Consiliul de Miniștri s-a întrunit vineri, 16 decembrie 2022, la ora 12.30 în Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Giorgia Meloni. Secretar, subsecretarul Președinției Consiliului Alfredo Mantovano.

*****

COD DE ACHIZIȚIE Codul contractelor publice în aplicarea articolului 1 din Legea din 21 iunie 2022, nr. 78, împuternicirea Guvernului în materie de contracte publice (decret legislativ – examinare prealabilă) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni și a ministrului infrastructurii și transporturilor Matteo Salvini, a aprobat, în examinare preliminară, un decret legislativ de reformare a Codului contractelor publice, în aplicarea articolului 1 din legea din 21 iunie. 2022, nr. 78.
Președintele Meloni, inițiind examinarea prevederii, a exprimat mulțumirile Guvernului Consiliului de Stat pentru marea muncă depusă, care a contribuit la obținerea unui rezultat important.
Noul Cod pleacă de la două principii cardinale, stabilite în primele două articole: „principiul rezultatului”, înțeles ca interesul public primar al Codului însuși, care vizează atribuirea contractului și executarea acestuia cu cea mai mare promptitudine și o mai bună relație între calitate și preț cu respectarea principiilor legalității, transparenței și concurenței; „principiul încrederii” în acțiunea legitimă, transparentă și corectă a administrației publice, a funcționarilor acesteia și a operatorilor economici.
Iată câteva dintre principalele inovații introduse.

Digitalizare Digitalizarea devine un adevărat „motor” pentru modernizarea întregului sistem de achiziții publice și a întregului ciclu de viață al achizițiilor. Este definit un „ecosistem național de achiziții digitale”, ai cărui piloni sunt identificați în baza națională de date a contractelor publice, în dosarul virtual al operatorului economic, care tocmai a devenit operațional de către Autoritatea Națională Anticorupție (ANAC), în platformele digitale de achiziții, în utilizarea procedurilor automatizate în ciclul de viață al contractelor publice.
În plus, se realizează digitalizarea completă în ceea ce privește accesul la documente, în conformitate cu procedura digitală de atribuire și executare a contractelor publice. Tuturor cetăţenilor li se acordă expres posibilitatea de a solicita documentaţia de licitaţie, în limitele permise de legea în vigoare, prin instituţia accesului civic generalizat.

Planificarea infrastructurilor prioritare Un mare impuls este dat sistemului de programare a lucrărilor prioritare. Lista lucrărilor prioritare va fi inclusă direct în Documentul Economic și Financiar (DEF), în urma unei comparații între Regiuni și Guvern; reducerea termenelor de proiectare; constituirea de către Consiliul Superior al Lucrărilor Publice a unei comisii speciale dedicate în mod special examinării acestor proiecte; un mecanism de depășire a disidenței calificate în conferința serviciilor prin aprobarea prin decret a președintelui Consiliului de Miniștri; evaluarea paralelă a interesului arheologic.

Achiziții integrate Pentru lucrări se reintroduce posibilitatea achiziției integrate fără interdicțiile prevăzute de vechiul Cod. Contractul poate avea, așadar, ca obiect proiectarea executivă și execuția lucrărilor pe baza unui proiect de fezabilitate tehnico-economică aprobat. Sunt excluse contractele de lucrări de întreținere obișnuită.

Proceduri sub pragul european Pragurile prevăzute pentru atribuirea directă și pentru procedurile negociate în așa-numitul decret „simplificari COVID-19” (Decretul-Lege nr. 76 din 16 iulie 2020) sunt adoptate definitiv. Sunt avute în vedere excepții, cu aplicarea procedurilor obișnuite prevăzute pentru pragul de mai sus, pentru atribuirea de contracte care prezintă un anumit interes transfrontalier. Se stabilește principiul rotației conform căruia, în cazul unei proceduri negociate, este interzis să se procedeze direct la atribuirea unui contract către contractantul care iese. În toate sarcinile contractuale sub-prag sunt excluse termenele dilatorii, atât de natură procedurală, cât și procedurală.

antreprenor general Se reintroduce figura „antreprenorului general”, anulată cu vechiul Cod. Prin aceste contracte, operatorul economic „este obligat să urmărească un rezultat administrativ prin serviciile profesionale și de specialitate avute în vedere, în schimbul unei contraprestații determinate în raport cu rezultatul obținut și cu activitatea normală necesară obținerii acestuia”. De subliniat că activitatea și cu caracter public de către antreprenorul general (de exemplu cea de expropriere a suprafețelor) face posibilă recunoașterea în institut a uneia dintre principalele manifestări de aplicare ale colaborării dintre administrația publică și operatorii privați. in desfasurarea activitatilor de interes general.

