Capacity Italy ( sportellotecnico.capacityitaly.it ), noul portal de asistență tehnică, este online pentru a sprijini administrațiile publice în prim-plan în implementarea Planului național de redresare și reziliență: organe teritoriale (Regiuni, orașe metropolitane, municipii, provincii) și organe neteritoriale. Promovat de Președinția Consiliului de Miniștri, Ministerul Economiei și Finanțelor, Departamentul Administrației Publice și Departamentul pentru Afaceri Regionale și Autonomii, portalul este ușor accesibil și de pe site-ul Italia Domani și se realizează cu suportul tehnic și operațional al Cassa Depositi e Prestiti, Invitalia și Mediocredito Centrale, care asigură competențele tehnice necesare.

Capacity Italy este un adevărat help desk, capabil să ofere personalului tehnic și administrativ implicat concret în implementarea PNRR răspunsurile referitoare la toate fazele de implementare a proiectului, de la redactarea apelurilor până la fazele de raportare și monitorizare, conform indicaţiilor convenite de Guvern cu Comisia Europeană. Pentru investigațiile „verticale” pornim de la proiectele Ministerului Sănătății, atât ca semnal simbolic după doi ani și jumătate de pandemie, cât și pentru volumul semnificativ de investiții aflate deja în faza de implementare. Urmat progresiv de celelalte ministere, pe baza fazei de implementare a investitiilor relevante, incepand cu Ministerele Infrastructurii si Mobilitatii Durabile, Culturii si Tranzitiei Ecologice

Asistenta este organizata pe doua niveluri, in functie de necesitate: standardizata (FAQ, ghiduri, formulare) si personalizata, cu posibilitatea de a formula intrebari tehnice specifice pentru a obtine raspunsuri de la experti la distanta (cu birou de baza). Serviciul, accesibil prin SPID, este rezervat membrilor sistemului ReGIS și, după înregistrare, RUP-urilor ministerelor acreditate progresiv.

Capacitate Italia nu este doar o platformă de asistență tehnică, dar și un site de bune practici și de consolidare a capacității administrative, grație „instruirii în domeniu” și schimbului de competențe între experți, operatori și administratori. Fiecare întrebare este prețioasă, pentru că va fi de ajutor celorlalte entități implicate în marea provocare PNRR.

Sursa: „Capacity Italy”, biroul de asistență tehnică pentru administrații aflate în fruntea implementării PNR