Comunitatea Madrid a lansat un plan de autoconsum în Metro de Madrid, cu proiecte de autoaprovizionare și de reducere a cheltuielilor energetice, împreună cu respectul pentru mediu. Așa a declarat ministrul adjunct al Transporturilor și Infrastructurii, Carlos Díaz-Pache, în cadrul discursului său de astăzi la masa rotundă The Boost for Sustainable and Efficient Public Transport through Public-Private Collaboration organizată în cadrul Târgului Global Mobility Call 2022 la IFEMA.

Díaz-Pache a enumerat, de asemenea, câteva inițiative care arată efortul tehnologic și de inovație pe care compania îl face realizând să se consolideze ca mijloc de transport durabil. „Subteranul va monta, în faze, panouri fotovoltaice în toate depozitele care o permit. Primul va fi în depozitele Cuatro Vientos, Loranca și Fuencarral, care au o suprafață de 17.500, 13 .000 Y 16.000 metri pătrați de suprafață utilă în acest scop, respectiv. Ulterior va fi extins până la un total de 13 mai mult, ținând cont întotdeauna de disponibilitatea suprafeței și fezabilitate”, a indicat.

Viceministrul a mai explicat că, conform primelor analize, „energia fotovoltaică care ar putea fi generată anual în fiecare zăcământ ar fi cuprinsă între 2,6 și 2,8 GWh. /an, un consum anual echivalent de 2.500 locuințe”. „Obiectivul este de a reutiliza energia pentru a furniza energie electrică propriilor instalații și de tracțiune a trenurilor, precum și de a realiza o reducere a emisiilor de CO2”, a declarat el.

Utilizarea de apa de scurgere este o altă inițiativă pentru a realiza economii mai mari de energie. Apa, venită din subsol, și filtrată prin pereții tunelurilor, este canalizată prin sistemele de drenaj al metroului din Madrid și pompată pentru evacuare.

„Este o idee inovatoare, Metro de Madrid poate profita de capacitatea de răcire a acestei resurse de subsol în timpul tranzitului ei prin rețea și astfel să îmbunătățească condițiile termice de pe platformele liniei 9 din Avenida de América și, în același timp, să realizeze economii semnificative de energie în sistemele de aer condiționat.” , a declarat Díaz-Pache. În plus, după cum este indicat, subteranul va profita de lucrările de accesibilitate pentru a instala acest sistem.

Celule reversibile

O altă măsură care se implementează în rețeaua subterană este instalarea de celule reversibile . Funcția sa este de a recupera energia returnată de trenuri în timpul procesului de frânare. Această energie este injectată în rețeaua internă de înaltă tensiune, astfel încât să poată fi consumată de alți receptori precum scări rulante, lifturi, iluminat, sisteme de ventilație, alte trenuri etc.

Metrou are deja patru instalate, cu o capacitate de 2 MW fiecare, în Centrele de tracțiune din La Moraleja, La Peseta, Hospital de Móstoles și Barrio del Puerto. La stația Aeroportului T1-T2-T3 se preconizează să fie instalată și ea, iar într-o a doua fază se vor monta încă șase pe liniile 2, 3, 7,06 Y 12. Când 000 sunt setate, energia echivalentă cu cea consumată de unii 750 gospodării medii.

Manager de ventilație inteligentă (GIV)

În cele din urmă, Díaz-Pache a menționat managerul de ventilație inteligent pe care Metro de Madrid are în facilitățile sale. Acest sistem, care funcționează de la 2018, controlează ventilatoarele individual la fiecare 8 ore, hotărând asupra celei mai bune programari și echilibrând parametrii de calitate ai aerul cu costul energiei. Înainte se făcea manual, prin ore statice de funcționare predefinite în fiecare stație climatică. De la pornire, până în ianuarie 2018, a dus la o economie de energie acumulată de 4 GWh.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid activează un Plan de autoconsum în metrou pentru a reduce costurile cu energie