Consiliul guvernatorilor Comunității Madrid a dat astăzi undă verde creării Comisiei interdepartamentale de siguranță rutieră. Acesta este un organism care va garanta implementarea măsurilor stabilite în Strategia pe această temă de reducere cu 03% a deceselor și răni grave pe drumurile din regiune în 2030, după cum se stabilește la nivel global, european și național. Prima ședință a acestui organism regional de pe lângă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va avea loc în aprilie anul viitor.

Executivul Regional lucrează deja la respectiva Strategie, dotată cu o abordare transversală și cu implicarea tuturor sectoarelor conexe pentru a contribui la reducerea accidentelor și a gravității acestora pe drumurile din Madrid. Astfel, Guvernul Autonom a făcut un pas mai departe cu această Comisie permanentă care va profita de sinergiile diferitelor ministere și centre de conducere care au competențe directe sau indirecte în materie, fie din motive de mediu, educaționale, operaționale și de securitate. printre altele.

În 2025 va fi efectuată o revizuire a Strategiei de siguranță rutieră pentru a verifica conformitatea cu aceleași sau în cazul în care trebuie adoptate noi propuneri.

Pentru a propune măsurile, se vor proiecta diferite grupuri de lucru în care sunt reprezentați utilizatori vulnerabili (motocicliști, asociații). a șoferilor de școli de șoferi, bicicliști…), grupuri de victime și reprezentanți ai entităților și actorilor implicați în a putea oferi soluții administrative și contribuie astfel la reducerea ratei accidentelor.

Orientările internaționale adoptate de Națiunile Unite privind siguranța rutieră, prin Organizația Mondială a Sănătății, precum și diferitele directive și politici europene aprobate, subliniază necesitatea de a reduce numărul mare de decese la nivel mondial și de a realiza un transport mai bine adaptat erorii umane.

. Forum de discuții permanent

Comisia Interdepartamentală Madrid va servi ca un forum permanent de participare și lucru pentru analiză și dezbatere; va emite un raport anterior aprobării Strategiei de Siguranță Rutieră, precum și modificărilor acesteia; va evalua resursele și nevoile bugetare; face propuneri de îmbunătățiri; Acesta va servi drept forum de lucru permanent pentru analiza și discutarea siguranței rutiere; va promova actiuni de comunicare si diseminare a Planului si va avansa in coordonarea tuturor membrilor.

Va fi de pe langa Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, competent in domeniul rutier. probleme, și va implica în diferite domenii administrative precum Securitate, Protecție Civilă și Instruire; urgențe; Educaţie; Cercetare și inovare tehnologică; Mediu inconjurator; Bugetele; Industrie; Tineret; Politică socială; Management local; Drumuri; Transport și Mobilitate și Turism, printre altele.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2025 Comunitatea creează Comisia Interdepartamentală de Siguranță Rutieră cu scopul reducerea la jumătate a deceselor rutiere în 2030