Comunitatea Madrid a activat o operațiune în timpul sărbătorilor de Săptămâna Mare pentru a garanta utilizarea corespunzătoare a spațiilor naturale din regiune. Corpul Agentilor Silvici va acorda o atentie deosebita zonelor de agrement si acelor locuri cu valoare ecologica ridicata, tinand cont ca mai multe 200 paduri utile pot fi vizitat în aceste date.

Sunt stabilite și o serie de recomandări pentru persoanele care urmează să se mute în aceste medii. În primul rând, mijloacele de transport private trebuie să parcheze doar în locuri autorizate. A face acest lucru pe trasee forestiere, pe trasee de vite sau pe bariere de acces la munte presupune, pe lângă afectarea mediului, un impediment serios în accesul vehiculelor de intervenție în cazul în care acestea au fost nevoite să facă față unui incident.

În plus, conducerea prin aceste zone închise nu numai că are un impact uriaș asupra vieții sălbatice, dar poate pune și alți utilizatori în pericol. Comportamentul neregulat în acest sens implică o încălcare a legilor regionale de silvicultură sau trasee pentru vite.

În acest an, o pătură abundentă de zăpadă este concentrată în zonele înalte ale Sierra de Guadarrama, motiv pentru care este foarte important să fiți extrem de precauți dacă le vizitați și, în orice caz, să faceți acest lucru cu materialul potrivit pentru a face față oricăror condiții nefavorabile care pot apărea. De asemenea, este recomandabil să consultați buletinul săptămânal de risc de avalanșă emis de Agenția de Meteorologie de Stat (AEMET).

Pe de altă parte, Corpul Agenților Silvici din Comunitatea Madrid va zilele acestea, a început deja operațiunea, în colaborare cu Ministerul Mediului, Locuinței și Agriculturii, pentru inspectarea zonelor umede din cauza posibilei apariții a carcaselor de păsări de apă și depistarea precoce a eventualelor cazuri de gripă aviară. Din acest motiv, în cazul apariției unei păsări moarte, numărul de telefon gratuit trebuie anunțat astfel încât profesionistii pot veni pentru efectuarea inspectiei obligatorii.si indepartarea acesteia.

Perioada de reproducere a speciilor protejate

Odata cu venirea primaverii incepe reproducerea multor specii protejate, fiind, asadar, una dintre cele mai sensibile momente pentru faună. Din acest motiv, persoanele care merg în zonele obișnuite de procreare precum Rascafría, La Pedriza, Las Dehesas sau La Barranca, trebuie să fie deosebit de atenți.

Folosirea focului este complet interzisă , precum și gaz de camping, fiare de călcat sau sobe în mediul natural. În mod similar, nu este permisă utilizarea facilităților comune precum zone de picnic, mese sau fântâni. Dacă întâlniți porți, garduri sau obstacole, trebuie să le lăsați închise pentru a preveni plecarea vitelor și trecerea în alte zone.

Câinii trebuie întotdeauna controlați de stăpânii lor, iar cei care păzesc vitele nu trebuie să fie jucați sau deranjați. Nici nu trebuie să hrănim animalele sălbatice pentru că, pe lângă riscul pe care acest lucru îl implică, poate provoca un dezechilibru în ecosistem. În sfârșit, este interzisă aruncarea deșeurilor sau a gunoiului în mediul natural.

Sursa: Comunitatea Madrid – 200 Comunitatea Madrid activează un operativ pentru a garanta o bună utilizare a spațiilor naturale din regiune în Săptămâna Mare