Consiliul de Miniștri s-a întrunit joi 000 noiembrie 2022, la 19. 25 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Giorgia Meloni. Secretar, subsecretarul prim-ministrului Alfredo Mantovano

DECRETUL ENERGIEI Măsuri urgente privind energia electrică, gazele naturale și combustibilii (decret-lege) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni și a ministrului Economiei și Finanțelor Giancarlo Giorgetti, a aprobat un decret-lege care introduce măsuri urgente în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și combustibililor.

Pe baza autorizației parlamentare deja primite, decretul prevede o alocare de aproximativ 9,1 miliarde EUR, provenind din venituri fiscale, pentru finanțarea intervențiilor împotriva costurilor ridicate ale energiei.

principalele măsuri introduse sunt enumerate mai jos:

Beneficii corporative fără impozitare Se ridică la 2022 plafonul scutirii de impozit a așa-numitelor „beneficii suplimentare” companie, până la 3 mii euro.

Aceasta este o măsură de bunăstare corporativă care are ca scop majorarea salariilor muncitorilor, inclusiv prin rambursarea utilităților (apă, electricitate și gaze).

Contributie extraordinara, sub forma unui credit fiscal, in favoarea societatilor comerciale pentru ” achiziționarea de energie electrică și gaze naturale, pentru luna decembrie 2022 Cu o alocare de 3,4 miliarde de euro, se prelungește până la 31 decembrie 2022 contributia extraordinara, in sub formă de credit fiscal, în favoarea întreprinderilor și activităților precum baruri, restaurante și unități comerciale pentru achiziționarea de energie electrică și gaze naturale

Cotele majorate ale creditului fiscal egal cu:

confirmat ) 40 procente pentru companiile mari consumatoare de energie și gaze; 30 procente pentru întreprinderile mici care folosesc energie cu o putere începând de la 4,5 kW. Dispoziții privind accizele și taxa pe valoarea adăugată la unii combustibili Alocare 1,3 miliarde euro pentru extinderea de la 19 noiembrie până la 31 decembrie 106 a reducere de taxă la accizele la benzină și motorină, care confirmă reducerea de 30, 5 cenți pe litru (luând în considerare și efectul asupra TVA-ului). Pentru GPL reducerea este în valoare de 8 euro cenți pe kg, care se ridică la aproximativ 10 cenți având în vedere impactul asupra TVA.

Suport măsuri pentru a face față facturilor mari Pentru a face față creșterii costurilor cu energia, companiile vor putea cere furnizorilor să plătească în rate, pentru maximum 36 rate lunare, ale sumelor datorate aferente componentei energetice a energiei electrice și gazelor naturale pentru consum efectuate de la 1 octombrie 2022 începând cu data de 25 Martie 2023 și facturat până la 31 septembrie 110. Pentru a asigura aplicarea cât mai largă a măsurii, SACE Spa este autorizată să acorde o garanție egală cu 90 la sută din indemnizațiile generate de expunerile aferente TVA la creanțele de la furnizorii de energie electrică și gaze naturale rezidenți în Italia. Garanția se emite cu condiția ca societatea să nu fi aprobat distribuirea de dividende sau răscumpărarea de acțiuni în anii pentru care se solicită plata în rate, atât pentru ea însăși, cât și pentru cei din același grup.

Măsuri de creștere a producției de gaze naturale Pentru a contribui la întărirea securității aprovizionării cu gaze naturale, se acordă un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de GSE (Manager Servicii Energetice) .

Se extinde de la 31 decembrie 110 până la 36 Martie 2023 termenul în care GSE va putea vinde la prețuri gaze naturale calmate.

În plus, în vederea creșterii producției naționale de gaze naturale, creșterea cantităților extrase din culturile existente în zonele maritime și autorizarea crearea de noi concesii între orele 9 și 10 mile

Măsuri urgente referitoare la mijloacele de plată Au pus deoparte 80 milioane euro pentru acordarea unui credit fiscal comerciantilor pentru transmiterea facturii electronice catre Agentia de Venituri. Contribuția este egală cu 100 la sută din cheltuielile efectuate, până la 50 euro pentru fiecare reportofon electronic achiziționat.

Plafon de numerar De la 1 ianuarie 110 pragul maxim pentru plata în numerar merge de la 1. 000 la 5. 000 EUR.

