Mai multe familii de rromi au găsit soluția perfectă pentru a locui fără să plătească o chirie în centrul Madridului, la doar câteva străzi de muzeul Reina Sofia și de gara Atocha.

Un teren viran din preajma Muzeului Trenului din Madrid a devenit casă pentru mai multe familii de români de etnie rromă, care și-au construit locuințe din materiale prefabricate. Aproximativ 70 de persoane locuiesc în aceste colibe și unele trăiesc aici de câțiva ani buni, fără să fie deranjate de autoritățile spaniole.

Prezența românilor a atras însă atenția vecinilor care denunță situația în care trăiesc familiile de rromi pe care-i acuză că fac mizerie, că își fac nevoile în aer liber și adesea ard mormanele de gunoaie pe care le adună.

Subiectul a ajuns și în atenția televiziunii regionale Telemadrid care susține că vecinii din zona Delicias, din Madrid, nu mai suportă situația și că au transmis numeroase avertizări autorităților locale. O echipă a postului de televiziune a discutat și cu românii de etnie rromă care trăiesc în acest cartier de locuințe improvizate.

Zona de sud a Madridului este presărată cu astfel de „așezări” formate din colibe, mai ales în zonele în care există terenuri neamenajate, aflate în propietatea publică sau chiar privată. Cel mai cunoscut cartier ilegal este El Gallinero, o așezare de colibe din sudul capitalei, unde trăiesc aproximativ 500 de persoane.