Comunitatea Madrid a instrumentat anul trecut, prin Corpul Agenților Silvici, un total de 124 de procese penale în fața Procurorului Provincial pentru Mediu, față de 151 în 2021 – cu 17,8% mai puțin-, în diferitele instanțe de urmărire pentru comisia de presupuse crime de mediu în regiune.

Ministrul Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, a prezentat astăzi, la Real Casa de Postas, bilanțul anual realizat de acești profesioniști, unde a evidențiat că „față de anii precedenți am observat o stabilizare în termeni. a numărului de presupuse infracțiuni săvârșite, care a fost mai mare decât cele 77 înregistrate în 2020 și ușor mai mic decât cele 151 din 2021”.

În primul rând, se evidențiază infracțiunile legate de biodiversitate, precum împușcarea asupra speciilor protejate, folosirea unor unelte de vânătoare ilegale precum capcane, capcane, sau capcane cu cuști, precum și folosirea otrăvurilor, urmată de incendii forestiere. Alte chestiuni investigate au fost cele legate de deversările în albiile râurilor cu impact grav asupra mediului și abuzul asupra animalelor. În plus, în 2022 a scăzut numărul infracțiunilor împotriva urbanismului.

Madrid este una dintre regiunile Spaniei cu cea mai mare biodiversitate. Mai mult de jumătate din teritoriul său este protejat și este a doua comunitate autonomă, după Insulele Canare, cu cel mai mare număr de arii protejate. Aceștia realizează o utilizare socială foarte intensă a mediului natural, motiv pentru care prezența și munca Corpului Agenților Silvici este esențială.

Din punct de vedere geografic, crimele împotriva faunei sălbatice sunt concentrate mai mult spre estul și sudul Madridului, în timp ce cele legate de incendiile forestiere sunt mai concentrate spre vest, ca în anii precedenți. Cele urbane, la rândul lor, au fost distribuite pe întreg teritoriul, în timp ce cele de natură ecologică din zonele montane au fost, din fericire, foarte scăzute în raport cu restul teritoriului.

López a subliniat că „majoritatea neregulilor au fost comise între lunile iunie și septembrie”. „Toate incendiile forestiere care au avut loc în ultimul an au fost investigate pe deplin. Cunoașterea cauzelor lor este cea mai bună modalitate de a acționa împotriva lor în viitor și de a putea astfel îmbunătăți politica de prevenire”, a punctat el.

Agenții forestieri ca agenți ai autorității

Popoarele pădurii alcătuiesc organul autonom competent în urmărirea penală a infracțiunilor și infracțiunilor de mediu. Atât reglementările regionale, cât și cele de stat le acordă prin lege statutul de agenți ai autorității, Poliției Administrative Speciale și Poliției Judiciare Generice.

Pentru aceasta, aceștia sunt pregătiți în diferite cursuri avansate de criminologie de mediu, lucrând în comun cu Camera și Parchetele Provinciale pentru Mediu în multe aspecte, precum reducerea mortalității la păsările de pradă din cauza liniilor electrice, utilizarea ilegală a otrăvurilor. și arte interzise, ​​prevenirea și investigarea incendiilor forestiere, amenajarea teritoriului, deversările și abuzul asupra animalelor.

Anul trecut, acești profesioniști au participat la dispozitivul de inspecție a plutei și canalelor pentru a evalua incidența înecului faunei sălbatice, precum și la inspecția și evaluarea punctelor de incendiu forestier cu risc ridicat. Pentru a face acest lucru, ele combină utilizarea tehnicilor și metodelor (inspecția tehnică a ochilor, metoda evidenței fizice, pregătirea tehnică avansată) și instrumentele (unitatea canină specializată în urmărirea otrăvurilor, servieta de investigare a incendiilor forestiere, capcane cu cameră etc.), împreună. cu cunoștințele juridice pentru aplicarea acesteia, devenind o poliție judiciară de înaltă specializare.

De asemenea, a fost implementat un mecanism exclusiv de Schimb de Date între Administrațiile Publice (ICDA) pentru agenții silvici în obținerea datelor de la deținătorii plăcuțelor de înmatriculare și verificarea identității prin DNI sau CIF al companiei, precum și îmbunătățirea calității cercetării.

Sferele de influență ale fiecărei regiuni forestiere sunt următoarele: Regiunea 1, Rascafría; 2, Lozoya; 3, Buitrago de Lozoya; 4, Montejo; 5, Torrelaguna; 6, Alcalá de Henares; 7, la est de regiune; 8, Parcul Regional de Sud-Est; 9 și 16 Parcul Regional Râul Guadarrama; 10, San Martin de Valdeiglesias; 11. Robledo de Chavela; 12. El Escorial; 13, Parcul Regional Bazinul Manzanares Superior (PRCAM) Vest; 14. PRCAM Nord; 15. PRCAM Sud; și 17. Unitate funcțională (Madrid).

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a investigat anul trecut 124 de presupuse infracțiuni împotriva mediului, cu aproape 18% mai puțin decât în ​​2021