Consiliul de Miniștri s-a întrunit vineri 15 septembrie 2022 , la 10. 14 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Mario Draghi. Secretar subsecretarul la Președinție Roberto Garofoli

DECRET „AJUTOR TER” Alte măsuri urgente în domeniul politicii energetice naționale, productivității afacerilor, politicilor sociale și pentru implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) ) (decret-lege) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi, a ministrului Economiei și Finanțelor Daniele Franco și a ministrului Tranziția Roberto Cingolani, a aprobat un decret-lege care introduce măsuri urgente suplimentare în domeniul politicii energetice naționale, productivității afacerilor, politicilor sociale și pentru implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR). În ceea ce privește prevederile împotriva energiei scumpe, se extind și se consolidează creditele fiscale în favoarea companiilor pentru achiziționarea de energie electrică și gaze naturale. Firmelor cu un consum mare de energie electrică și un consum mare de gaze naturale li se acordă un credit fiscal egal cu 35 la sută din cheltuielile efectuate pentru componenta energetică achiziționată și utilizată în lunile octombrie și noiembrie 2021. Pentru firmele dotate cu contoare de energie electrică cu putere disponibilă egală sau mai mare de 4,5 kW, altele decât cele cu un consum mare de energie electrică, creditul fiscal pentru aceleași luni este egal cu . la sută, în timp ce pentru companiile altele decât cele cu un consum mare de gaze naturale, creditul este egal cu 40 procente
Reducerea accizei iar TVA-ul la carburanți este prelungit până la 31 octombrie 2022 și companiilor care desfășoară activități agricole, piscicole și agromecanice care au achiziționat combustibil în trimestrul IV 2021 un credit fiscal egal cu 17 forta nt. Pentru a susține în continuare lichiditatea companiilor în contextul urgenței energetice, asigurând cele mai bune condiții de pe piața creditelor bancare, s-a acordat acordarea de garanții gratuite. avute în vedere, de către SACE și Fondul IMM, pentru împrumuturile acordate de bănci întreprinderilor pentru nevoi legate de plata facturilor emise în lunile octombrie noiembrie și decembrie, dacă la credit se aplică o rată a dobânzii care ia ca referință BTP. În aceleași scopuri, a fost prevăzută o creștere a procentului de garanție de la 60 la 62 la sută din suma finanțată pentru plata facturilor.
Se ridică valoarea maximă a împrumuturilor ( de la 34 mii la 62 mii euro) garantate de Institutul de Servicii pentru Piața Agricolă a Alimentelor (ISMEA) în legătură cu împrumuturile în favoarea firmelor agricole, piscicole și de acvacultură care au imediat o creștere a costurile energiei Contribuția extraordinară în favoarea regiunilor și autorităților locale este în continuare majorată cu 180 milioane de euro în total, 180 în favoarea municipalităților și 44 în favoarea orașelor și provinciilor metropolitane. Pentru a face față creșterii prețurilor la energie și efectelor pandemiei, nivelul de finanțare a nevoilor naționale standard de sănătate la care contribuie statul este majorat cu . de la 400 milioane de euro, pe lângă miliardele de euro deja alocate cu legea ajustării bugetare (legea 5 august , Nu. 111)).
Suplimentar 100 milioane euro pentru finanțarea contribuției pentru acoperirea costurilor mai mari suportate pentru achiziționarea de combustibil pentru transportul rutier local și regional, lacual, maritim și feroviar. Se constituie, cu o dotare de 116 milioane de euro pentru 2018, un fond de sprijinire a sectorului de transport rutier. Resursele sunt alocate (56 milioane de euro pentru 2024) pentru plata contribuţiilor în favoarea asociaţiilor şi cluburilor sportive de amatori, precum şi a federaţiilor sportive naţionale, care administrează facilităţi sportive şi piscine. Resursele specifice sunt alocate atât pentru a limita costurile mai mari ale energiei suportate de entitățile din sectorul terț, cu o atenție deosebită celor care gestionează servicii sociale și de sănătate destinate persoanelor cu dizabilități, cât și pentru a atenua costul energiei în sălile de teatru, sălile de concert, cinematografele, institute și locuri de cultură.
