Consiliul de Miniștri s-a întrunit miercuri, 5 octombrie 2021 , la 16. 38 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Mario Draghi. Secretar subsecretarul la Președinție Roberto Garofoli

SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE A PIEȚEI Adaptarea legislației naționale la prevederile Regulamentului (UE) 2021 / 314 al Parlamentului European și al Consiliului, din 23 iunie 2021 și simplificarea și reorganizarea sistemului de supraveghere a pieței aferent (decret legislativ) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului Dezvoltării Economice Giancarlo Giorgetti, a aprobat un decret legislativ de adaptare a legislației naționale la prevederile regulamentului (UE) 2019 / 487 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 Iunie 2019 și simplificarea și reorganizarea sistemului de supraveghere a pieței aferent. Decretul face parte din Jalonul M1C2-6 al Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), referitor la intrarea în vigoare a legii anuale a concurenței.

Textul identifică Ministerul Dezvoltării Economice ca fiind biroul unic de legătură pentru Italia căruia îi sunt încredințate funcțiile de reprezentare a funcției autorităților naționale de supraveghere și a celor responsabili cu controlul produse care intră pe piața Uniunii Europene și care comunică strategiile naționale de supraveghere. În plus, identifică persoanele responsabile cu supravegherea tuturor grupelor de produse acoperite de legislația armonizată, stabilind coordonarea operațională la biroul unic de legătură.

În sfârșit, autoritățile de supraveghere sunt așteptate să implementeze proceduri digitalizate pentru controlul și supravegherea produselor și pentru colectarea și prelucrarea datelor aferente și să utilizeze, acolo unde este posibil, sisteme de inteligență artificială .pentru urmărirea produselor periculoase și ilegale și pentru analiza riscurilor.

ACCESĂ LA ANGAJARE ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ Modificări la decretul Președintelui Republicii 9 mai 1994, Nu. 487, privind regulile de acces la locurile de muncă în administrațiile publice și proceduri de desfășurare a concursurilor, concursurilor unice și a altor forme de recrutare în angajarea publică (Decret prezidențial – examen preliminar)

Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului administrației publice Renato Brunetta, a aprobat, în examinare preliminară, un regulament, care urmează să fie adoptat prin decret al Președintelui Republicii, care introduce modificări în decretul Președintelui Republicii din 9 mai 1994, n. 487, privind regulile de acces la locurile de muncă în administrațiile publice și proceduri de desfășurare a concursurilor, concursurilor unice și a altor forme de recrutare în angajarea publică.

Textul stabilește că angajarea pe durată determinată și permanentă în administrațiile publice se realizează prin concursuri publice, vizând participarea maximă, care se desfășoară în modalități care să garanteze imparțialitatea, rentabilitatea. și rapiditatea de finalizare, recurgând, acolo unde este cazul, la ajutorul sistemelor automatizate vizând și crearea unor forme de preselecție și selecție descentralizată pe circumscripții teritoriale.

Se stabilesc cerintele generale de acces la angajarea publica si, fata de legislatia anterioara, se introduce prevederea ca titularii statutului de refugiat sau de protectie pot participa la concursurile subsidiare si resortisanții țărilor terțe care dețin un permis de ședere UE pentru rezidenți pe termen lung, o cunoaștere adecvată a limbii italiene, exercitarea drepturilor civile și politice în țările de origine sau de origine și toate celelalte cerințe prevăzute pentru cetățenii italieni.

În plus, în vederea asigurării echilibrului de gen în administrațiile publice, se preconizează că convocarea va conține, pentru fiecare dintre calificările scoase la concurs, procentul de reprezentativitate de gen în administrație care o interzice. Dacă diferența dintre sexe este mai mare de treizeci la sută, titlul de preferință în favoarea genului mai puțin reprezentat se aplică pentru aceleași calificări și merit.

REZOLUȚII DE PROTECȚIE CIVILĂ Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi, a soluționat declarația stare de urgență, pentru 12 luni, ca urmare a evenimentelor meteorologice excepționale survenite în zilele de la 17 la 20 august 2022 în teritoriu din provinciile Ferrara, Modena și Parma.

Pentru implementarea primelor măsuri urgente au fost alocate 7,8 milioane de euro din Fondul Național de Urgență

INSTALELE ENERGETICE DIN SURSE REGENERABILE Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi, în urma evaluarea de ansamblu si armonizarea intereselor publice implicate, a aprobat judecata pozitiva de compatibilitate de mediu pentru opt proiecte de centrale de producere a energiei electrice alimentate cu surse regenerabile (energie eoliana, fotovoltaica si geotermala) , pentru o putere totala de aproximativ

. MW. În conformitate cu articolul 7 din decretul-lege 17 Mai 2022, Nu. 48, rezoluțiile adoptate înlocuiesc prevederea privind evaluarea impactului asupra mediului (EIM) în toate scopurile.