Parteneriat public-privat Cadrul de reglementare este simplificat, pentru a facilita participarea investitorilor instituționali la licitații pentru atribuirea proiectelor de parteneriat public-privat (PPP). Sunt avute în vedere garanții suplimentare în favoarea creditorilor contractelor și se confirmă dreptul de prim refuz pentru promotor.

Sectoare speciale O flexibilitate mai mare și o particularitate mai accentuată sunt prevăzute pentru așa-numitele „sectoare speciale”, în concordanță cu caracterul esențial al serviciilor publice gestionate de entitățile contractante (apă, energie, transport etc.). Regulile introduse sunt „autoconcludente” și, prin urmare, fără trimiteri suplimentare la alte părți ale Codului.
A fost introdusă o listă de „competențe de autoorganizare” recunoscute companiilor publice și persoanelor private cu drepturi speciale sau exclusive.
Se are în vedere posibilitatea autorităților contractante de a determina dimensiunea obiectului contractului și loturile în care să-l eventual subdivizeze, fără obligația de motive agravate.

Subcontractare Se introduce așa-numita subcontractare în cascadă, adaptând-o la legislația și jurisprudența europeană prin furnizarea unor criterii de evaluare discreționare de către postul contractant, care să fie exercitate de la caz la caz.

Concesiuni Pentru concesionarii aleși fără licitație, se stabilește obligația de a externaliza către terți între 50 și 60 la sută din lucrări, servicii și furnituri. Obligația nu se aplică sectoarelor speciale (căi ferate, aeroporturi, gaze, electricitate).

Revizuirea prețului Se confirmă obligația de a introduce clauze de revizuire a prețurilor în cazul unei modificări a costului care depășește pragul de 5 la sută, cu recunoașterea în favoarea companiei a 80 la sută din costul mai mare.

Execuţie Pe partea de execuție, antreprenorul are dreptul de a solicita, înainte de încheierea contractului, înlocuirea cauțiunii sau a garanției cu garanții de reținere asupra progresului.
În cazul lichidării judiciare a operatorului economic după atribuire, nu va exista automat decădere, dar contractul poate fi încheiat cu curatorul autorizat să conducă afacerea, cu autorizarea judecătorului delegat.

Guvernare, litigii și jurisdicție Pentru a înlătura așa-numita „teamă de semnătură”, se stabilește că, în sensul răspunderii administrative, încălcarea sau omisiunea determinată prin raportare la îndrumările jurisprudențiale prevalente sau la opiniile autorităților competente nu constituie „grosterie”. neglijenţă”.
Reorganizarea competențelor ANAC se realizează, în implementarea criteriului cuprins în legea de abilitare, cu o întărire a funcțiilor de supraveghere și sancționare. Liniile directoare adoptate de Autoritate sunt depășite, prin integrarea în Cod a disciplinei de implementare.
În ceea ce privește procedura în fața justiției administrative, este de așteptat ca judecătorul să cunoască și acțiunile în despăgubire și cele de regres propuse de către postul contractant împotriva operatorului economic care, prin comportament nelegal, a contribuit la determinarea unui rezultat nelegitim. a licitatiei. Arbitrajul se aplică și litigiilor referitoare la „contractele” în care sunt implicați acești operatori.

Intrare in forta Codul se va aplica tuturor procedurilor noi începând cu 1 aprilie 2023. Codul anterior va fi abrogat de la 1 iulie 2023 (Decretul legislativ nr. 50 din 18 aprilie 2016), iar noile reguli se vor aplica și tuturor procedurilor aflate deja în curs.

