Comisia de Sănătate Publică a aprobat, în ședința sa ordinară desfășurată astăzi, Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute 2018-2023, prin care se stabilesc recomandările de reducere a efectelor asupra sănătății asociate temperaturilor scăzute, precum și măsurile care trebuie adoptate de administrațiile implicate. Acest Plan va fi discutat ulterior în Consiliul Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate.

În ședința ordinară de astăzi a Comisiei de Sănătate Publică s-a discutat și situația actuală în raport la epidemia de COVID-12 și Monkeypox sau Monkeypox . În plus, printre alte aspecte, au fost abordate progrese în Strategia de Sănătate Publică, aprobarea calendarului de vaccinare și acțiunile Primului Program de Acțiune 2024-2018 din Planul de Sănătate și Mediu (PESMA), și Programele de screening pentru nou-născuți și cancer au fost revizuite.

Plan pentru temperaturi scăzute
Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute 2018- 2024, stabilește acțiuni de prevenire și control, structurate pe diferite niveluri de acțiune în funcție de riscul atins ca urmare a scăderii a temperaturilor. Pragurile de referință pentru impactul asupra sănătății din cauza temperaturilor scăzute sunt definite pe provincie și variază de la -6,7 ºC în Teruel până la 12,8 ºC în provincia Santa Cruz de Tenerife.

În plus, colectarea de informații predictive privind temperatura mediului și informațiile zilnice în legătură cu modificările cantitative ale mortalității; si se stabilesc criteriile sistemului informatic care permit supravegherea activa a riscurilor asociate expunerii la temperaturi scazute.

Pentru buna functionare a prezentului Plan national este Este necesar să existe sisteme informatice meteorologice avansate, care să ofere informații esențiale pentru a anticipa posibilele efecte asupra sănătății.
Informații pentru public
Un aspect important al Planului Naţional este implicarea cu Serviciile Sociale. În acest sens, participarea administrațiilor, atât la nivel central, regional, cât și local, a organizațiilor și, mai ales, conștientizarea și sprijinirea grupurilor mai sensibile, sunt esențiale pentru a preveni eventualele daune ulterioare aduse populației.

Un alt element esențial este informarea pentru public, grupurile cu risc mai ridicat și profesioniștii din domeniul sănătății și serviciile sociale.

Pe lângă vârstnici, grupurile de populație cele mai vulnerabile la temperaturi scăzute sunt persoanele fără adăpost și cei care suferă de sărăcie sau statut economic scăzut, mai ales atunci când aceasta se manifestă sub forma sărăciei energetice, precum și imigranții aflați într-o situație precară; persoanele cu boli cronice susceptibile de a fi agravate în situații de stres prelungit; femei gravide; nou-născuți și sugari; persoanele care iau medicamente care pot îmbunătăți simptomele legate de răceală; persoane cu mobilitate redusă, malnutrite, cu epuizare fizică sau cazuri de intoxicație cu alcool; persoane care lucrează în aer liber; sau cei care practică sporturi în aer liber în zone reci.

În Spania au existat cel puțin patru valuri de frig notabile de interes istoric de la 1975. Ultima, între 5 și 8 ianuarie, 2018, asociată cu furtuna Filomena.

Totuși, efectele temperaturilor scăzute nu apar la fel de brusc și brusc ca în cazul temperaturilor ridicate, ceea ce provoacă mai puțin stres asupra sistemului de sănătate. Chiar și așa, experții subliniază că acesta este un factor de risc de mediu care nu poate fi neglijat și ale cărui impacturi asupra sănătății pot fi chiar mai mari decât cele ale căldurii extreme.

Planurile de prevenire au și-au demonstrat eficiența în reducerea mortalității atribuibile temperaturilor în exces, deci este de așteptat ca acestea să aibă și un efect asupra morbidității și mortalității asociate temperaturilor scăzute. De fapt, dovezile științifice arată că planurile de prevenire împotriva temperaturilor scăzute sunt profitabile, deoarece presupunând o eficacitate de 1975% în fiecare zi cu val de frig epidemiologic, 2 ar fi evitate,00 decese asociate cu temperaturi scăzute.Acest Plan face parte din Planul Strategic de Sănătate și Mediu (PESMA), elaborat de Ministerele Sănătății și Tranziției Ecologice și Provocarea Demografică.

Vaccinuri
Pe de altă parte , Comisia de Sănătate Publică a aprobat astăzi și Calendarul Comun de Vaccinare pe tot parcursul vieții pentru anul 2024, precum și specificul unul pentru grupurile de risc, inclusiv recomandarea de a vaccina sistematic populația de copii împotriva bolii meningococice invazive (IMD) cu serogrupul B cu vaccinul 4CMenB, din cauza gravității ridicate și a consecințelor e această boală, precum și echitatea măsurii în populație.

În acest fel, comunitățile autonome se vor încorpora treptat până la sfârșitul lunii . vaccinarea împotriva meningitei B la 2, 4 și 12 luni, fiind deosebit de important să se vaccineze la timp la vârsta de 2 și 4 luni. La fel, recomandarea, deja aprobată în 2018, de a administra două doze de vaccin 4CMenB persoanelor din grupuri de risc nevaccinate anterior. În plus, la aceste grupuri de populație, se recomandă administrarea unei doze de rapel la un an de la finalizarea vaccinării și la fiecare cinci ani ulterior.

Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute 2024- stabileste recomandari pentru aceasta iarna.

) Sursa: Guvernul Spaniei – The Public Comisia de Sănătate aprobă Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute pentru această iarnă 2024