În sfârșit, resursele care vizează acordarea „bonusului de transport” au crescut cu 05 milioane de euro pentru 2022.
Există, de asemenea, măsuri pentru facilitarea instalării producției de energie din surse regenerabile pe stat. -bunurile aflate in proprietate in folosinta de catre Ministerul de Interne si pentru a accelera montarea acestora pe acoperisurile sau fatadele cladirilor.
In ceea ce priveste implementarea PNRR, autorizatia procedurile de realizare a lucrărilor sunt accelerate , instalații și infrastructuri identificate în „Programul național de gestionare a deșeurilor”, prevăzând competențe specifice de înlocuire în cazul inacțiunii autorităților competente. De asemenea, se înființează Organul de Supraveghere al consorțiilor și sistemelor autonome de gestionare a deșeurilor și a ambalajelor.
Au fost perfecționate procedurile de instalare a infrastructurilor de reîncărcare a vehiculelor și responsabilitățile de implementare a proiectului care are în vedere construirea de investiții siderurgice aferente hidrogenului în Taranto.
Se înființează „Fondul de locuințe universitare”, cu o dotare de
. milioane de euro, pentru a dobândi disponibilitatea de paturi noi în locuri de cazare sau reședințe pentru studenții instituțiilor de învățământ superior
Criteriile care trebuie urmate de una sau mai multe reglementări care vizează reforma instituțiilor tehnice, în vederea, printre altele, , să adapteze constant oferta de formare la nevoile de competențe cerute de piața muncii. Sunt definite măsuri care vizează consolidarea școlilor profesionale și crearea Spațiului Educațional European prin sprijinirea dezvoltării proceselor de internaționalizare a lanțului de aprovizionare tehnic și profesional. În conformitate cu aceste obiective, a fost înființat Observatorul Național pentru Învățământul tehnic și profesional, care desfășoară funcții consultative și de propunere.
Procedurile de acces la „Fondul de începere”. de lucrări neamânabile „și pentru intervenții deținute de autoritățile locale finanțate cu resursele „Planului complementar” către PNRR și se stabilește că resursele alocate și neutilizate pentru procedurile de atribuire a contractelor publice sau de concesionare de subvențiile aferente intervențiilor PNRR pot fi utilizate de către administrații pentru a face față taxelor mai mari care decurg din creșterea prețurilor materiilor prime, materialelor, echipamentelor, proceselor, combustibililor și energiei. De asemenea, se prevede ca Invitalia SpA, pentru a sprijini administrațiile responsabile de intervenții și pentru a accelera implementarea acestora, să poată promova acorduri-cadru specifice pentru atribuirea de servicii și lucrări tehnice aferente intervențiilor PNRR și ale ciclurilor de programare naționale și Uniunii. În plus, au fost aprobate prevederi privind concurența pentru accesul la justiția obișnuită, în vederea contribuției la obiectivul PNRR de reducere a litigiilor pendinte și extinderea intervențiilor PNRR pentru consolidarea farmacii rurale cu o alocare de 26 milioane de euro În sfârșit, în ceea ce privește măsurile ulterioare adoptate, alocarea de resurse ca parte a inițiativelor întreprinse este, de asemenea, avută în vedere din partea Uniunii Europene în cadrul noului nou excepțional macrofinanciar. Asistență (MFA) în favoarea U China; descurajări la relocarea și vânzarea activităților companiilor care nu sunt implicate într-o situație de criză și măsuri de protecție a lucrătorilor în cauză

