Catalunia consolidează un grad remarcabil de digitalizare și progrese într-un ritm mai mare decât media europeană în transformarea digitală a societății și a economiei. Aceasta este concluzia principală trasă din „Indexul economiei și societății digitale (DESI) Catalonia ”, a fost calculată cea de-a treia ediție a indicelui compozit al economiei și societății digitale, care este acum doi ani pentru prima dată pentru Catalonia folosind metodologia Comisiei Europene. În această ediție, DESI Catalunya analizează 15 indicatori grupați în patru dimensiuni: Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale și Servicii publice digitale

Conform „DESI Catalunya 2021′, Catalonia este pentru al treilea an consecutiv în a cincea poziție și se consolidează ca un lider digital avansat și țară din Europa cu un grad de digitalizare de 57,11% , 07 puncte peste media Uniunii Europene (37,62″)), la o distanță foarte mică al așa-numitului „grup nordic” format din Danemarca, Finlanda, Suedia și Țările de Jos, care menține liderul dezvoltării digitale în Europa.Această poziție proeminentă în Top 5 dintre cele mai digitalizate țări din Europa este susținută, în special, în rezultatele bune obținute de Catalonia la indicatorii corespunzători la două dintre dimensiunile analizate: Conectivitate, unde Catalonia este pe primul loc în clasamentul în subdimensiunea a implementării în bandă largă fixă ​​și în secțiunea în bandă largă a cel puțin 94Mbps; și Serviciile publice digitale, unde se remarcă printr-un poziția a patra în secțiunea servicii publice digitale pentru cetățeni , în cadrul subdimensiunii Guvernării electronice.

Referitor la editie 2021, Catalunia a avut rezultate îmbunătățite și rămâne peste media europeană în toate dimensiunile analizate . Indicele s-a îmbunătățit cu 5,6 puncte la scară globală și a crescut și în toate subdimensiunile: Capital uman (+2,8133 „)), Conectivitate (+9, „)), Integrarea tehnologiei digitale (+2,87%) și Servicii Publice Digitale (+7, %)). De asemenea, și-a îmbunătățit sau și-a menținut poziția în trei din cele patru domenii: își îmbunătățește două poziții în Capitalul uman (7a); unul în Servicii Publice Digitale (a 6-a) și menține poziția a 8-a în Integrarea Tehnologiei Digitale.

The Conectivitatea continuă să fie dimensiunea în care Catalonia obține cea mai bună poziție și, prin urmare, se confirmă ca punct forte și bază de digitalizare în țară, în special în ceea ce privește implementarea de bandă largă fixă ​​, în care scala trei poziții în raport cu 2021 și este pe primul loc în clasament. În ciuda faptului că s-a îmbunătățit în această și alte subdimensiuni și, de asemenea, în valoarea totală a domeniului de aplicare cu aproape puncte până când ajungeți la 61,55% , Catalonia a căzut înapoi cu două poziții în această dimensiune i ocup al treilea în UE-11, chiar sub Danemarca (64,%) și Țările de Jos ( 64,29%).Cu privire la Capital uman pentru digitizare, Catalonia atinge o valoare de , % care îl plasează pe locul șapte în clasamentul UE-20, unde Finlanda (61,04″)), Suedia (57,55%), Olanda (59, %) și Danemarca (59,05%) ocupă primele poziții. Atât competențele digitale generice , cât și cele referitoare la oameni TIC (de la domenii, afaceri sau academice) rămân peste media pentru Europa în ansamblu , toate și că numărul specialiștilor TIC de pe piața muncii ar trebui îmbunătățit, și mai ales cel al femeilor.

Referitor la Integrarea tehnologiei digitale în companii, Catalonia s-a îmbunătățit față de ultimii doi ani și atinge o valoare de ,05% care îl plasează pe poziţia a opta în clasament, dar cu un clar avantaj peste media europeană , de la 33,57%. Finlanda (50,27″)), Danemarca (54,93%) și Suedia (50,11%) sunt țările care prezintă un nivel mai ridicat de integrare tehnologică în companii. În ciuda îmbunătățirii rezultatelor și menținerii poziției în această dimensiune, Catalonia continuă să prezinte cale de îmbunătățire în special în ceea ce privește comerțul electronic al IMM-urilor și volumul lor de afaceri, deoarece, deși companiile catalane prezintă un nivel bun de digitalizare, acesta nu corespunde în totalitate cu rezultatele vânzărilor în linie de către IMM-uri. În cele din urmă, gradul de digitizare al Administrației Publice din Catalonia continuă să avanseze într-un ritm bun, și cu atât mai mult având în vedere că a venit deja dintr-un poziție, cu rezultate foarte pozitive și peste media europeană în setul de indicatori. În ansamblu, Serviciile publice digitale din Catalonia prezintă un nivel avansat în comparație cu media UE-20, cu o valoare de 74,59% în fața 64,%, ceea ce îl plasează pe poziţia a şasea. Principalele țări în acest domeniu sunt Estonia (86,68”)), Danemarca (83,04%) și Finlanda (86 ,74%).

Despre DESI Catalunya Pentru a monitoriza performanța digitală generală a Europei și a urmări progresul statelor UE în ceea ce privește competitivitatea lor digitală, Comisia Europeană (CE) a creat compozitul indicele economiei și societății digitale, așa-numitul DESI (Economia digitală and Society Index), care a fost stabilit ca indicele de referință în Europa pentru compararea progresului digital din diferite țări. , CE a ajustat DESI pentru a reflecta cele două inițiative politice principale care vor afecta transformarea digitală în UE în următorii ani: mecanismul de redresare și reziliență și busola digitală a deceniului digital al UE. Astfel, indicatorii DESI Catalunya 2021 sunt structurați în jurul celor patru domenii principale ale Busolei Digitale (Capital Uman, Conectivitate, Integrare Tehnologie Digitală și Servicii Publice Digitale), în locul celor cinci dimensiuni ale edițiilor precedente (2021 și 2019). În ceea ce privește numărul de indicatori, aceștia au trecut de la 33 la 29: a eliminat unele și a adăugat altele noi.Ca urmare a acestor modificări în structura și componența DESI, a fost necesar să se recalculeze indicele anilor anteriori aplicând modificările metodologice ale 2021 pentru a putea analiza evoluția -2021.

Este a a treia oară când rezultatele DESI calculate pentru Catalonia sunt prezentate conform metodologiei CE, mulțumesc la colaborarea dintre Departamentul de Vicepreședinție și de Politici Digitale și Teritoriu al Generalitati Cataloniei și Cercle Tecnològic. Studiul a avut și colaborarea Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), care a furnizat o mare parte din date, și a Direcției Generale de Transparență și Date Deschise pentru publicarea rezultatelor .

Puteți consulta raportul complet „DESI Catalunya 2021′ aici .

Sursa: Catalunia este consolidată pentru al treilea an consecutiv ca țară avansată digital și lider în Uniunea Europeană