#Madrid –

Comunitatea Madrid a cedat Biblioteca Regională Joaquín Leguina pentru a găzdui astăzi o nouă ediție a Premiilor anuale ale Asociației Librăriilor din Madrid, la categoriile ficțiune, eseu, album ilustrat, benzi desenate și poezie, corespunzătoare anului 2022.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a participat la această ceremonie de premiere și a subliniat că „Executivul regional, conștient de importanța acestei industrii, a elaborat o serie de măsuri pentru a promova modernizarea ei, în special, a librăriilor”.

Pentru prima dată, o caracteristică de debut se distinge cu Premiul de roman Almudena Grandesiar prima ediție a acestui premiu i-a revenit Bibianei Candia, autoare a zahăr (Semințe de dovleac). Pentru prima sa incursiune în narațiune, scriitoarea din A Coruña a ales un fundal istoric al secolului al XIX-lea ca decor pentru a denunța abuzurile suferite de 1.700 de tineri emigranți galicieni în Cuba în 1853.

Numitorul comun al majorității lucrărilor câștigătoare este mediul lor social, au fost scrise de femei și dau voce celor uitați. Asa de, cenusa in gurade Brenda Navarro (Sexto Piso), a fost recunoscută drept cea mai bună carte de ficțiune; cele care lipseaude Cristina Oñoro (Taur), cel mai bun eseu; o zi cu prieteniide Philip Waechter (Lóguez), cel mai bun album ilustrat; Clubul cărților interzise, de Kim Hyun Sook (Sapristi Comic), cel mai bun benzi desenat; și De fiecare dată când lumea sa sfârşit (Pre-Texte), de Olalla Castro, pentru cea mai bună colecție de poezii.

Pentru a termina, Premiul Legend 2022 I-a corespuns Mercedes Bouzo (Ourense, 1943) pentru cariera sa profesională dedicată publicării de cărți pentru copii. Librăriile din Madrid au ținut să recunoască efortul enorm depus de Bouzo, salvând proiectul editorial început de fiica sa Eva, care a murit în 2012.

Rivera de la Cruz a evidențiat „rolul librăriilor și bibliotecilor ca agenți culturali” și a subliniat „capacitatea sectorului de a se adapta la schimbările tehnologice”, ținând cont că acesta reprezintă 0,62% din PIB-ul național (27% din PIB-ul cultural) și 0,8% din exporturile spaniole. În plus, librăriile din regiune reprezintă 13,7% din totalul din Spania.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea găzduiește în Biblioteca sa regională premiile anuale ale Asociației Librăriilor din Madrid