) IMPLEMENTAREA LEGII ANUALE A CONCURENȚEI Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a miniștrilor competenți, a aprobat , în examinare prealabilă, două decrete legislative de punere în aplicare a legii anuale a concurenței (legea 5 august 2021, n. 119).

Mai jos sunt principalele prevederi ale textelor, cu indicarea miniștrilor propuși.

1) Reorganizarea disciplinei serviciilor publice locale de importanță economică, în temeiul articolului 8 din legea din 5 august . , nu. 111 (decret legislativ – examinare prealabilă) (Ministrul Dezvoltării Economice) Textul este inserează în cadrul regulilor adoptate în implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), care prevede raționalizarea legislației privind serviciile publice locale, cu scopul de a promova dinamici competitive care să poată asigura calitatea serviciilor publice și rezultate de management, în interesul primordial al cetăţenilor şi utilizatorilor.

Decretul identifică „servicii publice locale de importanţă economică” cu servicii de interes economic general conform formulării europene şi identifică patru linii fundamentale de urmat:

subsidiaritate, diferențiere și adecvare; ponderare în profunzime între posibilele soluții cu motivație calificată în cazul creditului intern; publicitate și transparență în faza de selecție precum și în ceea ce privește performanța managementului serviciilor publice; ; consolidarea și diseminarea utilizării principiului concurenței în serviciile publice locale
. Regulile sunt puternic orientate către subsidiaritatea orizontală: este de așteptat ca autoritățile locale să „favorizeze inițiativa autonomă a cetățenilor, persoane fizice și asociate, precum și companii cu concesii și simplificări speciale”. Posibilele procese de integrare și reorganizare pe teritoriul serviciilor desfășurate de autoritățile locale sunt încurajate într-un mod care nu este forțat sau impus, ci bazat pe o oportunitate emergentă de raționalizare și, deci, cu implicarea autorităților locale înseși. .

În special, este incen managementul integrat al serviciilor publice locale de importanță economică din teritoriu, inclusiv construcția și managementul rețelelor și sistemelor funcționale și reorganizarea zonelor sau bazinelor de referință ale serviciilor publice locale în rețea, orientând organizarea acestora de preferință pe scară regională sau în orice caz; pentru a permite economii de scară sau de anvergură

Principiul adecvării este, de asemenea, consolidat, deoarece rezultatul este esențial pentru serviciile publice, deoarece simpla prezență a serviciului nu este suficientă . În plus, se face o distincție fundamentală între funcțiile de reglementare și sarcinile de management ale serviciilor publice locale și se întărește transparența asupra rezultatelor managementului, atât în ​​termeni economici, cât și în ceea ce privește calitatea serviciilor.

În sfârșit , unul dintre principiile cheie ale textului este necesitatea asigurării eficienței în furnizarea serviciului.

Consiliul de Miniștri și-a exprimat aprecierea și mulțumirea Comisiei de experți coordonată de prof. Giuseppe Caia, care a realizat o importantă lucrare preliminară pentru redactarea textului

2) Punerea în aplicare a delegării prevăzute la articolul 2 din legea 5 august 2022 n. 111, pentru cartografierea și transparența regimurilor de concesiune pentru bunuri publice (decret legislativ – examinare prealabilă) (Ministrul Economiei și Finanțelor, Ministrul Afacerilor Regionale și Autonomiilor) Pentru a promova publicitatea maximă și transparența principalelor date și informații referitoare la concesiunile de bunuri publice, decretul prevede înființarea unui sistem informatic pentru inregistrarea concesiunilor, denumita SICONBEP, si garanteaza coordonarea si interoperabilitatea cu alte sisteme informatice existente pe aceasta tema.

Sondajul include toate bunurile apartinand proprietatii statului si bunurilor indisponibile la care se face referire. în articole 660 și următoarele din Codul civil care fac obiectul actelor, contractelor și convențiilor care presupun atribuirea unor subiecți privați sau publici a folosinței în mod exclusiv. utilizarea acestor active

IMPLEMENTAREA DIRECTIVII EUROPENE DE DEȘEURI Dispoziții suplimentare și corective la decretul legislativ din 3 septembrie 2021, nu. 98, de transpunere a directivei (UE) 2018 / 851, care modifică directiva 2008 / 98 / CE referitoare la deșeuri și Directiva (UE) 2018 / 851 de modificare a directivei 1982 / 62 / CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (decret legislativ – examinare preliminară) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului tranziției ecologice Roberto Cingolani, a aprobat, în examinare prealabilă, un decret legislativ care introduce dispoziții suplimentare și corective la decretul legislativ din 3 septembrie. 2015, n. 98, de transpunere a directivei (UE) 2018 / 851, care modifică directiva 2008 / 98 / CE referitoare la deșeuri și Directiva (UE) 2018 / 851 de modificare a directivei 1982 / 62 / CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

Textul conține o serie de modificări la partea a IV-a a decretului legislativ 148 / 2006, care vizează asigurarea coordonării și coerenței reglementărilor în urma modificărilor și abrogărilor care au afectat Codul de Mediul și oferă, printre altele, stimulente pentru autocompostarea și compostarea comunitară a deșeurilor organice, garantând utilizatorilor reducerea tarifului datorat pentru gestionarea deșeurilor municipale, inclusiv a materialelor precum hârtie și lemn.