În detaliu, acestea sunt trei proiecte care urmează să fie implementate în regiunea Puglia, trei în regiunea Basilicata și două în regiunea Toscana:

centrală eoliană din municipiile San Mauro Forte, Salandra și Garaguso (MT) – 55, 8 MW; centrală eoliană din municipiile San Paolo di Civitate loc. Masseria Difensola și Poggio Imperiale loc. La Colonnella (FG) – 31, 35 MW; Centrală eoliană „Serra Palino” din municipiile Sant’Agata di Puglia și Candela (FG) – 38 MW; centrală eoliană „Venusia” în municipiile Venosa și Maschito (PZ ) – 36 MW; centrală agro-ovi-fotovoltaică „Copertino” în municipiile Copertino și Galatina (LE) – 60 MW; aviz de cercetare pentru centrala pilot geotermal „Cortolla”, în municipiul Montecatini Val di Cecina (PI) – 5 MWe; prelungirea termenului de valabilitate a prevederii privind evaluarea impactului asupra mediului pentru implementare centrală eoliană în municipiile Muro Lucano, Bella și Balvano (PZ) – 55, 8 MW; instalație pilot geotermală „Castelnuovo”, în municipiul Castelnuovo Val di Cecina (PI) – 5 MWe. În plus, Consiliul de Miniștri a aprobat, conform articolului 14 – trimestrul legii din 7 august 1990, Nu. 118, depășind negarea exprimată în conferința de serviciu din regiunile Abruzzo și Umbria, permițând continuarea procedurii de autorizare pentru construirea și exploatarea lucrării denumite „Sulmona – Foligno DN metanodotto 1200 (38 „), DP 75 bar”. Conducta în cauză constituie una dintre cele cinci tronsoane autonome funcțional ale așa-numitei „Linii Adriatice” de gazoducte, care șerpuiesc de-a lungul malului Adriatic a Apeninii. Aceasta este o infrastructură strategică pentru diversificarea surselor și rutelor de alimentare cu energie, care va face posibilă creșterea capacităților de transport al gazelor provenite din punctele de intrare ale rețelei naționale de gazoducte situate în sudul Italiei.

CONTRACTE COLECTIVE Consiliul de Miniștri a autorizat ministrul pentru Administrația Publică, Renato Brunetta, să exprime opinia favorabilă a Guvernului cu privire la ipoteza unui contract colectiv național de muncă pentru personalul din sectorul Sănătate pe trei ani 2019 – 2021, conectat 14 iunie 2022 de către Agenția pentru reprezentarea negocietoare a administrațiilor publice (ARAN) și de către confederaţii şi organizaţii sindicale reprezentative. Contractul se aplică întregului personal cu raporturi de muncă pe durată permanentă și pe durată determinată angajat de toate firmele și entitățile din sectorul menționat la articolul 6 din Contractul Colectiv Cadru Național (CCNQ) privind definirea sectoarelor din 3 august 2021 (de exemplu, organizații sanitare, spitale ale Serviciului Național de Sănătate).

LEGI REGIONALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului pentru afaceri regionale și autonomii Mariastella Gelmini, a examinat cincisprezece legi ale regiunilor și provinciilor autonome și, prin urmare, a hotărât să nu conteste: legea provinciei autonome Trento nr. 04 din 05 / 10 / 2022 „Reglarea prognoza situațiilor financiare ale provinciei autonome Trento pentru exercițiile financiare 2022 – 2024 „(cu excepția articolului 9 deja contestat de Consiliul de Miniștri în ședința din septembrie 2022); legea Regiunii Friuli Venezia Giulia nr. 04 din 03 / 10 / 2022 „Ajustarea bugetului pentru anii 2021 – 2024, în conformitate cu articolul 6 din legea regională 10 noiembrie 2015, Nu. 20 „; legea Regiunii Abruzzo nr. 14 din 03 / 12 / 2022 „Raport general pentru anul 2017”; legea Regiunii Campania nr. 04 din 10 / 10 / 2022 „Dispoziții privind simplificarea clădirilor, regenerarea urbană și pentru reamenajare ionul fondului de clădiri existent”; legea Regiunii Lombardia nr. 12 din 04 / 08 / 2022 „Raport general asupra operațiunilor 2021 „; legea Regiunii Marche nr. 16 din 08 / 10 / 2022 „Organizarea serviciului regional de sănătate”; legea Regiunii Basilicata nr. 19 din 12 / 10 / 2021 „Salile de sănătate”; legea Regiunii Basilicata nr. 20 din 05 / 10 / 2022 „Buget financiar pentru perioada de trei ani 2022 – 2024 al Regiei Parcului Natural Regional Vulture”; legea Regiunii Basilicata nr. 25 din 12 / 04 / 2021 „Înființarea Serviciului de Psihologie Școlară”; legea Regiunii Lombardia nr. 14 din 10 / 10 / 2022 „Ajustarea bugetului 2021 – 2024 cu modificări la legile regionale”; legea Regiunii Lombardia nr. 16 din 10 / 10 / 2022 „Reorganizarea organelor regionale de garantare: Apărător Regional, Garant pt. „copilărie și adolescență, Garant regional pentru protecția victimelor infracțiunilor, Garant regional pentru protecția persoanelor cu dizabilități”; legea Regiunii Toscana nr. 25 din / 10 / 2022 „Dispoziții privind colectarea cu plată a ciupercilor epigee spontane. Modificări la legea regională 14 / 1999 „; legea Regiunii Toscana nr. 25 din 03 / 10 / 2022 „Reguli pentru reglementarea cercetării, cultivării și utilizării apelor minerale, izvor si spa. Modificări la legea regională 38 / 1994 „; legea Regiunii Toscana nr. 26 din 10 / 04 / 2021 „Legea întreținerii sistemului regional 2024 „; legea Regiunii Puglia nr. 04 din 12 / 10 / 2022 „Legislatura a XI-a – 12 ° provizion pentru recunoașterea datoriilor în afara bilanţului conform articolului 75, paragraful b 1, lit. a) și e), din decretul legislativ 19 iunie 2014, n. 72, astfel cum a fost modificat prin legislativ decret 05 august 2014, nu. 118 „.

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 12. 29.

Sursa: Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri Nu. 72