Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró, a avertizat că „orice amenințare care pune în pericol viața a jumătate din oamenii de pe planetă ar fi tratată ca principala amenințare a lumii”. La inaugurarea conferinței „Agresorii de gen: închis sau în comunitate”, care a avut loc astăzi la Centrul de Studii Juridice și Formare Specializată (CEJFE), ministrul a descris violența de gen drept un flagel care amenință % din populație „și deci – a spus el –” toate eforturile vor fi mici atâta timp cât orice femeie este în pericol de a trăi o situație de violență de gen. ” Ministrul a remarcat că „eficacitatea unui sistem penal depinde și de plasarea reparației prejudiciului și a îngrijirii victimei printre prioritățile răspunsului instituțional și comunitar”. Ciuró a subliniat că „victima are nevoie de sprijinul nostru” și a amintit că „dintre toate persoanele care au fost îngrijite în birourile de atenție a victimei infracțiunii Ministerului Justiției în anul 2021, un 42% au fost pentru violența de gen.”

Șeful Justiției a subliniat că Departamentul de Justiție „dorește să stabilească o dezbatere curajoasă și sinceră cu privire la dificultățile pe care le implică îmbinarea protecției victimei cu nevoia de reintegrare socială a agresorului și, ‒așa cum au recomandat toți experții‒ să însoțească agresorul în întoarcerea sa în comunitate. ”

“ Fără această întoarcere la comunitate, va fi greu să obținem rezultatul pe care ni-l dorim, care este cel al zero victime, o singură victimă de gen este deja prea mult.”

Reintegrarea agresorilor sexisti

Unu 90 % dintre cei pedepsiți pentru agresiuni sexiste care fac programe de formare în comunitate el nu recidivează. Astfel, în domeniul măsurilor penale alternative în închisoare, 9 din fiecare 19 agresori de gen nu recidivează (Evaluarea programelor de formare în infracțiunile de violență de gen 2009, CEJFE)

În domeniul penitenciar, câte 7 agresorii de gen care se află în închisoare pentru a doua pedeapsă și au un risc mare de a recidiva nu recidivează acest tip de infracțiune ( recidivă de 32), 5%, conform ultimelor cercetări. Recidivă în emisiile cu risc ridicat 2021).

În schimb, în ​​cazul celor condamnați pentru pedeapsa închisorii pentru violență de gen care au un risc scăzut de recidivă a penitenciarului, rata de recidivă este

. , 1%. Dacă acest profil iese treptat în gradul al treilea (în care condamnații își trăiesc în străinătate și doar dorm în închisoare), recidiva scade în , 9%.

Consumator de droguri și alcool

Un 55% dintre abuzatorii de gen sunt consumatori obișnuiți de droguri și alcool și aproximativ unul 42%, a consumat toxine la momentul crimei. Acestea sunt câteva dintre rezultatele cercetării Evaluarea eficacității terapeutice a noilor programe de violență bazată pe gen, dezvoltată de CEJFE, care evaluează tratamentul în închisoare al celor condamnați pentru violență de gen

. ) Studiul, realizat de la 32 deținuți ai închisorilor Brians 2, Lledoners și Ponent care fac programul de tratament, atrage un deținut profilul de 40 ani medii, care au lucrat înainte de a merge la închisoare (70%) și că, într-un 44% din cazuri, a fost martor la rele tratamente în familia sa de origine. În ceea ce privește istoricul penitenciarului, se observă că aproximativ 40% dintre condamnați au săvârșit o încălcare a pedepsei pentru încălcarea ordinului de protecție a victimei și , într-un 83% din cazuri, infracțiunea a avut loc în locuința familiei.

Modificați comportamente cu realitate virtuală

Realitatea virtuală imersivă poate ajuta la schimbarea comportamentului agresorilor de gen care desfășoară programe de tratament în Închisorile catalane, conform cercetării Proiectarea de noi medii virtuale pentru a lucra empatia cu bărbații condamnați pentru infracțiuni de violență bazată pe gen. Potrivit acestui studiu, realizat tot de CEJFE, aplicarea ochelarilor virtuali in cadrul programelor de interventie a comportamentului violent imbunatateste empatia agresorilor sexisti fata de victima lor si ii ajuta sa-si asume responsabilitatea pentru infractiunea comisa.

Studiul, bazat pe testul pilot pe opt deținuți ai închisorii Lledoners condamnați pentru infracțiuni legate de violența de gen (omucidere, rele tratamente și încălcare a pedepsei), plasează condamnatul într-un mediu virtual în care o scenă de conversație cu o figură feminină este recreată. La început, penitentul este plasat, în cadrul conversației, în pielea avatarului masculin și apoi în figura feminină. Cercetarea deschide ușa pentru extinderea aplicării realității virtuale în sesiunile de tratament care au loc în închisorile catalane pentru cei condamnați pentru violență de gen.

Sursa: Ciuró: „Orice efort va fi mic atâta timp cât orice femeie este în pericol de a suferi violență sexistă”