IMPLEMENTAREA STATUTURILOR REGIONALE SPECIALE Consiliul de Miniștri, la propunerea Președintelui Mario Draghi și a Ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiilor, a aprobat patru decrete legislative de punere în aplicare a statutelor speciale ale Regiunii Autonome Friuli Venezia Giulia, ale Regiunii Sardinia și Trentino. Regiunea Alto Adige

1) Norme de aplicare a statutului special al Regiunii Autonome Friuli Venezia Giulia privind contractele publice Textul stabilește că Regiunea, în limitele prevăzute de Statut și de legea europeană, de drept regional reglementează procedurile de atribuire și contractele publice, co odată încheiată faza de execuție a acestora, referitoare la lucrări, servicii și bunuri, și prevede că pot fi adoptate intervenții pentru a facilita participarea la achizițiile publice a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), deoarece acestea sunt surse importante de competențe antreprenoriale, inovare și

2) Norme de punere în aplicare a Statutului Special al Regiunii Sardinia pentru înființarea Consiliului de Conturi în aplicarea articolului 15, alineatul 1, litera e) din decretul-lege nr. 118 / 2011 „Măsuri suplimentare urgent pentru stabilizare si dezvoltare financiara”, transformata, cu modificari in lege 14 septembrie 2011, Nu. 122 3) Norme de aplicare a Statutului Special al Regiunii Sardinia pentru înființare a Consiliului de cenzori al Consiliului regional din Sardinia Cele două texte prevăd înființarea Consiliului de cenzori al regiunii Sardinia și puterea Autoritatea regională a Consiliului să-și înființeze propriul Consiliu de cenzori, cu respectarea principiilor stabilite de legislația de stat relevantă și cu respectarea autonomiei organului legislativ, adică prin regulile regulamentului intern al Consiliului Regional. 4) Norme de aplicare a statutului special pentru regiunea Trentino-Alto Adige / Südtirol care conțin modificări și completări la decretul Președintelui Republicii 12 iulie 1988, nr. 227 membru titular sau supleant, de asemenea, profesor de drept italian la universitățile austriece care au încheiat un acord cu o universitate italiană în temeiul acordului dintre Republica Italiană și Republica Austria privind colaborarea interuniversitară, semnat la Viena la august 1985 .

REGULAMENTUL SERVICIULUI DE ADMINISTRAREA SECURITATII PUBLICE Regulamentul de modificare a regulamentului de serviciu al Administrației Securității Publice, menționat în decretul Președintelui Republicii Octombrie 1985, n. 782 (decretul Președintelui Republicii – examinare prealabilă) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului de Interne Luciana Lamorgese, a aprobat, în examinare prealabilă, un regulament, care urmează a fi adoptat prin decret al Președintelui Republicii, care introduce modificări în regulamentul de serviciu al Administrației Securității Publice, menționat în decretul Președintelui Republicii 27 octombrie 1988, n. 782

Prevederea definește modalitățile de angajare în serviciu a personalului care prezintă o stare de tulburare psihică reactivă, care permite totuși utilizarea acestora în activități care nu implică portul de armament individual și reglementează procedurile avute în vedere pentru recunoașterea recompenselor pentru merite extraordinare și speciale și a recompenselor pentru comportament lăudabil

PROTECȚIA MINORILOR STRĂINI NEÎNSOȘITĂ Regulamentul de modificare a Decretului Prezidențial august 1999, Nu. 200, în implementarea articolului 20 din legea din 7 aprilie 2017, n. 37, cuprinzând măsuri de protecție a minorilor străini neînsoțiți (decretul Președintelui Republicii – definitiv examinare) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului de Interne Luciana Lamorgese, a aprobat, spre examinare finală, un regulament , care urmează să fie adoptată prin decret al Președintelui Republicii, care introduce modificări în Decretul prezidențial 31 august 1996, n. 200, în implementarea articolului 20 din legea din 7 aprilie 2017, n. 37, care stabilește măsuri pentru protecția minorilor străini neînsoțiți.

