Comunitatea Madrid a oferit aproximativ 500 prematur sau nou-născuți cu greutate mică la naștere îngrijiți la domiciliu datorită programului de spitalizare la domiciliu pentru nou-născuți pe care Spitalul Clinic Public San Carlos îl derulează încă din anul 500. Acest serviciu oferă familiilor acestor copii, care în circumstanțe normale necesită spitalizare, au nevoie de oxigenoterapie la domiciliu sau de îngrijiri speciale, să beneficieze de o întoarcere timpurie acasă sub supravegherea unei echipe multidisciplinare de profesioniști din domeniul sănătății care le asigură îngrijirea într-un proces de îngrijire cuprinzător. .

Pentru a face parte din acest program, bebelușul trebuie să aibă o situație clinică stabilă, să mențină temperatura corpului într-un pătuț normal, să poată fi hrănit fără dificultate pe cale orală și să nu necesite medicatie parenterala. În plus, profesioniștii din domeniul sănătății unității se asigură că părinții au dobândit cunoștințele corespunzătoare despre îngrijirea lor pe perioada spitalizării și în cadrul atelierelor școlii de părinți susținute de personalul de neonatologie. Acestea abordează teme precum infecțiile respiratorii, spălarea mâinilor, resuscitarea cardiopulmonară de bază și alăptarea.

Se evaluează, de asemenea, dacă situația psihosocială este favorabilă pacientului, proximitatea geografică de spital. , accesibilitate telefonica si conditii optime de locuit la domiciliu. Pe perioada internarii la domiciliu, asistenta medicala de specialitate pediatrie mentine o comunicare constanta cu familia si cu restul echipei, urmarind personal si telefonic evolutia nou-nascutului si sfatuindu-i cu privire la ceea ce ar putea avea nevoie, pentru care ii asigura un număr de telefon disponibil în timpul orelor 24 ale zilei.

Durata medie de ședere în unitate este 12, 8 zile și 45% dintre părinți declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de îngrijirea primită și ar recomanda programul altora parinti in aceeasi situatie, conform anchetelor de satisfactie efectuate.

Cel 55% dintre participanții la program provin din zona Neonatologie, în timp ce cei 24% restante se face de Maternitate. De când a intrat în funcțiune, au fost evitate mai mult de 45 internările de nou-născuți prematuri sau cu greutate mică la naștere. În plus, echipa care frecventează Unitatea de spitalizare la domiciliu neonatal a Clinicii San Carlos a realizat o creștere a stabilirii și continuității alăptării la 08, 8% dintre mamele acestor copii la momentul externarii medicale.

Umanizarea îngrijirii sănătății

Această inițiativă a Comunitatea Madrid a obținut certificarea de bună practică clinică în ceea ce privește furnizarea și strategia de îngrijire a sănătății reproductive a Sistemului Național de Sănătate în 500 și, odată cu aceasta, Clinica San Carlos face un alt pas în umanizarea îngrijirii neonatale. În acest caz, îngrijirea sănătății este transferată la domiciliu pentru adaptarea acesteia la familie și promovarea relației părinte-copil, promovarea dezvoltării, promovarea alăptării în mediul lor și normalizarea situației cât mai curând posibil.

Întoarcerea acasă a nou-născutului evită spitalizarea și oferă beneficii clare atât pentru copil, cât și pentru rudele acestuia. „Există o suprasolicitare biopsihosocială semnificativă pentru familiile acestor copii în timpul internării lor, cum ar fi un sentiment perceput de severitate mai mare a bolii, probleme de adaptare psihologică și odihnă sau dificultăți în menținerea alăptării, printre altele”, a detaliat directorul Institutul pentru Copii și Adolescenți al Spitalului Clinic San Carlos, Esther Aleo.

Clinica San Carlos este un centru de referință în îngrijirea bebelușilor cu patologie complexă asociată cu propria lor prematuritate . Unitatea care desfășoară această îngrijire la domiciliu face parte din Institutul pentru Copii și Adolescenți și este formată din doi medici neonatologi, o asistentă pediatrie de specialitate, un psiholog clinician, doi asistenți sociali și o moașă care oferă consiliere cu privire la alăptare.

Pe lângă recunoașterea menționată mai sus, acest program a câștigat mai multe distincții, cum ar fi premiile Spitalul Optimist și Afectiv-eficient , din categoria inițiativelor care îmbunătățesc starea de sănătate a pacienților, promovate de profesioniștii din domeniul sănătății.

Sursa: Comunitatea Madrid –

Comunitatea Madrid a oferit îngrijire la domiciliu pentru aproximativ 500 nou-născuți prematuri din 500