Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat în 24 martie prezentarea cărţii „Vasiliu foi volante/ Vasiliu hojas sueltas” de Ion Vianu. Evenimentul a avut loc la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania şi urma să fie continuat în 25 martie la Librăria La Buena Vida – Café del Libro.

Volumul a apărut anul acesta la Editura Aletheia, în traducerea Ioanei Zlotescu Simatu, iar prezentarea lui se încadrează în lansările de carte românească tradusă în spaniolă prin programele de finanţare ale ICR.

Întâlnirea de pe 24 martie face parte din programul „Miercurea literaturii europene”, început în ianuarie 2010 de EUNIC Spania (reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Spania), în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Madrid şi a fost conceput ca o serie de dialoguri lunare între traducători şi scriitori europeni.

Ion Vianu (1934, Bucureşti), fiul criticului literar Tudor Vianu, este psihiatru (Facultatea de Medicină Generală Bucureşti) şi scriitor. A emigrat in Elveţia în 1977 şi a avut câteva intervenţii la Radio Europa Liberă împotriva încercării de folosire a psihiatriei ca armă politică. După Revoluţia din 1989 a scris articole cu conţinut politic în reviste precum 22, Dilema Veche şi România liberă. După pensionare, a revenit în România şi s-a dedicat scrierii, publicând mai multe volume de proză şi eseuri.

„Vasiliu foi volante”, al doilea roman din ciclul „Arhiva trădării şi a mâniei” (primul, Caietele lui Ozias, a apărut în 2004, la Editura Polirom) reia naraţiunea lui Dan Naidin, canalizând-o însă spre alt personaj: Vladimir Vasiliu, director al spitalului psihiatric Răstoaca Melcilor. Autorul continuă procedeul folosit în primul roman al ciclului şi, urmărind viaţa protagonistului, creează de fapt o frescă a societăţii comuniste româneşti. Pe sub măşti, dincolo de numele schimbate, recunoaştem astfel personaje istorice, iar întâmplările, la limita dintre dezvăluire şi ficţiune, ne ţin trează atenţia şi prin faptul că se petrec într-un cadru pe care îl recunoaştem uşor în propria memorie.