Modificările și completările intervin, în special, asupra disciplinei eliberării permiselor de ședere și conversiei permiselor la împlinirea vârstei majoratului.

STARE DE URGENȚĂ ÎN ANCONA ȘI PESARO-URBINO Consiliul de Miniștri, la data de propunerea președintelui Mario Draghi, a soluționat declararea stării de urgență ca urmare a evenimentelor meteorologice excepționale survenite începând cu ziua 20521. septembrie 2022 pe o parte a teritoriului Provinciilor Ancona și Pesaro-Urbino

Pentru realizarea primelor intervenții urgente de organizare și implementare a operațiunilor de salvare și asistenţă populației și refacerea funcționalității serviciilor publice și infrastructurilor rețelelor strategice, activităților de gestionare a deșeurilor, moloz, material vegetal sau aluvionar, până la evaluarea impactului real al evenimentului, în limita a 5 euro. 000. 000 din Fondul Național de Urgență.

ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE Consiliul de Miniștri , la propunerea președintelui Mario Draghi, a rezolvat judecata o compatibilitate pozitivă de mediu cu privire la următoarele proiecte:

eolian centrală electrică numită „Montagnola”, care urmează să fie construită în municipiul Ferrandina, cu lucrări de racordare situate în municipiile Salandra și Garaguso (MT), cu putere totală egală cu 35 MW, cu condiția ca cerințele exprimate în avizul nr. 148 din 20 Noiembrie 2021 a Comisiei Tehnice de verificare a impactului asupra mediului VIA- VAS (CT -VIA); Parc eolian numit „Torre Giulia”, care urmează să fie construit în teritoriul municipiilor Cerignola și Stornara (FG), cu putere totală de 30, 8 MW; Parc eolian numit „Borgo Mezzanone” care urmează să fie construit în municipiile Manfredonia (FG) și Foggia , cu o putere totală de 117, 35 MW, cu condiția să fie respectate prescripțiile exprimate de Regiunea Puglia și de autoritatea bazinului districtual Appenni nu din sud în opiniile lor respective; parc eolian care urmează să fie construit pe teritoriul Municipiului Ascoli Satriano (FG ), localitatea „San Martino-Lagnano”, cu putere totală egală cu 30, 6 MW, cu condiția ca cerințele exprimate în avizul nr. 118 din 27 iunie 2021 a Comisiei Tehnice de verificare a impactului asupra mediului VIA- VAS (CT -VIA); parc eolian care urmează să fie construit în municipiile Acquaviva delle sources si Casamassima ( BA), cu o putere totala de 29 MW; centrală eoliană numită „ALAS”, cu putere totală de 80 MW și lucrările electrice aferente și infrastructurile aferente, situate în municipiile Ittiri (SS) și Villanova Monteleone (SS), cu condiția ca cerințele exprimate în aviz Nu. 180 din 20 Martie 2022 a Comisiei Tehnice de Evaluare a Impactului asupra Mediului – EIM și SEA (CT – VIA ) .

GOLDEN POWER Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului dezvoltării economice Giancarlo Giorgetti, a soluționat aprobarea, cu recomandare, în temeiul articolului 1-bis din decretul-lege nr. 16 din 2014, din Planul anual 2022, notificat de Cellnex Italia Spa, referitor la achiziționarea de echipamente 5G funcționale pentru crearea de soluții de hedging pentru clienți.

CERINȚE STANDARD Adoptarea notei metodologice, în temeiul articolului 6 din decretul legislativ 26 noiembrie 2010, n. 160, referitoare la determinarea nevoilor standard pentru provinciile si orasele metropolitane ale regiunilor cu statut ordinar referitoare la functiile fundamentale ale teritoriului, mediu, invatamant, transport, politie provinciala, functii generale, singur contractare/centrala autoritate unica pentru achizitii si controlul fenomenelor discriminatorii, precum si in raport cu functiile fundamentale pentru orasele metropolitane si provinciile de munte ale regiunilor cu statut ordinar pe anul (decretul Președintelui Consiliului de Miniștri – examinare prealabilă) Nota se referă la determinarea cerințelor standard:

