Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró, precizează că „ cele mai tinere victime ale violenței indirecte sau sexiste trebuie să fie plasate în centrul măsurilor de protecție acordate de instanțele de judecată ”. Șeful Justiției, care a inaugurat astăzi ziua Vicarului Violenței. Protecția minorilor victime ale violenței de gen, a reamintit că „ măsurile de protecție acordate minorilor nu pot fi supuse măsurilor pe care instanțele le decret în preajma părinților, deoarece, la acea dată, interesul superior al copilul nu sunt ceea ce prevalează ”.

Ciuró, care a amintit că violența indirectă este una dintre cele mai abuzive pe care le poate săvârși tatăl sau mama împotriva copiilor cu scopul de a vătăma celălalt părinte ”, a fost forțat:“ minorul trebuie considerat o victimă de primă clasă iar principiul interesului superior al copilului trebuie aplicat astfel încât toate drepturile de victimă să fie recunoscute ”

Ciuró a avansat că cercetarea prezentată astăzi concluzionează că „ cu instrumentele pe care le avem la dispoziție, nu facem ceea ce am putea face cu toții pentru a apăra integritatea fizică și psihologică a minorilor ” și am reamintit „ nevoia de a revizuiește m măsuri penale și civile convenite în cadrul procedurilor de violență de gen astfel încât acestea să coincidă: este surprinzător – a spus el – cum în domeniul penal se dicta o măsură de îndepărtare a părinților față de copii și, pe de altă parte, în sfera civilă, se acordă măsuri de custodie și custodie ”.

“ Prevenirea violenței sexiste sau vicar nu este niciodată suficient și de aceea este necesar ca toți operatorii implicați să dea un răspuns imediat, corect și foarte atent ”, a subliniat ea pentru a încheia ministrul.

Accent pe protecția minorilor

Cercetarea „Măsuri de protecție a minorilor victime ale violenței de gen”, promovată de granturile de cercetare acordate de Centrul de Studii Juridice și Formare Specializată al Departamentului de Justiție, precizează că copiii minori suferă de situații legale de vulnerabilitate în procedurile judiciare pentru violență de gen. Lucrarea avertizează că minorii au un rol secundar de jucat în astfel de proceduri, că drepturile lor sunt inegale și că măsurile prevăzute de lege pentru a-i proteja nu sunt întotdeauna aplicate.

Cercetarea a fost realizată de zece profesori de la Universitatea Rovira i Virgili pe baza analizei legislației în vigoare și 27 interviuri cu diverși profesioniști din domeniul judiciar și social, precum și evidențierea situațiilor de contradicție, suprapunere și lacune legale în măsurile de protecție adoptate de instanțele civile și penale pentru mama și copiii minori

Contradicție între măsurile civile și penale

În procedurile judiciare pentru violență de gen, judecătorii pot dispune aplicarea ordinelor de protecție atunci când consideră că există o situație obiectivă de risc pentru mamă sau copii. Acestea sunt măsuri asigurătorii care se activează atunci când există indicii de fapte penale, deși cauza nu a fost judecată.

Ordinele de protecție adoptate pentru protecția victimelor pot include măsuri penale, precum precum arestarea preventivă a presupusului făptuitor, ordinul de restricție, interdicția de a contacta victima sau de a se întoarce la locul faptei sau la locul de reședință al femeii și ridicarea victimei, a armelor sau a altor obiecte periculoase. De asemenea, se pot lua măsuri civile pentru protejarea femeilor, cum ar fi alocarea folosinței locuinței familiei, instituirea unui regim de custodie, vizitele și comunicarea cu copiii, stabilirea unei prestații pentru hrană sau măsuri de protecție în cazul minorilor. care pot fi în pericol sau vătămați.

Cercetările folosesc exemple pentru a releva aceste situații de contradicție în momentul aplicării legii, precum atribuirea folosinței locuinței familiei sau ordinul de înlăturarea agresorului către victime în domeniul penal cu acordarea unui regim de vizitare în sfera familială. Alte cazuri prezintă situații contradictorii, cum ar fi atunci când instanțele de violență asupra femeii acordă măsuri de protecție precum suspendarea autorității părintești agresorilor, iar acestea nu sunt ulterior ratificate sau modificate de către instanțele civile care cunosc cazurile de separare sau divorț. a cuplului.

Propuneri de creștere a protecției minorilor

Cercetarea acoperă până la un propuneri pentru protejarea minorilor și prevenirea revictimizării acestora, inclusiv o implicare mai activă a procurorului în procedurile judiciare pentru violență de gen. Alte inițiative propuse includ interzicerea custodiei partajate în cazurile de violență de gen, suspendarea sau dezcalificarea de la exercitarea autorității părintești atunci când există un ordin de protecție, participarea figurii apărătorului judiciar la apărarea minorilor sau o mai bună coordonare între instanțe de violență împotriva femeilor și instanțe civile

Lucrarea include și propuneri de bune practici, cum ar fi îmbunătățirea asistenței juridice pentru femei în depunerea plângerii, deoarece acesta este un moment crucial în luarea deciziilor când este vorba de protejarea mamei si a copiilor si de stabilirea masurilor de protectie civila care pot prezenta interes pentru victima. Cercetarea subliniază, de asemenea, necesitatea creării de rețele a profesioniștilor implicați în prevenirea, detectarea, îngrijirea și recuperarea victimelor.

Un pas înainte în Codul civil catalan

Ministrul a reamintit că guvernul catalan a aprobat în noiembrie anul trecut un decret-lege „ pentru a proteja viața și siguranța copiilor victime ale violenței indirecte și pentru a le proteja de posibile situații de risc ”. Reglementările au modificat articolele din Codul civil catalan privind custodia, șederea și comunicarea minorilor și au stabilit că părinților care au dovezi bazate pe săvârșirea de acte de violență domestică sau sexistă li se va interzice să stea, să viziteze și să comunice cu copiii lor.

Modificarea acestor articole interzice, de asemenea, șederea, comunicările și relațiile cu fii și fiicele părintelui aflat în proces penal pentru a ataca viața, integritatea fizică sau morală, libertatea sexuală sau indemnizația celuilalt părinte sau a copiilor, precum și în cazurile în care celălalt părinte se află în închisoare pentru aceleași infracțiuni.

„ Convingerea că tatăl sau mama făptuitorul violența continuă să fie un bun părinte este din ce în ce mai alungată din imaginația colectivă ”, a spus ministrul, care a amintit, de asemenea, că Departamentul de Justiție și-a luat angajamentul de a „ colecta cifrele de t cele mai tinere victime ale violenței ”. Din acest an 2022, Institutul de Medicină Legală și Științe Legale al Departamentului de Justiție colectează și actualizează date despre cele mai tinere victime ale violenței de gen, vicariat sau în cadrul familiei astfel încât „ toate victimele contează ”.

Sursa: Ciuró: „Cea mai tânără victimă a violenței indirecte sau sexiste trebuie plasată în centrul măsurilor de protecție”