*****

SERVICII PUBLICE LOCALE Reorganizarea reglementării serviciilor publice locale de importanță economică, în temeiul articolului 8 din Legea din 5 august 2022, nr. 118 (decret legislativ – examinare definitivă) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni, a aprobat, în examinare finală, un decret legislativ privind reorganizarea reglementării serviciilor publice locale de importanță economică, în temeiul articolului 8 din Legea din 5 august 2022, n. 118 (legea anuală a concurenței).
Decretul se înscrie în cadrul regulilor adoptate în implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), care prevede raționalizarea legislației privind serviciile publice locale, în scopul promovării unei dinamici competitive care să poată asigura calitatea serviciilor publice locale. serviciile publice și managementul rezultatelor, în interesul primordial al cetățenilor și utilizatorilor.
S-a ajuns la un acord asupra textului la Conferința comună, acolo unde a fost prevăzut. În plus, au fost luate în considerare opiniile exprimate chiar de Conferință și de comisiile parlamentare competente și a fost consultată Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei, rețelelor și mediului.

*****

INSTITUȚII ȘTIINȚIFICE DE OSPITALIE ȘI ÎNGRIJIRI Reorganizarea disciplinei institutelor științifice de spitalizare și tratament, în temeiul Decretului legislativ 16 octombrie 2003, nr. 288 (decret legislativ – examinare definitivă) Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Sănătății Orazio Schillaci, a aprobat, în examinare finală, un decret legislativ de punere în aplicare a delegării privind reorganizarea disciplinei institutelor științifice de spitalizare și tratament (IRCCS), menționată în decret. legislativă 16 octombrie 2003, n. 288.
Decretul se înscrie în „Misiunea 6 – Sănătate” a Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), în scopul consolidării și îmbunătățirii relației dintre cercetare, inovare și îngrijirea sănătății.
Printre altele, noile reguli introduc criterii și standarde internaționale pentru recunoașterea și confirmarea naturii științifice a IRCCS, cu evaluarea factorului de impact, a complexității îngrijirii și a indicelui de citare, pentru a garanta prezența doar a structurilor de excelență. De asemenea, sunt definite metodele de identificare a bazinului minim de referință, menite să facă evaluarea pentru atribuirea calificării IRCCS mai coerente cu nevoile diferitelor teritorii.
Textul ține cont de opinia comisiilor parlamentare competente. A fost obținut acordul Conferinței permanente pentru relațiile dintre stat, regiuni și provinciile autonome Trento și Bolzano.

*****

REZOLUȚII ÎN CONFORMITATE CU ACTUL CONSOLIDAT AL AUTORITĂȚILOR LOCALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului de interne Matteo Piantedosi, având în vedere prezența constatată a unor forme de ingerință a crimei organizate, care compromit buna funcționare și imparțialitatea administrației, în temeiul articolului 143 din decretul legislativ; 18 august 2000, nr. 267 a soluționat dizolvarea consiliului municipal din Sparanise (Caserta) și atribuirea conducerii municipiului unei comisii speciale extraordinare, pe durata cele 18 luni.

*****

MĂSURI DE PROTECȚIE CIVILĂ Consiliul de Miniștri a aprobat prelungirea cu încă 24 de luni, până la 31 decembrie 2024, a stării de urgență care a apărut în sectorul trafic și mobilitate pe axa autostrăzii Coridorul V a autostrăzii A4 în tronsonul Quarto d’Altino – Trieste și în nodul de autostradă Villesse – Gorizia.

*****

PROGRAMĂRI Consiliul de Miniștri a hotărât:

în temeiul articolului 6 din decretul legislativ nr. 373 din 2003, având în vedere desemnarea de către Președintele Regiunii Sicilia, a dobândit avizul favorabil al Consiliului de Justiție Administrativă pentru Regiunea Sicilia, numirea avocatului Giuseppe Arena ca membru al aceluiași Consiliu – Secția Consultativă; plasarea în afara serviciului ministrului plenipotențiar Stefano Stefanile la Avio Spa; reînnoirea cabinetului Dr. Roberto Luongo în calitate de Director General al ICE – Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene, până când acesta încetează să mai fi atins limita de vârstă; promovarea la generali de corp de armată a generalilor de divizie a rolului normal al carabinierilor Arma Salvatore Luongo, Mario Cinque, Antonio de Vita și Maurizio Stefanizzi; confirmarea dr. Nicola Latorre în funcția de director general al Agenției Industriilor de Apărare, până la 6 octombrie 2023; plasare în afara mandatului în scopul numirii dott. Paolo Pennesi în calitate de director al agenției unice de inspecție a muncii numită „Inspectoratul Național al Muncii”. *****

