Clopotul Mònica din Seu Vella din Lleida a plecat în Austria săptămâna aceasta pentru a fi restaurat. Este un element arhitectural de mare importanță patrimonială, catalogat ca Bun Cultural de Interes Național (BCIN), și care face parte și din BCIN în care este inclus. În anul 2004 a fost detectată o crăpătură de aproximativ cincisprezece centimetri lungime, care începe de la margine și se ridică oblic și care ar putea denatura sunetul inițial al clopotului. Pentru a nu agrava fractura sau conservarea Monicăi, 2014 a fost coborât din locația inițială

Pentru restaurarea corectă a acesteia, finanțată de Direcție. de Cultură, a căutat locul cel mai potrivit pentru acest tip de intervenție. Deoarece nu se desfășoară în Catalonia sau în restul Spaniei, la Innsbruck (Austria) a fost amplasat un atelier specializat în restaurarea sudurilor în clopot cu aceste caracteristici, la care se lucrează din Lleida. Tehnica pe care o folosesc in aceste interventii este aceea a sudarii cu suflante de gaz, care, conform expertilor consultati, ofera suficiente garantii pentru demararea procedurii de refacere a clopotului. Această sudare în Austria va permite recuperarea sunetului pierdut atâta timp cât se recuperează sistemul tradițional de atingere, folosind un ciocan extern gravitațional.

Odată restaurat, Monica trebuie așezat la locul inițial. un spațiu mai înalt decât ultimul pe care l-a ocupat pentru ca sunetul său să ajungă în tot orașul. De asemenea, va fi necesar să îi asigurăm o structură ușoară care să permită accesul acestuia pentru a se bucura de decorațiunile, imaginile și textele sale. Acesta va fi atârnat de un nou suport de fereastră, montat în rosturile laterale.decor. Clopotul este în soare sever și a fost făcut în anul 1486 pentru a suna sferturile ca o completare a Silvestrei, a 1486 . Diametrul său este de 20 cm, cu o înălțime de 90 cm și o greutate de 450 kg. Monica a fost întotdeauna lovită cu un ciocan și nu a avut niciodată o ceartă. La exterior are bordura obișnuită în stil gotic care mărginește perimetrul gurii. În prima treime sunt reprezentate două figuri, cea a unui câine și a unui iepure care par să empatizeze. În partea de sus, o inscripție cu două linii în litere gotice scrie: „Hristos Regele a venit în pace. Dumnezeu se face om, în mod liber și cu evlavioasă intenție, în cinstea lui Dumnezeu și pentru eliberarea Pământului / Acest clopot a fost făcut de maestrul Nicolau Barrot, cel 20 Mai a Domnului de 1486 ”. Sub aceste cuvinte se pot vedea diverse iconografii religioase si in interiorul ei are un profil ondulat.

Sursa: Clopotul Mònica de la Catedrala Veche din Lleida pleacă în Austria pentru a fi restabilită