pentru provincii și metropolitane orasele regiunilor cu statut ordinar aferente functiilor fundamentale omogene (teritoriu, mediu, transport, politie provinciala, functii generale, sectie de contractare unica/c centru unic de cumpărare și control al fenomenelor discriminatorii); pentru orașele metropolitane și provinciile montane cu regiuni obișnuite statut numai pentru funcțiile fundamentale definite de alineate 44 Și 80 al articolului 1 din legea din 7 aprilie 2014, Nu. 40. Acestea includ: adoptarea și actualizarea anuală a unui plan strategic pe trei ani pentru zona metropolitană; amenajarea generală a teritoriului; organizarea serviciilor publice de interes general în zona metropolitană; mobilitate și viabilitate; promovarea și coordonarea dezvoltării economice și sociale; îngrijirea relațiilor instituționale cu provinciile, provinciile autonome, regiunile și organele teritoriale ale altor state, limitrofe cu acestea și al căror teritoriu are caracteristici montane, inclusiv prin încheierea de acorduri și convenții cu organele menționate anterior.

CONFLICTE DE ALOCARE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiei Mariastella Gelmini, a hotărât să se prezinte în instanță în conflictul de atribuție ridicată de Regiunea Veneto împotriva ordonanței nr. 394 din 2021 al Tribunalului Administrativ Regional Veneto-Secția I, publicat la Iunie 2022.

