Copiii spanioli, dar și români din Spania, pot să asculte în aceste zile cea mai cunoscută poveste românească, datorită actorilor de la Teatrul Luceafărul din Iaşi, care se află în turneu în Spania.

Organizatorii aduc pe scenă lumea satului românesc, cu tradiţiile sale, așa cum apare în “Capra cu trei iezi”, un spectacol realizat după povestea lui Ion Creangă, cu muzică şi efecte originale, în regia lui Ion Agachi.

Reacţiile publicului sunt aceleaşi, indiferent de vârstă sau de origine: copiii sunt sinceri şi spontani, iar expresia de pe feţele lor îi umple pe artişti de bucurie. În comunitatea românească adulţii pleacă din sală cu lacrimi în ochi„, ne spune directorul artistic Oltiţa Cântec, la finalul spectacolului din Torrejon de Ardoz.

“O harababură!”, după Ion Sava, este un alt spectacol adus de la Iași, nonverbal, de pantomimă, dans şi muzică, care a obţinut premiul şi trofeul pentru cea mai bună creaţie artistică. În distribuție se află și actorul Emanuel Florentin, premiat cu trofeul pentru cel mai bun actor la World Festival of Puppet Art din Praga (iunie 2012).

Aflaţi la jumătatea turneului, artiştii de la LUCEAFĂRUL s-au bucurat miercuri dimineaţă la Torrejón de Ardoz, de o sală plină de copii cu vârste de la 6 la 8 ani. Ei s-au bucurat de un final schimbat al poveştii, care îi readuce la viaţă pe iedul cel mare şi pe cel mijlociu, re-creaţi din aluatul „frământat” de mama lor.

Nu vrem ca spectatorii să plece trişti de la spectacol. Acesta trebuie să fie un motiv de bucurie, aşa că sfârşitul poveştii îi readuce pe iezii mâncaţi de lup împreună cu fratele lor. Mesajul este acelaşi: toţi copiii, indiferent de vârstă, trebuie să asculte de mama lor„, ne-a mai spus reprezentanta teatrului din Iași.

Spectacolele Teatrului  “Luceafărul” din Iaşi, organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român, pot fi văzute după următorul program:

MADRID

  • Coslada, 5 iunie, 18.00, Centro cultural Margarita Nelken (Avenida de los Príncipes de España, s/n, Coslada), “Capra cu trei iezi”, reprezentație în spaniolă. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
  • Coslada, 5 iunie, 19.30, Centro cultural Margarita Nelken (Avenida de los Príncipes de España, s/n, Coslada), “Capra cu trei iezi”, reprezentație în spaniolă. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

ARAGON

  • Zaragoza, 6 iunie, 16.30, Centro Cívico Teodoro Sánchez Púnter (Plaza Mayor, 2 Planta 2, Zaragoza) “Capra cu trei iezi”, reprezentație în română. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
  • Zaragoza, 6 iunie, 18.30, Centro Cívico Teodoro Sánchez Púnter (Plaza Mayor, 2 Planta 2, Zaragoza), “Capra cu trei iezi”, reprezentație în spaniolă. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
  • Zaragoza, 7 iunie, ora 12.00, Centro Civico Teodoro Sánchez Púnter (Plaza Mayor, 2 Planta 2, Zaragoza). Reprezentație “O harababură!”.   Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
  • Binéfar, 9 iunie, 9.30, Teatro Municipal Los Titiriteros de Binéfar (Calle Lérida, 81, Binéfar). În cadrul Festivalului Imaginaria. “Capra cu trei iezi”, reprezentație în spaniolă.
  • Binéfar, 9 iunie, 11.00, Teatro Municipal Los Titiriteros de Binéfar (Calle Lérida, 81, Binéfar). În cadrul Festivalului Imaginaria. “Capra cu trei iezi”, reprezentație în spaniolă.
  • Binéfar, 10 iunie, 9.30, Teatro Municipal Los Titiriteros de Binéfar (Calle Lérida, 81, Binéfar). În cadrul Festivalului Imaginaria.  Reprezentație “O harababură!”.
  • Binéfar, 10 iunie, 11.00, Teatro Municipal Los Titiriteros de Binéfar (Calle Lérida, 81, Binéfar). În cadrul Festivalului Imaginaria. Reprezentație “O harababură!”.