Ca să nu ai surprize neplăcute atunci când vinzi sau să cumperi o casă în Spania trebuie să iei în calcul și alte costuri pe lângă prețul proprietății.

Cel care scoate la vânzare locuința, dar și persoana care o cumpără trebuie să facă față unor cheltuieli reprezentate de serviciile necesare pentru realizarea tranzacției, dar și impozitele generate de aceasta.

„De obicei, cumpărătorul trebuie să achite cheltuielile inerente unei operațiuni imobiliare care ajung la aproximativ 10% din valoarea tranzacției, dar nici persoana care vinde nu scapă de obligațiile față de fisc. În al doilea caz, proprietarii care vor să vândă o proprietate trebuie să plătească un impozit pentru valoarea acesteia către Fiscul spaniol – „Hacienda” numit IRPF, impozitul municipal sau „plusvalia”, anularea creditului ipotecar în cazul în care există și cheltuielile pentru serviciile notarului”, ne-a precizat Flor Ciocan, expert imobiliar la agenția Century21.

„IRPF” este impozitul pe care trebuie să-l plătească în acest caz proprietarul unei locuințe care a cunoscut o creștere a valorii patrimoniului. Câștigul care s-ar obține din vânzarea acesteia trebuie inclus în declarația de venit și se calculează în funcție de diferența dintre valoarea de cumpărare și cea de vânzare, actualizat în baza unui coeficient care variază în funcție de anul în care a fost cumpărată proprietatea.

Dacă locuința este vândută la un preț mai mic decât cel de cumpărare se consideră că a existat o pierdere și în consecință nu se plătește impozit pe venit.

„Legea îl scutește de plata impozitului pe contribuabilul care vinde locuința principală și reinvestește banii în achiziționarea alteia”, ne mai spune , ne-a precizat Flor Ciocan de la Century21.

„Plusvalía” este Impozitul pe Creșterea Valorii Terenurilor din cadrul Urban (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana – IIVTU) și se plătește la primăria orașului în care se află înregistrată propietatea.
Plata acestui impozit îi revine de regulă celui care vinde, dar sunt primării precum Palma de Mallorca unde plătește cumpărătorul sau de cele mai multe ori se ajunge la un acord între cele două părți.

Primăriile revendică plata acestui impozit indiferent dacă există diferență pozitivă între prețul de cumpărare și vânzare a proprietății.

Se calculează diferit în fiecare oraș, dar se face în funcție de valoarea stabilită de municipalitate și de numărul de ani în care a fost deținută proprietatea. În cazul în care vânzarea s-a făcut la un preț mai mult se poate solicita returnarea impozitului.

Pe scurt, cheltuielile suportate de vânzătorul unei propietări sunt:
1. Împrumutul ipotecar
2. Anularea datoriei bancare
3. Anularea din registrul proprietății
4. Taxa către primarie
5. Costul serviciului oferit de agenția inmobiliară

Cheltuielile plătite de cumpărătorul unui apartament sau a unei case sunt următoarele
1. T.V.A
2. Notariat (escritura de compra)
3. Registru

Acestea pot ajunge la 10% din prețul casei, iar dacă ai nevoie de un împrumut bancar trebuie să mai adaugi cheltuielile urmatoare, care ajung 3 – 4% din valoarea tranzacției:
1. Acte juridice documentate (mod.600 hacienda)
2. Notariat (escritura hipotecara)
3. Registru
4. Tasarea proprietății

Pentru mai multe întrebări despre vânzarea sau cumpărarea unei locuințe în Spania puteți să ne scrieți prin email la flor@century21.es sau puteți să luați legătura cu Flor Ciocan la tel: 722 770 773.