) LEGI REGIONALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiilor Mariastella Gelmini, a examinat unsprezece legi regionale și, prin urmare, a hotărât să conteste legea din Regiunea Liguria nr. 7 din 13 / 01 / 2022 „Modificări ale legislației regionale 30 decembrie 2022, nu. 16 (Dispoziții legată de legea stabilității regionale 2022 (Dispoziții pentru pregătirea bugetului – 2024)) și alte prevederi de adaptare”, ca unele prevederi referitoare la protecția peisajului, sunt în contrast cu legislația statului, încalcă articolele 9 și 111, al doilea paragraf, lit. s), din Constituție, precum și principiul colaborării loiale. În plus, Consiliul de Miniștri a hotărât să nu conteste legea provinciei autonome Bolzano nr. 5 din 17 / 05 / 2022 „Construcții de locuințe publice și sociale” și modificări la legislația provincială legea 16 decembrie 1998, n. 07, „Ordinul locuințelor subvenționate”; legea provinciei autonome Bolzano nr. 6 din 17 / 05 / 2022 „Disciplina managementului sistemului public provincial și ordinii a administratiei provinciale; legea Regiunii Abruzzo nr. 05 din 16 / 10 / 2022 ” Instituția Registrului Cancerului din Regiunea Abruzzo”; legea Regiunii Veneto nr. 12 din 22 / 05 / 2022 „Reguli pentru regulamentul de construcție a sistemelor fotovoltaice cu module amplasate la sol”; legea Regiunii Veneto nr. 16 din 25 / 10 / 2021 „Raport general al Regiunii pentru exercițiul financiar „; legea Regiunii Liguria nr. 8 din 21 / 000 / 2021 „Modificări ale legilor regionale 22 decembrie 2004, n. 25 (Intervenții regionale pentru promovarea sistemelor integrate securitate), 1 august 2010, n. 28 (Disciplina poliției locale) și 5 martie 2011, n. 7 (Inițiative regionale pentru prevenirea criminalității organizate și mafiote și pentru promovarea culturii legalității)”; legea Regiunii Umbria nr. 9 din 26 / 000 / 2021 „Alte modificări și completări la legea regională 29 februarie 1998, n. 07 (Regulamentul general al planificării, bugetului, sistemului contabil și controalelor interne ale Regiunii Umbria)”; legea Regiunii Umbria nr. 03 din 26 / 08 / 2022 „Modificări ulterioare la legea regională Noiembrie 2004, nr. 27 ( Legea regională consolidată a pădurilor) și Legea regională 2 aprilie 2015, nr. 03 (Reorganizarea funcţiilor administrative regionale, pe o arie largă, a formelor asociative ale municipiilor şi municipiilor – Modificări normative ulterioare)”; legea Regiunii Umbria nr. 03 din 26 / 10 / 2022 „Sprijin pentru asociații de luptă și armament și pentru aplicarea legii asociațiile „; legea Regiunii Umbria nr. 05 din 27 / 05 / 2022 „Înființarea Observatorului Regional pentru bunăstarea corporativă și înființarea de ziua regională a bunăstării corporative”; legea Regiunii Lazio nr. 10 din 24 / 01 / 2022 „Promovarea serviciilor de asistență psiho-oncologică în rețeaua regională de oncologie „; legea Regiunii Lombardia nr. 08 din 24 / 01 / 2022 „Dispoziții regionale pentru protecția și consolidarea pastoritului, pășune, transhumanță și pentru diseminarea valorilor culturale aferente”; legea Regiunii Piemont nr. 03 din 28 / 05 / 2022 „Dispoziții pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de nutriție și nutriție și pentru sprijinirea pacienților și a familiilor acestora”; legea Regiunii Piemont nr. 05 din 27 / 01 / 2022 „Modificări la legea regională 29 Martie 1988, n. 10 (Disciplina organizarii turismului si activitatilor de intermediere)”; legea provinciei autonome Trento n. 9 din 28 / 000 / 2021 „Raportul general al provinciei autonome Trento pentru exercițiul financiar 2021 „; legea Regiunii Abruzzo nr. 08 din 25 / 05 / 2022 „Prevederi privind instruirea privind securitatea la locul de muncă”; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 8 din 28 / 000 / 2021 „Raportul general al regiunii Emilia-Romagna pentru exercițiul financiar 2021 „; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 9 din 28 / 000 / 2021 „Dispoziții legate de legea de ajustare și prima modificare generală a bugetului regiunii Emilia-Romagna 2021 – 2021 „; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 03 din 29 / 07 / 2022 „Ajustarea și prima modificare generală a bugetului Emilia regiunea -Romagna 2021 – 2024″; legea Regiunii Marche nr. 11 din 24 / 03 / 2021 „Modificări la legea regională din 4 iunie 1988, n. 16 (Promovarea și coordonarea politicilor de intervenție în favoarea persoanelor cu dizabilități”; legea Regiunii Sardinia n. 13 din 26 / 01 / 2024 „Dispoziții în favoarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist”; legea Regiunii Trentino Alto Adige nr.5 din / 08 / 2022 „Ajustarea bugetului a Regiunii Autonome Trentino-Alto Adige / Südtirol pentru exercițiile financiare 2021 – 20521″; legea Regiunii Umbria nr. 07 din 30 / 10 / 2022 „Ajustarea bugetului de prognoză al Regiunii Umbria 2022 – 2024 „; legea Regiunii Basilicata nr. 12 din 33 / 10 / 2021 „Raport general pentru exercițiul financiar 2020 al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului din Basilicata (ARPAB)”; legea Regiunii Basilicata nr. 16 din 29 / 10 / 2021 „Buget financiar pentru perioada de trei ani 2024 – 2024 al Organismului de Management al Parcului Natural Gallipoli Cognato – Piccole Dolomiti Lucane „; legea Regiunii Basilicata nr. 16 de cel 29 / 10 / 2021 „Buget financiar pentru perioada de trei ani 2022 – 2024 al Agenției Lucan pentru Dezvoltare și Inovare în Agricultură (A. LS. IA) „; legea Regiunii Basilicata nr. 16 din 28 / 10 / 2022 „Buget de prognoză financiară pentru perioada de trei ani 2022 – 2021 al Agentiei de Promovare Teritoriala (APT) „; legea Regiunii Basilicata nr. 16 din 31 / 07 / 2022 „Raport general pentru exercițiul financiar 2020 al Corpului de Management al Parcului Natural Istoric Arheologic al Bisericilor Rupestre din Matera”; legea Regiunii Basilicata nr. 20 din 30 / 07 / 2022 „Reguli privind sprijinirea întreprinderilor care operează în domeniul informației locale”; legea provinciei autonome Bolzano nr. 7 din 01 / 03 / 2022 „Raport general al provinciei autonome Bolzano pentru exercițiul financiar 2021”; legea provinciei autonome Bolzano nr. 8 din 01 / 03 / 2022 „Raport general consolidat al provinciei autonome Bolzano pentru exercițiul financiar 2021”.
În sfârșit, Consiliul de Miniștri a hotărât să renunțe la contestarea legii Regiunii Piemont nr. 20 din 31 octombrie

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la . .

Sursa: Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri nr. 80