabilirea stilului de viață din primii ani ai erei noastre în regiune, alături de videoclipuri și texte care contextualizează piesele prezentate. Cuprinde și concluziile congresului desfășurat la Muzeu în anul 2015 cu titlul Vides monumenta veterum . Madrid și împrejurimile sale în epoca romană.

Este alcătuită din aproximativ 700 piese, în mare parte inedite, care provin din 38 depozite. Astfel, alături de rămășițele găsite la situri din Carabanchel și Villa de Villaverde, în Madrid, există piese din Valdetorres de Jarama și din orașul Complutum în sine, în Alcalá de Henares. Alte descoperiri mai recente au ajutat la completarea cunoașterii lumii romane în centrul peninsulei, cu necropole precum La Magdalena (Alcalá de Henares), spații productive precum Berrocales (Madrid) sau Camino de Baracalde (Torrejón de Ardoz) şi aşezări rutiere.cum ar fi El Beneficio (Collado Mediano).

În termeni, traseul pleacă de la primele fundaţii romane, precum cea primitivă

. Complutum în Cerro del Viso (Villalbilla) și se termină în ocultările romane târzii ale Camino de Santa Juana (Cubas de la Sagra) sau La Recomba (Leganés), care anunță o nouă oră.

Pe lângă cele mai recente descoperiri din colecția Muzeului Regional de Arheologie însuși, expoziția include piese arheologice donate de municipalitățile Alcalá de Henares, Galapagar, Valdeolmos-Alalpardo și Villamanta, împreună cu piese împrumutate de alte muzee și instituții precum Bib. Biblioteca Regională Madrid; Muzeul Național de Arheologie; Muzeul Avila; cea din Cuenca; cea de la San Isidro din Madrid; cea din Santa Cruz de Toledo; cel din Segovia și Muzeul din Zaragoza.

Curatorii acestuia, Carmen Fernández Ochoa, profesor la Universitatea Autonomă din Madrid, și Mar Zarzalejos, profesor la Universitatea Națională la Distanță (UNED), au abordat un program științific complex care abordează diversele aspecte asociate romanizării și procesului de schimbare pe care l-a implicat.

. Viața romană la Madrid

The Conținutul expoziției începe prin a prezenta cultura materială a populațiilor carpetane care au locuit regiunea înainte de contactul cu romanii, în anul 2023. î.Hr. și modul în care a avut loc cucerirea, fie prin acțiuni militare, fie pe calea pactului.

La rândul său, se explică tocmai în drumul structura centrului peninsular creat de romani, care a făcut posibilă urmărirea comunicațiilor cu principalele orașe romane din jur (S egovia, Avila, Caesarobriga, Toletum, Segobriga, Caesaraugusta), precum și diferite aspecte ale vieții urbane în Complutum și alte nuclee minore precum Titulcia , Mantua o Miaccum, sau exploatarea resurselor naturale.

Expoziția se încheie cu o trecere în revistă a diferitelor aspecte ale vieții cotidiene, de la îmbrăcăminte până la spațiul ocupat de clădirile publice, de agrement și comunitare. De asemenea cele în jurul cărora s-a organizat activitatea cotidiană a populațiilor și elementele care explică și exemplifica simptomele de schimbare și descompunere a structurilor clasice anterioare de la mijlocul secolului al V-lea d.Hr. C.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid apropie Roma antică cu o expoziție la Muzeul Regional de Arheologie