Trei weekenduri la rand, de Florii, de Sfintele Pasti si de 1 Mai, romanii din Spania au petrecut, au mancat si s-au relaxat, majoritatea optand pentru mese traditionale acasa sau iesiri la iarba verde, la un gratar. Unii au ales sa petreaca aceasta perioada in Romania, alaturi de cei dragi: parinti, frati, bunici, nepoti, iar altii s-au gandit ca, pentru a petrece ziua de 1 Mai, cel mai potrivit mod ar fi o partida de pescuit crapi pe fluviul Ebru, in Aragon.

Gratarele la iarba verde, preferatele romanilor

In Castellon, parcurile amenajate special pentru gratar au fost umplute pana la refuz de compatriotii care au profitat de vremea frumoasa pentru a petrece in aer liber, nedandu-se dusi pana la asfintitul soarelui. De Florii, romanii prezenti in parcul Pinar din Grao de Castellon au avut surpriza sa-l intalneasca pe cunoscutul interpret Benone Sinulescu, venit pentru a-si saluta conationalii inaintea concertului pe care urma sa-l sustina in oras, impreuna cu Betty (ex Etnic), in aceeasi seara. Zeci de romani l-au asaltat pentru a face poze cu el, iar „nea Beni” a glumit si i-a binedispus pe toti fanii sai. Artistul a primit zeci de invitatii la mesele pe care se gaseau mici fierbinti, carnati, frigarui rumene si fripturi groase de porc.

Nici in duminica de Pasti nu mai gaseai vreo masa libera in Pinar dupa ora 10.00, iar la gratare trebuia, realmente, „sa-ti lasi rand„, pentru a prinde un loc liber si a apuca sa prepari bucatele in timp util. Fumul invaluia tot parcul, iar mirosul ademenitor de carne la gratar atata simturile celor veniti la iarba verde. Familiide romani precum Iordan, Budoiu, Coroboianu si Florea au decis sa petreaca impreuna, in aer liber, la gratar, atat sarbatoarea de Florii, cat si cea de Paste. Bucatele traditionale romanesti nu au lipsit de la masa lor, iar de Paste au decis sa imbine gastronomia romaneasca cu cea spaniola. „Am pregatit carne proaspata de miel, pastrama, si, pentru ca ne place tuturor, am preparat si o paella spaniola. De la masa noastra nu au lipsit nici celelalte bucatele traditionale de Paste – oua, drob, cozonaci sau pasca„, spune Elena Coroboianu.

Sarbatori acasa, alaturi de familie

Roxana si Florin Anghelache fac parte dintre romanii care au ales sa petreaca sarbatorile acasa, alaturi de familie. „De Florii, cum a fost si ziua sotului meu, am mers la biserica, apoi am luat masa cu familia marita, adica frati, surori, soacra, nepoti. De pe masa nu au lipsit bucatele traditionale, iar pestele a fost la loc de cinste, fiind dezlegare la peste. Dupa ce l-am sarbatorit pe Florin, am fost la o plimbare pe malul marii. Pastele a fost petrecut, de asemenea, alaturi de familia din Vila Real, cu oua rosii, cozonac si friptura de miel. Nu am uitat ca, in seara anterioara, sa mergem la biserica, de unde am luat lumina. In toata aceasta perioada nu am fost uitati de familia mea din Romania si de prietenii de o viata, care ne-au sunat, fie sa ne ureze <<La multi ani!>>, fie sa ne spuna traditionalul <<Hristos a Inviat!>>„, precizeaza Roxana.

Tot acasa, alaturi de prietenul sau si de parintii acestuia, a petrecut Pastele si Lavinia Popa, in varsta de 22 de ani. „Am ciocnit oua cu toti cei prezenti, am glumit si am ras, dupa obicei, cand oul meu a fost spart, am mancat multe produse traditionale si multe prajituri. Pe seara, am fost la un film si la o plimbare. Pentru mine, spiritul sarbatorii de Pasti consta in petrecerea zilei alaturi de familie„, povesteste Lavinia.

De Paste, in Romania

Diana si Bogdan Georgescu, originari din Targoviste, au decis ca cel mai bun mod pentru a petrece Pastele ar fi o vizita acasa, in Romania, acolo unde se afla toti cei dragi lor. Vacanta a inceput pe 24 aprilie si a durat pana pe 3 mai. „Am fost sa ne vizitam parintii si bunicii, pentru ca nu am mai fost acasa de peste un an de zile si ne era foarte dor de ei. Ne-am zis ca acum este momentul sa mergem, si pentru ca se stie ca nu exista termen de comparatie intre sarbatorile petrecute in strainatate si cele petrecute ACASA, alaturi de cei dragi, cu bucate romanesti preparate in casa, cu gratarul facut la iarba verde pe malul unui rau„, marturiseste Diana.

1 Mai, pe malul fluviului Ebru

Daca unii dintre compatriotii nostri au ales sa se odihneasca acasa de 1 Mai, sa mearga la mare sau la un alt gratar, altii au decis sa evadeze la cateva sute de kilometri distanta, in linistea fluviului Ebru, la pescuit de crapi. Alaturi de mai multi prieteni si cunoscuti romani, unii veniti special din Germania, Dan Coroboianu a lasat confortul orasului, pentru doua zile si doua nopti, pentru a-si incerca norocul la pescuit. „A fost bine, m-am relaxat, am petrecut alaturi de baieti si am prins si cativa crapi mari. Unii dintre baieti au practicat doar pescuitul sportiv, in timp ce altii, printre care si eu, am adus peste si acasa„, spune Dan.

Dupa o perioada atat de agitata, cu atat de multe ospete si petreceri, ziua de 2 mai, libera in Spania, a fost de mare folos romanilor, care si-au refacut fortele si s-au pregatit pentru o noua saptamana de lucru. Nu de alta, dar pana la concediile din vara mai este ceva timp.