Munca ilegala inseamna desfasurarea unei activitati lucrative fara a detine autorizatia corespunzatoare, neInscrierea in sistemul de securitate sociala.

Care sunt riscurile persoanelor care muncesc ilegal („la negru”)
• nu veti beneficia de prestatii de asigurari sociale;
• nu veti valorifica la pensie perioada lucrata in Spania;
• nu veti beneficia de prestatii medicale, indemnizatii in caz de accident de munca sau boli profesionale;
• veti avea probleme in a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementarilor in domeniul muncii, respectiv neplata corespunzatoare a drepturilor salariale, nerespectarea programului de lucru, a timpului de odihna legal etc. si neasigurarea masurilor de protectie si securitate a muncii;
• puteti deveni victima a exploatarii prin munca si traficului de fiinte umane in alte scopuri.

Ministerul Muncii din Romania atentioneaza cu privire asupra faptului ca munca ilegala a cetatenilor romani in Spania constituie infractiune si are consecinte atat pentru muncitor cat si pentru angajatorul spaniol.
In cazul in care comiteti mai multe infractiuni din categoria grave si foarte grave, puteti fi sanctionat cu privare de libertate si expulzarea de pe teritoriul spaniol!

Pentru ce se pot aplica sanctiuni?

• Fapte care atrag sanctionarea lucratorului:
-nedeclararea la autoritati a modificarilor survenite privind schimbarea nationalitatii, a starii civile, a domiciliului sau a situatiei de munca; -Intarzierea cu pana la 3 luni pentru solicitarea reInnoirii documentelor expirate;
-prestarea unei activitati lucrative fara sa fi fost solicitata autorizatia de munca atunci cand sunteți supus restricțiilor impuse pe piața muncii spaniole pentru cetațenii romani.
-sederea pe teritoriul spaniol mai mult de 90 de zile fara a avea autorizatia de rezidenta sau in cazul in care aceasta autorizatie este expirata nu ati solicitat prelungirea; -participarea la actiuni contra securitatii statului;
-promovarea, facilitarea, favorizarea imigratiei ilegale.

• Fapte care atrag sanctionarea angajatorului:
-discriminarea pe motive rasiale, etnice, de nationalitate sau religioase; -contractarea lucratorilor straini fara a avea autorizatie de munca.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}