Poliţia spaniolă se apără în faţa acuzaţiilor lansate de Partidul Popular, cu privire la reţinerea preşedintelui reprezentanţei Guvernului Regional din Alicante, Joaquin Ripoll.

Conducerea PP-ului a criticat faptul că Poliţia l-ar fi arestat pe oficialul guvernului regional, fără să deţină un ordin judecătoresc. Popularii au mers chiar mai departe şi au acuzat Ministerul de Interne că încearcă să-i ofere lui Jose Luis Rodriguez Zapatero o situaţie mai comodă în perspectiva dezbaterii privind starea naţiunii care urma să aibă loc în Parlament.

La rândul lor, reprezentanţi ai Poliţiei şi Ministerului spaniol de Interne au precizat pentru agenţiile de presă spaniole că pentru executarea unei detenţii nu este necesară autorizaţia judecătorului, ci doar mandatul de percheziţie, care exista deja din 1 iulie.

Joaquin Ripoll a fost eliberat ulterior şi a declarat în faţa judecătorului în cadrul cercetărilor cazului Brugal, în care sunt cercetate diverse acuzaţii de corupţie, pentru care s-au făcut 19 percheziţii şi 11 arestări.