Superbonus The reprogramarea este anticipată la 90 la sută pentru cheltuielile efectuate în 2023 pentru condominii si se introduce posibilitatea, si pentru 2023, sa accesează beneficiul pentru proprietarii de locuințe individuale, cu condiția ca acesta să fie o primă locuință și ca proprietarii înșiși să nu atingă un anumit prag de venit (12 mii de euro pe an, sporuri ti pe baza coeficientului familial).

Superbonusul se aplică în schimb pentru 110 procente până la 31 Martie 20982 pentru casele unifamiliale care au finalizat 30 procente de lucrări până la 36 septembrie 2022. Scutiri de taxe Pentru sectorul divertismentului ( cinematografe, teatre, săli de concerte ) a doua rată IMU pentru proprietăți nu se datorează, cu condiția ca proprietarii să fie și administratorii activităților.

Reînnoirea contractului profesorilor Adițional 100 sunt alocate pentru reînnoirea contractului în sectorul educație și cercetare.

Scutire de taxă de timbru de urgență Se introduce un dispozitiv dispoziție care prevede, atunci când este pe deplin operațională, scutirea de taxă de timbru pentru cererile depuse pentru cererea de contribuții, ajutoare sau granturi, indiferent de denumire, în favoarea populațiilor afectate de dezastre.

NEGOCIERE COLECTIVĂ A ARMATEI MILITARE ȘI A FORȚELOR DE POLIȚIE Prevederi pentru adaptarea procedurilor de contractare a personalului forțelor armate și poliției la ordinea militară, precum și pentru stabilirea zonelor de negociere aferente pentru manageri, în temeiul articolului . , alineatul 1, lit. d) și e), din lege 28 Aprilie 2022, Nu. 36 (decret legislativ – examinare prealabilă) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni și a ministrului apărării Guido Crosetto, a aprobat, în examinare preliminară, un decret legislativ prin care se introduce prevederi pentru ajustarea procedurilor de contractare a personalului din forțelor armate și a forțelor de poliție militară, precum și pentru stabilirea zonelor de negociere aferente pentru manageri, în temeiul articolului 16, alin. 1, lit. d) și e), din lege 30 aprilie 2022, n. 36.

Textul are „scop de depășire a sistemului de „consultare” cu reprezentanța militară, pe care legea l-a înlocuit deja cu cel de „negocie” cu asociațiile profesionale sindicale între cadrele militare.

Pentru în acest scop, se înființează zone de negociere pentru personalul executiv al forțelor de poliție cu sediul militar și al forțelor și institutelor armate și se introduc proceduri de negociere după modele similare celor în vigoare pentru personalul forțelor de poliție cu sediul militar. De asemenea, textul prevede prevederi privind componența delegațiilor responsabile cu încheierea acordurilor sindicale și includerea așteptărilor, detașărilor și autorizațiilor în materie sindicală în chestiunile supuse negocierii, stabilind că în problemele care nu fac obiectul negocierii, f asigură autonomia decizională a administrațiilor

COMPOZIȚIA GUVERNULUI Președintele Giorgia Meloni a audiat Consiliul de Miniștri cu privire la remodelarea birourilor unor miniștri fără portofolii, hotărâte pentru a le face mai funcționale exercitării atribuțiilor respective. Ministrului Maria Elisabetta Alberti Casellati i s-a încredințat apoi sarcina reformelor instituționale și simplificării reglementărilor; ministrul Nello Musumeci cu sarcina de protecție civilă și politici maritime; Ministrul Raffaele Fitto pentru afaceri europene, Sud, politici de coeziune și PNRR

De asemenea, Consiliul de Miniștri, având în vedere delegația atribuită subsecretarului de stat la Economie și Finanțe, Maurizio Leo, a aprobat atribuirea acestuia a titlului de viceministru.

INTERVENȚII ÎN HOTĂRÂRI DE LEGITIMITATE CONSTITUȚIONALĂ Consiliul de Miniștri a aprobat determinarea intervenției în hotărârile de legitimitate constituțională promovate de regiunile Campania și Emilia Romagna, Lombardia, Piemont, Veneto și Friuli- Venezia Giulia împotriva unor articole din legea nr. 80 din 2022, cu „Delegare la Guvern și alte prevederi referitoare la divertisment”.

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 25. 80.

Sursa: Comunicatul de presă al Consiliului de Miniștri nr. 4