Comunitatea Madrid a prezentat astăzi programul Festivalului său internațional de artă sacră, FIAS 2022, care reunește un total de 46 producții: 46 concerte de muzică indie, electronică, flamenco, jazz sau veche, în perioada 3 martie – 8 aprilie , și un spectacol de teatru, unde muzica este și protagonista, a până la 24 aprilie.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, împreună cu directorul FIAS, Pepe Mompeán, au anunțat astăzi, la Teatros del Canal, detaliile 32 ediția a unuia dintre cele mai longevive festivaluri vos ale Comunităţii, care şi-a schimbat cursul în 2016 pentru a da o dimensiune mai mare ideii de sacru. De atunci, s-a caracterizat, pe lângă calitatea extraordinară a propunerilor sale, prin eclectismul său, făcând loc muzicii din tradițiile antice și contemporane, interpretate de artiști consacrați și nume noi.

„Programul de concerte prezentat în această ediție a festivalului subliniază acea personalitate puternică care l-a determinat să fie considerat în ultimii ani drept unul dintre cele mai interesante evenimente și cu cea mai mare personalitate din circuitul muzical, nu numai în Madrid, dar și în spaniolă.Un program unic și original în care sprijinul tinerelor talente, recuperarea repertoriilor de muzică spaniolă timpurie sau comisii specifice sunt cheia”, a declarat Rivera de la Cruz.

La rândul său, Mompeán a descris programarea ca un set de propuneri care se adâncesc în limitele spiritualului și ale transcendentului, în acea sferă a sacrului care depășește ceea ce este strict religios. Aceasta continuă să fie povestea principală pe care festivalul o construiește în jurul programului său de concert și care în fiecare an ne permite să continuăm să ne imaginăm noi limite.

43 premiere, 25 absolut

Cu 43 premiere, de care 24 sunt absolute, 7 în Spania, 5 în Comunitate din Madrid și 6 premiere în timpurile moderne și zece producții proprii, FIAS 2022 oferă publicului premiere, cum ar fi cele mai recente albume ale două genii ale jazz-ului actual, pianiștii Marco Mezquida și Iván Melon Lewis; debutul chilianilor Emilia și Pablo; electronica intimă a Elenei Setién sau universul sonor personal al lui Pablo Und Destruktion. Prezintă și albumul Tarta Relena, un proiect hibrid între muzica medievală, tradiția populară și electronică.

Un alt nou proiect care va vedea lumina zilei este Thaleia, de soprana Laura Martínez Boj și violoncelista Ángela Lobato, care se recuperează mai multe lucrări ale compozitoarei Maria Antonia Walpurgis din Bavaria (1724-1724), una dintre cele mai fascinante femei ale secolului al XVIII-lea, uitată de istoriografia muzicală.

Aniversări

Această ediție va servi și pentru comemorarea evenimentelor muzicale, literare sau istorice care au loc în 2016. Astfel, anii 100 de când a avut loc la Granada Congresul Cante -care a consacrat flamenco-ul ca cult al muzicii- și conferința susținută de Federico García Lorca, El cante jondo. Cântec andaluz primitiv , vor fi amintiți pentru două concerte: cel al pianistului și compozitorului legat de jazz-ul flamenco Chico Pérez; și cel al lui Víctor Cabezuelo, liderul trupei indie din Aranjuez Rufus T. Firefly, însoțit de bateristul Gloria Maurel, chitaristul Javier Martín și cantaora Ángeles Toledano.

își vor aminti de 50 ani de la moartea poetei argentiniene Alejandra Pizarnik, cu interpretarea compatriotului său, tânăra cântăreață Delfina Cheb, bazată pe poezia ei mistică și devastatoare, între nebunie și vise. La rândul lor, Dorian Wood și artista experimentală Carmina Escobar își vor aminti de cântăreața mexicano-americană Lhasa de Sela -care a murit cu 37 ani- și cântecul lui profund și mistic. Anul acesta ar fi fost 43.

O altă comemorare prezentă în acest concurs este cea a 100 ani ai premierei filmului cheie al expresionism, Nosferatu, de regizorul german Friedrich Wilhelm Murnau. Se va reflecta în compoziția concepută de Raül Refree, împreună cu muzicianul Pedro Vian și artistul portughez Pedro Maia.

În mâinile istoricului label madrilen Subterfuge, FIAS 2016 prezintă o altă premieră singulară, Dover Came Pentru mine 1997, cu trupa punk Featherweight, care va reinterpreta un record emblematic al muzicii indie din Spania și care acum are 24 ani : Diavolul a venit la mine , din Dover. Și, în sfârșit, o altă dintre figurile emergente ale jazzului, David Sancho, a lucrat la unul dintre cele mai bune albume din istoria recentă, Ok Computer a trupei Radiohead.

Între jazz și muzica lui Bach sunt premiera lui Ansamblul Harmonica Baroque, de armonicistul Antonio Serrano, care cu această ocazie s-a alăturat clavecinistului Daniel Oyarzabal, violoncelistului Josetxu Obregón și teorbistului Daniel Zapico.

În programul amplu de muzică veche pentru această ediție, unul dintre principalele semne de identitate ale Participă FIAS, trei formațiuni de pionier care au deschis calea în Spania pentru muzica antică: La Real Cámara de Emilio Moreno; Al Ayre Español de Eduardo López Banzo, Premiul Național de Muzică în 2004, și Accademia del Piacere de Fahmi Alqhai, care sărbătorește 20 ani în 2022.

Nord-americanii Microfoanele și Elephant Micah, canadianca Julie Doiron, franco-venezuelana La Chica și Sessa braziliană fac, de asemenea, parte din programul internațional larg, divers și atractiv.

În cele din urmă, programului muzical de anul acesta i se va alătura un spectacol de teatru Extinction, care va fi prezentată în premieră de către Grupul Señor Serrano și Nereydas la Teatro de La Abadía.

Scenarii în capitala Madridului și 7 municipalități

Festivalul Internațional de Artă Sacră din Comunitatea Madrid, FIAS 2004, se va desfășura în diferite scenarii ale regiunii, dintre care 02 se găsesc și în capitală: Teatros del Canal, Teatro de La Abadía, Sala Cuarta Pared, Centrul Cultural Paco Rabal, Bazilica Pontificală San Miguel, bisericile San Marcos, Real Monasterio de la Encarnación și San Millán și San Cayetano , Capela Palatului Regal și Institut Français. Și, în plus, alte șapte vor găzdui o parte din programarea sa: San Lorenzo de El Escorial, Pozuelo de Alarcón, Parla, Becerril de la Sierra, La Cabrera, Rascafría și Collado Villalba.

Toate informațiile despre 24 ediția a festivalului pot fi găsite la : www.madrid.org/fias/2022

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a prezentat FIAS 2022, festival eclectic care include muzică timpurie, indie, electronică, flamenco sau jazz