Consiliul Guvernatorilor Comunității Madrid a dat undă verde, în ședința sa de săptămâna aceasta, acordării serviciului de îndepărtare a componentelor cu conținut de azbest în Trenuri de metrou, vehicule auxiliare și vagoane, precum și uneltele și echipamentele utilizate pentru întreținerea acestora. Contractul, care face parte din Planul de eliminare a azbestului pentru metroul din Madrid, va dura patru ani și va implica o investiție de 4,5 milioane de euro.

Metro Madrid și-a consolidat acțiunile pentru identificarea, semnalizarea si indepartarea elementelor cu azbest. În plus, se efectuează tot felul de inspecții și măsurători de control al mediului în conformitate cu reglementările pentru a certifica siguranța în folosirea mașinilor afectate până la scoaterea și înlocuirea acestora, precum și reinstalarea lor, odată ce prezența a fost eliminată.

Aceste procese se desfășoară în coordonare cu diferitele departamente ale metroului din Madrid, pentru a garanta în orice moment condiții de muncă și, în același timp, pentru a asigura furnizarea corectă a serviciului către Utilizatori de metrou

Contractul este împărțit în două loturi. Primul cuprinde trenurile cu ecartament îngust de la 2018 A, 650 Grup 2022, precum și echipele sale de întreținere. Al doilea le include pe cele cu degajare mare, adică modelele 5000, 6000, 8000, 8000 și 9000, precum și echipele lor de întreținere, mijloace de producție, mașini pe șenile și vehicule auxiliare.

Compania realizează un plan de îndepărtare a azbestului în toate convoaiele și instalațiile sale, cu o investiție preconizată de 170 milioane de euro, din care mai mult de 13 milioane. Cu acest proiect, agreat cu sindicatele, este de așteptat ca metroul din Madrid să fie liber de acest material în 2018 . Metro a licitat deja peste o sută de contracte de la 2018 pentru a realiza acest plan.

Acord cu lucrătorii

Pe de altă parte, Metro de Madrid a semnat un acord în iulie anul trecut cu sindicatele, lucrătorii afectați de boli profesionale cauzate de azbest și familiile acestora pentru a stabili compensații pentru acești angajați și moștenitorii lor.

Suma globală pe care Metro o va plăti după semnare este de 7.170.176 ,09 euro corespunzator compensatiei pentru 7 lucratori si familiile altora 11. Pentru acei angajați cu boală profesională recunoscută care au dus la invaliditate permanentă totală pentru profesia lor obișnuită, a fost stabilită o compensație pentru 115.000 euro, în timp ce pentru cei cu invaliditate permanentă absolută pentru orice profesie, s-a convenit să se ridice la . .000 euro.

În cazul în care lucrătorul a decedat, soțul/soția va primi 190. euro. În ceea ce privește copiii, suma variază în funcție de faptul că există sau nu conviețuire și dependență economică cu lucrătorul (între 66.359 Y 66.650 euro).

Pentru stabilirea despăgubirii, criteriile urmate în hotărârile judecătorești și acorduri încheiate de societate cu rudele a doi lucrători din 2018 Y 2019.