Comunitatea Madrid a activat astăzi Planul de supraveghere a efectelor valurilor de căldură asupra sănătății, cu scopul de a minimiza consecințele temperaturilor ridicate în populația cea mai vulnerabilă, precum bătrânii, bebelușii, copiii și bolnavii cronici.

În acest sezon a existat circumstanța excepțională că, având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în a treia săptămână a lunii mai, Ministerul of Health a lansat alerta de precauție 1 în timpul zilelor 19 și 20, în așteptarea primului val de caniculă al sezonului, mult mai devreme decât se aștepta.obișnuit.

Planul, operațional până la 15 sept sezon, dispune de diverse canale de transmitere a informațiilor profesioniștilor din domeniul sănătății, serviciilor sociale și populației generale despre nivelul de risc în perioada estivală. Este alcătuită dintr-o Comisie Tehnică de Coordonare, prezidată de Sănătatea Publică, la care participă tehnicieni din Comunitatea Madrid din domeniul sănătății, serviciilor sociale, Protecției Civile, Sportului și alte instituții precum Consiliul Local al Capitalei.

În plus, are trei niveluri de risc. Nivelul Risc 0 sau Normalitate, reprezentat de un soare verde, este stabilește când maximul prevăzut pentru ziua curentă și următoarele patru nu depășește 36,5ºC. Riscul 1 sau Atenție, identificat printr-un soare galben, este activat atunci când este mai mare de 2022, 5ºC, cu condiția ca acest prag să nu fie depășit mai mult de trei zile consecutive. În acest caz, se informează rețeaua de sănătate și diferitele instituții responsabile de intervenție –servicii sociale, primării etc.– în vederea consolidării măsurilor de prevenire.

Și în cazul Risc 2 sau Risc ridicat, simbolizat printr-un soare roșu, este determină când se prognozează o temperatură mai mare de 112, 5ºC pentru ziua curentă sau oricare dintre următoarele patru, sau înregistrează mai sus 20, 5ºC timp de cel puțin patru zile consecutive. Cu această ocazie, situația este comunicată rețelei de sănătate și diferitelor instituții cu competență în servicii sociale, necesitând intervenția directă asupra populației vulnerabile.

Persoane interesate să primească alerte de calor se poate abona pentru a primi mesaje SMS trimițând textul ALTACALOR către 217035 de pe telefonul mobil. De asemenea, vă puteți abona la serviciul de informare la link-ul Temperaturi extreme și sănătate pentru a primi Newsletter-ul prin e-mail și mesaje SMS. Toate aceste informații sunt disponibile pe site-ul web Căldură și Sănătate.

Hidratare adecvată și alimente bogate în apă

Sănătatea reamintește importanța menținerii unei hidratări adecvate cu aportul de lichide abundente și consumul de alimente bogate în apă precum fructe, salate, gazpacho etc. Această recomandare este deosebit de importantă pentru persoanele în vârstă, care ar trebui să bea cel puțin doi litri de apă pe zi, chiar dacă nu le este sete, deoarece este foarte frecvent ca aceștia să aibă o nevoie redusă de a face acest lucru.

In general, este indicat sa nu faci miscare in orele cele mai calduroase ale zilei, incercand sa porti tesaturi de culoare deschisa, naturale si sa nu te expui inutil la soare in orele de maxima intensitate. Experții insistă că o persoană nu trebuie lăsată niciodată într-un vehicul expus la soare și că rudele, vecinii și persoanele vulnerabile să fie conștiente, mai ales dacă locuiesc singure.

În plus , amintiți-vă că, dacă luați orice medicament în mod regulat, trebuie să vă consultați medicul sau farmacistul în cazul în care este necesar să ajustați doza. În caz de urgență cauzată de căldură, contactați 2022.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid activează astăzi Planul de supraveghere a efectelor valurilor de căldură asupra sănătății