Secretarul de Stat pentru Comerț, prin Direcția Generală a Comerțului Internațional și Investițiilor, a avut întâlniri cu companii spaniole și asociații de export afectate de conflictul dintre Ucraina și Rusia, în care mai mult de 300 asistenți.

Companiile au apreciat interesul si cooperarea manifestate de Secretariatul de Stat in aceasta situatie. Aceste întâlniri au scopul de a consolida comunicarea cu companiile care pot fi afectate de eventualele fricțiuni comerciale care pot apărea după începerea conflictului războinic din această regiune. „Este necesar un contact strâns cu companiile și exportatorii spanioli stabiliți în ambele țări pentru a analiza situația, a monitoriza incidentele care pot apărea și a evalua eventualele impacturi asupra comerțului bilateral”, a explicat secretarul de stat pentru Comerț, Xiana Méndez.

Méndez a subliniat că „în aceste vremuri de atâta incertitudine, de la Secretarul de Stat pentru Comerț suntem aproape de companiile spaniole care au afaceri în aceste două țări. Guvernul dorim să facilităm și să punem la dispoziție companiilor toate mecanismele aflate la îndemâna noastră”.

„Mai este loc de canale diplomatice și, în cadrul UE, deciziile vor fi luate în unanimitate și care, fără îndoială, ne vor face mai puternici.Sancțiunile comerciale vor fi măsuri care se adoptă pentru a evita rele mai mari.Mână în mână cu partenerii noștri europeni și alți aliați, vom încerca pe cât posibil cât de mult posibilă de-escaladarea acestui conflict, care este un atac i inacceptabil pentru dreptul internațional, suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat șeful Comerțului.

În cazul Rusiei și Ucrainei, spaniola relaţiile comerciale sunt foarte limitate. Exporturile totale de produse spaniole către Rusia reprezintă doar 0,7% (2.33, 3 milioane de euro) din valoarea globală a exporturilor noastre, în timp ce în cazul exporturilor spaniole către Ucraina reprezintă doar 0,2% (300,8 milioane de euro) din total.

Mai multe informații Guvernul Spaniei cere Rusiei să pună capăt imediat invaziei militare a Ucrainei Sursa: Guvernul Spaniei – Comerț analizează situația cu companii și asociații de exportatori care activează în Rusia și Ucraina