Consiliul de conducere al Comunității Madrid a aprobat astăzi declararea picturii Ornato en la Puerta de Guadalajara, opera artistului Extremaduran Lorenzo, ca sit cultural. Dobândă (BIC). Quirós.

)

Prezenta decizie încheie procedura inițiată în octombrie 2021 de către Comunitatea de Madrid și susținut în unanimitate în sesiunea plenară a Consiliului Regional al Patrimoniului Istoric. Această inițiere a fost efectuată la solicitarea Direcției Generale Arte Plastice a Ministerului Culturii și Sportului, care, ca măsură de precauție, a declarat expres opera neexportabilă.

Acordul Consiliului Guvernatorilor a ținut cont de faptul că pictura acreditează valorile de interes istoric și cultural relevant pe care le solicită o declarație precum BIC, așa cum se indică în rapoartele tehnice.

Autorul, Lorenzo Quirós, născut în Los Santos de Maimona în 1717 și murit la Sevilla în

s-a remarcat în vremea lui, deși opera sa și faima sa de bun pictor nu au depășit până astăzi.

Pânza acum protejată arată scena sosirii în capitală, în 13 iulie 1789, a lui Carlos al III-lea, María Amalia de Sajonia și anturajul ei însoțitor, într-o imagine în care Puerta de Guadalajara, un ornament sau decor arhitectural efemer care a fost construit fugit cu ocazia acestui eveniment.

Tabloul aparține unei serii cunoscute alcătuite din opt perspective, dintre care trei au dispărut -una dintre ele este acum o piesă protejată – și alte cinci a căror proprietate aparține Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando și este depusă la Muzeul de Istorie din Madrid. După cum se precizează în decret, pictura, pe lângă valoarea sa artistică, este un document istoric important.