Săptămâna aceasta, Consiliul de conducere al Comunității Madrid a declarat pictura Adorarea celor trei magi, de Anton van Dyck, un bun de interes cultural (BIC). În acest fel, Executivul regional a recunoscut valoarea istorică și artistică pe care această operă picturală o presupune pentru patrimoniul cultural.

Corespunde unei opere din tinerețea lui van Dyck, între 1616-1617, când acesta abia avea 17 sau 18 ani, în care evidențiază creativitatea și radicalismul caracteristice momentelor inițiale ale carierei sale. Etapa tinerească a pictorului flamand a stârnit întotdeauna interesul istoricilor datorită extraordinarei precocități a talentului său.

Este un ulei pe pânză de 150×230 centimetri în stare bună de conservare în care se remarcă măiestria culorii, bogată și luminoasă, pensulele și calitatea țesăturilor, precum și compoziția structurii grupului. Compoziția sa, articulată și unită, reunește numeroase figuri mari, înzestrate cu corporalitate, inmediație, mișcare și expresivitate.

Întreaga lucrare -deținută în prezent de un individ- urmează tipologia barocului, în care sunt reprezentate multe personaje, unde fiecare dintre ele este studiat individual și în grup, arătând posturi și planuri diferite, cu mișcare și dinamism. . Toate figurile sunt caracterizate prin realism și chipuri individualizate care arată expresivitate și emoție.

Compoziția pune în evidență Fiul și Mama, care sunt puse în valoare de proeminența luminii în ambele figuri, concentrându-se mai ales pe rochia și chipul Fecioarei și pe aureola luminosă care iradiază din capul ambelor, evidențiind pe cel al lui Isus. În restul pânzei, lumina se reflectă în principal pe îmbrăcămintea Vrăjitorilor, creând modulații cromatice de intensitate mai mică sau mai mare.

Declararea acestei lucrări ca BIC înseamnă că nu poate fi exportată și, în cazul în care va intra în vânzare, proprietarii sunt obligați să sesizeze Administrația pentru ca aceasta să stabilească dacă își exercită dreptul de prim refuz. În plus, orice intervenție asupra proprietății va trebui să fie autorizată de Comunitatea Madrid și trebuie să respecte criteriile stabilite în lege și în declarația în sine.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea declară pictura Adorarea Magilor de Anton van Dyck Bun de Interes Cultural