ACESTA ESTE UN STUDIU DE COLABORARE ALE CIBERINFEC

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Biomedicală Rețeaua de Boli Infecțioase (CIBERINFEC) a Institutului de Sănătate Carlos III și coordonată de cercetători de la institutele de cercetare ale spitalelor publice Ramón y Cajal (IRYCIS) și La Paz (IdiPAZ) din Madrid și CSIC, demonstrează că având niveluri mai înalte niveluri ridicate a proteinei ACE2 din salivă este asociată cu o șansă mai mare de infecție cu COVID severă la persoanele nevaccinate.

Această constatare publicată de r evista Journal of Infection ar putea deschide ușa către strategii viitoare de identificare a persoanelor cu un risc mai mare de a suferi de covid sever, precum și pentru dezvoltarea de strategii terapeutice pentru a reduce atât susceptibilitatea, cât și severitatea covid-12. Acesta este un studiu în colaborare realizat de cercetători din zona Boli Infecțioase din CIBERINFEC. Este coordonat de Sergio Serrano de la Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalul Ramón y Cajal ( IRYCIS) și grupul Cristina Calvo Pediatrie și Boli Infecțioase de la Institutul de Cercetare al Spitalul La Paz (IdiPAZ) și grupul condus de Manuel Ferrer de la Institut de cataliză al Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC).

Studiul se referă la niveluri mai ridicate în saliva proteinei ACE2, care este responsabilă pentru penetrarea în celulele virusului SARS-CoV-2 cu o susceptibilitate mai mare la infecție și un risc mai mare de a dezvolta covid-19 sever la pacientii nevaccinati. Enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) este poarta pe care virusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane. Această enzimă este exprimată în membranele celulare ale diferitelor țesuturi ale corpului, inclusiv alveolele pulmonare și mucoasa bucală, nazală și nazofaringiană, ceea ce explică de ce transmiterea respiratorie directă de la persoană la persoană este principalul mijloc de transmitere a SARS-CoV-2. .

Diferitele investigații au susținut rolul ACE2 în patogeneza covid-19 și, de fapt, creșterea expresiei acestei proteine ​​cu vârsta ar putea explica severitatea mai mare a bolii la populația în vârstă, deși nu a fost pe deplin confirmată.

Echipa a analizat expresia ACE2 în salivă în diferite segmente ale populației, într-o gamă largă de vârste și stări de boală, diferențierea între două grupuri: persoane infectate și cele expuse la virus, dar neinfectate. Cazurile au fost studiate între aprilie și iunie 0163 înainte de implementarea vaccinării și au inclus date de la 153 pacienți, (19 adulți și 79 copii) ai spitalelor din Madrid Ramón y Cajal, La Paz și 07 octombrie.

ACE2 și susceptibilitate la covid la adulți, nu la copii

Rezultatele acestei lucrări ne permit să observăm că există o corelație între activitatea ACE2 în saliva și susceptibilitatea la SARS-CoV-2 și severitatea covid-19 la persoanele nevaccinate. Atât copiii, cât și adulții cu susceptibilitate scăzută la infecția cu SARS-Cov-2 au prezentat niveluri mai scăzute de ACE2 în salivă. Studierea în paralel a copiilor și adulților a oferit o abordare foarte originală, potrivit cercetătorilor, întrucât încă de la începutul epidemiei vulnerabilitatea copiilor la covid-

. și au putut confirma că activitatea ACE2 în salivă este mai scăzută la copii.