O cameră cu vedere computerizată detectează mișcările persoanei internate și prin intermediul unui ecran propune exerciții distractive personalizate într-un mediu de realitate virtuală pentru a lucra aspecte precum mobilitatea, memoria sau atenția Compania a primit un grant de 70.000 de euro de la ACCIÓ din linia Business R+D Nucleus care vizează dezvoltarea de noi produse sau servicii tehnologiceSecretarul pentru afaceri și competitivitate și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos, a vizitat în această dimineață Spitalul Universitar Parc Taulí din Sabadell, unde compania a efectuat un test pilot al tehnologiei.Potrivit datelor de la ACCIÓ în Catalonia, există 267 de companii dedicate „sănătății digitale”, care generează peste 3.000 de locuri de muncă și facturează 438 de milioane de euro.Compania catalană Eodyne Systems a dezvoltat o tehnologie bazată pe realitate virtuală și inteligență artificială care permite pacienților de la UTI să efectueze exerciții personalizate cu brațele lor într-un context gamificat. Scopul acestui proiect tehnologic este reducerea sechelelor cognitive pe care utilizatorii le pot dezvolta ca urmare a șederii lor în unitate, ceea ce poate contribui la reducerea timpului de recuperare.

Eodyne a fost beneficiarul unui grant de 70.000 de euro în cadrul programului Nuclis de cercetare și dezvoltare în afaceri al ACCIÓ, agenția pentru competitivitatea companiei din cadrul Departamentului Întreprinderi și Muncă. Acest grant a permis companiei să facă primul pas pentru a-și dezvolta și testa tehnologia pe 20 de pacienți critici la Spitalul Universitar Parc Taulí din Sabadell.

Secretarul pentru afaceri și competitivitate al Generalitati Cataloniei și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, s-a întâlnit joi dimineață cu directorul general al Eodyne, Santiago Brandi, și Lluís Blanch, directorul Institutului de Cercetare și Inovare Parc Taulí (I3PT) . După ce a participat la o demonstrație a tehnologiei de realitate virtuală, Castellanos a asigurat că acest proiect este un exemplu de „importanța de a avea modalități de a transfera cunoștințele generate de universitățile și centrele noastre de cercetare către aplicații pentru țesutul productiv și, în acest caz, către practica clinică”. În plus, el a subliniat că este o inițiativă”relevant pentru că face parte dintr-un nou sector de afaceri precum sănătatea digitală, care este deja o realitate în țara noastră și care se așteaptă să crească cu o rată de 16% pe an.”.

În special, compania catalană a dezvoltat software-ul de realitate virtuală numit RGS-UCI care, împreună cu utilizarea inteligenței artificiale, face posibilă oferirea acestui proces de neuroreabilitare care combină exercițiul cognitiv cu funcția motrică. O cameră cu vedere computerizată detectează mișcările brațelor pacientului și, prin intermediul unui ecran, propune exerciții personalizate care lucrează aspecte precum mobilitatea, memoria, atenția sau viteza de procesare.

Persoana internată trebuie să rezolve probleme gamificate în mediul de realitate virtuală, care simulează spații naturale precum spațiul, mediul rural sau plaja. Acestea sunt exerciții personalizate adaptate fiecărui pacient în funcție de mobilitatea acestuia, dezvoltate în colaborare cu profesioniștii Spitalului Universitar Parc Taulí și I3PT.

În acest sens, CEO-ul Eodyne Systems, Santiago Brandi, a asigurat că „s-a demonstrat că lucrul împreună asupra exercițiului cognitiv și a funcției motorii are un impact mai mare asupra îmbunătățirii cognitive decât dacă se face izolat: sperăm să reducem zilele de spitalizare ale pacientului în TI și astfel să evităm eventualele sechele.”. Brandi a explicat că „nu putem folosi ochelari de realitate virtuală sau pune senzori pe pacienți din cauza riscului de posibile infecții precum sepsis, așa că apelăm la algoritmi de vedere pe computer și inteligență artificială”. „Realitatea virtuală oferă exerciții distractive și captivante pentru a-i face pe pacienți să se distreze într-un mediu care este adesea trist și singuratic”, iese în evidență.

La rândul ei, neuropsihologul și cercetătorul de la Spitalul Universitar Parc Taulí-I3PT, Sol Fernández Gonzalo, a subliniat că „ținând cont de rezultatele probei de concept realizate în spitalul nostru, pentru a evalua experiența utilizatorului, aplicarea RGS-UCI este viabilă și pacienții o consideră utilă și benefică”. În afară de, „executarea exercițiilor este simplă, intuitivă și bine tolerată de către pacienți, care apreciază ședințele de stimulare ca fiind foarte satisfăcătoarea subliniat Fernández.

Platforma colectează, de asemenea, informații despre starea de sănătate a pacienților care o folosesc, culegând date pe diferitele scale medicale folosite pentru a-i monitoriza pe durata șederii lor în UTI, cum ar fi nivelul de conștiență, durere sau delir, printre altele.

Eodyne lucrează în prezent pentru obținerea certificatelor medicale necesare pentru a face din sistemul său un dispozitiv medical oficial și pentru a-l putea comercializa atât în ​​rețelele de spitale publice, cât și private. Încorporată ca societate derivată (spin off) de la Universitatea Pompeu Fabra, Eodyne a fost fondată în 2014 la Barcelona. Are o echipă de 16 persoane și o rețea de clienți cu prezență în toată Spania.

Conform datelor ACCIÓdomeniul de aplicare al sănătate digitală în Catalonia a devenit o industrie emergentă și foarte dinamică. În prezent, 267 de companii sunt dedicate sănătății digitale în Catalonia, generează peste 3.000 de locuri de muncă și facturează 438 de milioane de euro. Este un sector foarte tânăr, întrucât 72% dintre companiile care lucrează acolo au mai puțin de 10 ani.

Urmărește-ne pe rețele ________________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcatFacebook @acciocatLinkedin ACȚIUNEYoutube ACȚIUNEsursă: Compania catalană Eodyne Systems creează un dispozitiv de realitate virtuală pentru a reduce timpul de recuperare al pacienților aflați în TI