Nu cred ca exista politica mai ciudata decat cea din Romania, dar asa se intampla in tarile in care democratia este ca un copil orfan, parasita de electoratul ignorant si schingiuita de politicieni. Inainte de toate, ar trebui sa recunoastem ca de 23 de ani toate alegerile au fost manjite de suspiciunea de frauda electorala, executata la scara nationala si acceptata de toate partidele.

La toate alegerile din perioada post-ceausista, pentru ca nu sunt sigur daca e si post-comunista, s-a votat masiv la sectii suplimentare, care au functionat ca niste veritabile injectii de capital electoral ilegal.

In Romania, nimeni nu verifica cine a votat de mai multe ori la alegeri si toti oamenii politici se acuza apoi de fraudarea alegerilor si de practicarea turismului electoral. La primele alegeri europarlamentare din Romania s-a descoperit ca peste 11 mii de oameni au votat de mai multe ori.

Dupa ce se castiga alegerile, puterea nu are nici un interes sa destructureze sectiile speciale sau sa aprobe o lege electorala corecta. De fapt la ce ne trebuie sectii speciale la alegeri? Ca sa voteze doi trei romani plecati din orasul de resedinta in ziua votului? Sau ca sa voteze mii si zeci de mii de persoane ilegal si sa deturneze astfel rezultatele alegerilor?

Nu inteleg cum se poate vorbi in Romania de democratie, cand exista pacaleala sectiilor speciale, unde bataia nu e la urne, ci pe autobuze. Nu inteleg de ce suntem chemati sa votam la alegeri la care sistemul nu este asigurat impotriva furtului. Cum ni se poate spune ca votul nostru conteaza, cand la alegeri balanta o inclina sectiile speciale si dupa aceea omul pe care l-am votat sare de la un partid la altul in functie de interese personale? In Spania exista 46 de sectii pentru referendum si toate functioneaza ca sectii speciale. Singura piedica pentru cineva care doreste sa incalce legea este doar timpul.

De ce nu se poate vota prin posta, ca alternativa a votului de la sectiile speciale? Nu ma refer la votul prin posta propus de PDL, care a fost gandit exclusiv pentru romanii din strainatate? Am amintit mereu exemplul Spaniei, unde niciodata nu am auzit pe nimeni vorbind de frauda electorala. In Spania, un cetatean isi poate exprima optiunea electorala doar la sectia de votare din cartier sau prin posta, in cazul in care nu e in localitate in ziua alegerilor. Simplu si sigur. Oare toti spaniolii sa fie niste hoti si romanii toti niste oameni cinstiti? Pentru ca numai in Romania esti crezut pe cuvant cand spui ca nu o sa votezi de doua ori, chiar daca poti sa faci asta.

Adevarata problema in Romania este aceea ca participarea masiva a electoratului ii sperie pe politicieni. Lor nu le place lupta dreapta, pentru ca stiu ca nu se pot baza decat pe credinta celor pe care ii pot cumpara. Si de ani de zile nu fac decat sa evite dezbaterea politica deschisa, atat in viata publica cat si in interiorul partidelor.

As spune chiar ca nu avem politica in Romania, pentru ca, vreti sa credeti sau nu, politica este o vocatie, un ideal in care trebuie sa creada majoritatea. Chiar si comunismul avea un ideal, in care credeau cei care-l impuneau cu forta.

Revin la referendum. Avem de a face cu o zi electorala extrem de ciudata. Pentru prima data, oamenii politici, cei de la PDL, insista ca alegatorii sa nu voteze, pentru ca astfel nu va fi validat rezultatul referendumului si Basescu nu va cadea.

De cealalta parte, USL-ul vrea acum sa vina lumea masiv la urne, chiar si cei din strainatate, pentru care a facut initial un numar minim de sectii de votare. Dupa ce s-au schimbat regulile jocului, au inceput sa le faca ochi dulci si celor din strainatate. Ochi dulci si atat, pentru ca mesaje, campanii electorale – ioc!

Pana la urma, nu e nimic ciudat la referendumul din 29 iulie, decat ca, pentru prima data, una dintre tabere ne cheama sincer la vot. In rest, insa, politicienii vor incerca din nou sa ne fure democratia, revolutia sau cum vreti s-o numiti, iar noi ii vom lasa sa o faca, pentru ca „nu ne intereseaza politica” si pentru ca nu avem curaj sa ne batem pentru democratie.