Consiliul de Miniștri s-a întrunit vineri, 4 noiembrie 2022 , la 15. 20 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Giorgia Meloni. Secretar, subsecretarul prim-ministrului Alfredo Mantovano

REORDONAREA ATRIBUȚIILOR MINISTERILOR Dispoziții urgente privind reorganizarea competențelor ministerelor (decret-lege) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni, a ministrului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale Antonio Tajani, a ministrului dezvoltării economice Adolfo Urso, a ministrului politicilor agricole, alimentare și forestiere Francesco Lollobrigida, a ministrului Tranziția ecologică Gilberto Pichetto Fratin, al ministrului infrastructurilor durabile și al mobilității Matteo Salvini și al ministrului educației Giuseppe Valditara, a aprobat un decret-lege care introduce dispoziții urgente privind reorganizarea competențelor ministerelor.

Textul stabilește noile denumiri și competențe ale ministerelor vizate de reorganizare. o:

Ministerul Dezvoltării Economice devine „Ministerul Întreprinderilor și Made in Italy” și dobândește competența în domeniul promovării și valorificării made in Italy în Italia și în lume; Ministerul politicilor agricole, alimentare și silvice devine „Ministerul Agriculturii, Alimentației și Suveranității Silvice” și dobândește competența de protecție a suveranității alimentare; Ministerul Tranziției Ecologice este redenumit „Ministerul Mediului și Securității Energetice” și devine competent în materie de securitate energetică; Ministerul Infrastructurii Durabile și Mobilității se numește „Ministerul Infrastructurii și Transporturilor”; Ministerul Educației se numește „Ministerul Educației și Meritului” iar funcțiile Ministerului sunt specificate în raport cu sporirea meritului
Decretul intervine și pentru a facilita implementarea Recuperării Naționale și Planul de Reziliență, prin unele modificări ale disciplinei referitoare la guvernarea PNRR

În sfârșit, Comitetul Interministerial pentru Made in Italy în lume, Structura de sprijin și protecție a drepturilor companiilor, comitetul interministerial pentru politici maritime, cu sarcini de coordonare și definire a orientărilor strategice în sector

SERVICIUL DE SĂNĂTATE AL CALABRIEI ȘI MISIUNII INTERNAȚIONALE Dispoziții urgente pentru extinderea măsurilor pentru serviciul de sănătate din Calabria regiune și pentru participarea personalului militar la consolidarea dispozitivului NATO (decret-lege) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni din ministrul afacerilor externe și cooperării interne naționalul Antonio Tajani, ministrul Apărării Guido Crosetto și ministrul Sănătății Orazio Schillaci, au aprobat un decret-lege care introduce dispoziții urgente pentru extinderea măsurilor pentru serviciul de sănătate din regiunea Calabria și pentru participarea personalului militar la modernizarea dispozitiv NATO.

Textul se extinde până la 31 decembrie 2022 participarea personalului militar italian la inițiativele NATO pentru utilizarea forței de pregătire foarte operaționale, denumită Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)

În plus, măsurile referitoare la sector sunt prelungite pentru o perioadă de 6 luni ale Regiunii Calabria, cu referire în special la sfârșitul Comisarului, pentru a permite regiunii să continue activitățile începute în legătură cu personalul entităților Serviciului Regional de Sănătate, să finalizeze consolidarea în structura de management al sănătății și înființarea Companiei Zero ca structură de guvernanță a asistenței medicale regionale.

În sfârșit, mandatul membrilor Comitetului Științific al Comisiei Consultative Tehnice și Comitetul Prețului care funcționează la Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA) până la 22 Februarie 2022.

NADEF ȘI RAPORT CĂTRE PARLAMENTUL PRIVIND OBIECTIVELE FINANȚELOR PUBLICE Consiliul de Miniștri, la propunere a președintelui Giorgia Meloni și a ministrului Economiei și Finanțelor Giancarlo Giorgetti, au aprobat Actualizarea Documentului de Economie și Finanțe (NADEF) care îl revizuiește și îl completează pe cel aprobat anul trecut 28 septembrie, actualizarea prognozei macroeconomice și de tendință a finanțelor publice și, de asemenea, elaborarea scenariului programatic pentru perioadă de trei ani 2023 – 2022.

Politica economică pe care a adoptat-o ​​Guvernul se bazează pe nevoia de a răspunde la creșterea inflației și a impactului energiei scumpe asupra bugetelor gospodăriilor, în special a celor mai fragile, și de a garanta supraviețuirea și competitivitatea companiilor italiene în context european și la nivel global, ținând cont și de intervențiile substanțiale anunțate recent de alte țări membre ale Uniunii Europene și din afara Europei.

A Un angajament puternic va fi, de asemenea, dedicat implementării Planului național de redresare și reziliență (PNRR), de care depind investiții uriașe pentru relansarea creșterii durabile a economiei italiene.

După cum se specifică în NADEF , valoarea manevrei nete 2023 este estimată a fi aproximativ 19 miliarde și vor fi dedicate în întregime energiei scumpe contrastante.

Prognoza d Creșterea PIB-ului în scenariul de tendință conform legislației actuale a fost revizuită în sus cu 2022, de la 3,3 la sută la 3,7 la sută, în timp ce cea pentru 2022 a fost redusă de la 0,6 la sută la 0,3 la sută sute. Previziunile pentru următorii doi ani, în schimb, au rămas neschimbate, la 1,8 la sută și la 1,5 la sută.