LEGI REGIONALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului pentru afaceri regionale și autonomii, Roberto Calderoli, a examinat cincisprezece legi ale regiunilor și provinciilor autonome și a hotărât să nu conteste:

legea legea Regiunii Toscana nr. 35 din 11.10.2022, cuprinzând „Elaborarea Planului regional de tranziție ecologică (PRTE)”; legea Regiunii Lazio nr. 18 din 27.10.2022, cuprinzând „Planul extraordinar de intervenții sectoriale și intersectoriale pentru dezvoltarea economică și consolidarea teritorială a sudului Etruriei”; legea provinciei autonome Trento n. 12 din 02.11.2022, cuprinzând „Sistemul provincial de politică activă a ocupării forței de muncă și de implementare a intervențiilor și serviciilor de utilitate publică – planificare – și integrare a Legii provinciale a muncii din 1983”; legea Regiunii Valle d’Aosta nr. 23 din 25.10.2022, care conţine „Indemnizaţie de sănătate unică pentru lucrătorii căminului de odihnă GB Festaz/Maison de repos JB Festaz şi pentru specialiştii în ambulatoriu, medicii veterinari şi alţi cadre medicale (biologi, chimişti şi psihologi) afiliaţi la Autoritatea Locală de Sănătate din Valle d’Aosta implicată în situația de urgență COVID-19 și alte prevederi urgente în sectorul sănătății”; legea Regiunii Liguria nr. 12 din 27/10/2022, cuprinzând „Modificări aduse legilor regionale din 7 octombrie 2009, nr. 40 (Textul consolidat al legislației privind sportul) și 17 decembrie 2012, nr. 44 (regulamentul profesiei de ghid montan)”; legea Regiunii Liguria nr. 13 din 27.10.2022, cuprinzând „Dispoziții de adaptare a legii regionale”; legea Regiunii Sardinia nr. 18 din 04.11.2022, cuprinzând „Dispoziții în materie de prevenire și contrast cu fenomenele de bullying și cyberbullying”; legea Regiunii Sardinia nr. 20 din 04.11.2022, care conține „Dispoziții pentru promovarea limbii semnelor italiene (LIS) și a limbajului semnelor tactile italian (LIST) și orice alte mijloace care vizează înlăturarea barierelor în calea comunicării”; legea Regiunii Puglia nr. 24 din 07.11.2022, cuprinzând „Regulamentul drumurilor vinului și uleiului extravirgin de măsline”; legea Regiunii Puglia nr. 26 din 07.11.2022, cuprinzând „Organizarea și modalitățile de exercitare a funcțiilor administrative privind evaluările și autorizațiile de mediu”; legea Regiunii Veneto nr. 26 din 04.11.2022, cuprinzând „Îmbunătățirea tradiției gastronomice și vinicole venețiane. Crearea logo-ului restaurantului tipic Veneto”; legea Regiunii Friuli Venezia Giulia nr. 15 din 07.11.2022, cuprinzând „Măsuri financiare multisectoriale”; legea Regiunii Valle d’Aosta nr. 24 din 07.11.2022, cuprinzând „Dispoziții privind intervențiile pentru dezvoltarea alpinismului și drumeției. Modificări ale legilor regionale 20 aprilie 2004, nr. 4 (Intervenții pentru dezvoltarea și reglementarea alpinismului și drumeții a profesiei de manager de refugii alpine. Modificări la legile regionale din 26 aprilie 1993, n. 21, și 29 mai 1996, n. 11), și 13 decembrie 2013, n. . 18 (Legea financiară pentru anii 2014/2016)”; legea Regiunii Valle d’Aosta nr. 27 din 07.11.2022, care conține „Dispoziții privind activitățile Regiunii Autonome Valle d’Aosta în contextul politicilor promovate de Uniunea Europeană și al relațiilor internaționale. Modificări ale Legii regionale 16 martie 2006, nr. 8”; legea provinciei autonome Bolzano n. 14 din 14.11.2022, intitulată „Datoria în afara bilanţului”. *****

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la ora 14.00.

Sursa: Comunicatul de presă al Consiliului de Miniștri nr. 10