Noile estimări ale deficitului de tendință le confirmă pe cele ale NADEF din septembrie referitoare la 2022 și la 2024, unde datoria netă este de așteptat să fie de 5,1 la sută din PIB și, respectiv, de 3,4 la sută din PIB. Previziunile de deficit pentru 2024, de la 3,5 la 3,6 la sută din PIB, sunt în schimb revizuite ușor în sus, iar pentru 2025, de la 3,2 la 3,3 la sută

Lucrările de întocmire a legii bugetului se vor derula la un ritm rapid în zilele următoare, cu scopul de a livra proiectul de lege de buget pentru 2022. ) Cu ambiție și pragmatism de a depăși dificultățile complicate din ultimii ani și de a răspunde celor mai bune speranțe ale cetățenilor, fără a pierde totuși din vedere sustenabilitatea finanțelor publice, fapt confirmat de scăderea ponderii datoriei față de PIB de la aproximativ 140 la sută din 2021 la puțin peste 140 din 2025.

Totodată, Consiliul de Miniștri a aprobat, la propunerea președintelui Giorgia Meloni și a economie și finanțe Giancarlo Giorgetti, Raportul către Parlament, în conformitate cu articolul 6 din lege 22 decembrie 2012, n . 150, pentru a fi prezentat Camerelor, în scopul autorizării abaterea echilibrului. Cu raportul, obiectivele programatice sunt stabilite la 4,5 in 2023, 3,7 in 2013 și 3 in 2022. În comparație cu prognoza de tendință, aceasta implică o marjă de resurse care trebuie utilizată de 20 miliarde pentru 2023 și 2,4 miliarde pentru 2024. Raportul reprezintă veniturile suplimentare de 9,1 miliarde pentru 2022.

Prin resursele suplimentare care vor fi puse la dispoziție odată cu abaterea, Guvernul intenționează să adopte măsuri care să permită asigurarea intervențiilor urgente și necesare pentru contracararea creșterilor energetice.

. )

MĂSURI PENTRU CREȘTEREA PRODUCȚIEI DE GAZ NATURALE Consiliul de Miniștri a autorizat prezentarea a unei modificări la decretul-lege „aid-ter” (decretul-lege 23 septembrie 2022, n. 144), care introduce norme care vizează consolidarea securității aprovizionării cu gaze naturale și reducerea a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin creșterea ofertei de gaze produse la nivel național care să fie destinate clienților finali industriali la un preț accesibil

ȚINTELE DE CHELTUIELI ALE MINISTERULUI PENTRU PERIOADA 2022 – 2024 Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Economiei și Finanțelor Giancarlo Giorgetti, a aprobat definirea cheltuielilor obiective pentru perioada 2023 – 2025 pentru fiecare minister, în conformitate cu articolul 20 – bis, al legii 31 decembrie 2009, n. 150.

Aceste obiective vizează determinarea, în perioada de referință, a unei economii în termeni de datorie netă a administrațiilor publice egală cu 850 milioane de euro în 2023, 1,2 miliarde în 2024 și 1,5 miliarde în 2025.

REZOLUȚII DE PROTECȚIE CIVILĂ Consiliul de Miniștri, pe data de propunerea președintelui Giorgia Meloni, a soluționat:

declararea stării de urgență ca urmare a evenimentelor meteorologice excepționale care au avut loc în ziua respectivă 000 septembrie 2022 pe teritoriul comunelor Gubbio, Pietralunga și di Scheggia și Pascelupo, în provincia Perugia, cu alocarea de 600. 000 euro pentru a satisface cele mai imediate nevoi; alocarea suplimentară de . 800. 000 euro pentru implementarea intervențiilor ca urmare a evenimentelor meteorologice excepționale survenite în zilele de la 3 până la 5 octombrie 2021 pe teritoriul municipiilor Savona, Altare, Bormida, Cairo Montenotte , Carcare, Mallare, Pallare, Pontinvrea, Quiliano, Sassello și Urbe, în provincia Savona și în municipiile Campo Ligure, Rossiglione și Tiglieto, în orașul metropolitan Genova.

REZOLUȚII SUB TEXT UNIC ORGAMELOR LOCALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului de Interne Matteo Piantedosi, pentru a permite finalizarea recuperării și râsului structura entității, în conformitate cu articolul 150 din decret legislativ 12 august 2009, n. 150, a aprobat prelungirea, pe șase luni, a atribuirii de conducere a consiliul municipal din San Giuseppe Jato (Palermo) către Comisia Extraordinară deja numită.

NUMIRI Consiliul de Miniștri a hotărât: promovarea directorilor Leonardo Venturini, Paolo Novelli, Romeo la președintele de secție al Curții de Conturi Ermenegildo Palma, Massimo Chirieleison și Valter Camillo Del Rosario; numirea în funcția de director general al Corpului Național de Pompieri de către arhitect Gennaro Tornatore, de către inginerul Agatino Carrolo și de către inginerul Natalia Restuccia; numirea de la Secretar General al Ministerul Muncii și Politicilor Sociale către Dr. Concetta Ferrari, manager de nivel 1; termenul de ieșire din -plasare rol la INAIL, a dr. Paolo Pennesi, senior manager al rolurilor Ministerului Muncii și Politicilor Sociale

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 20. 140.

Actualizat 8 noiembrie 2022

20919 20919 Sursa: Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri nr. 3 20919