Spitalul National de Paraplegici din Toledo a demarat in acest an o campanie de prevenire a riscurilor ce pot aparea in urma neglijentelor sau accidentelor inregistrate la piscina sau in alte zone similare de agrement. Sub deviza „Gandeste-te! Nu sari cu capul inainte” („Piensatelo. No vayas de cabeza”), a fost elaborat un ghid ce cuprinde numeroase recomandari pentru ca baile in piscine, rauri si lacuri sa nu se transforme in evenimente cu consecinte tragice pentru inotatori.

Plecandu-se de la datele inregistrate in anii anteriori, conform carora mai mult de 50 de persoane au suferit grave leziuni de coloana, majoritatea soldate cu paralizii permanente, in urma sariturilor in piscine, a aparut necesitatea elaborarii acestui ghid pentru inotatori.
Ideea principala a acestei campanii este prudenta pe care orice inotator trebuie sa o aiba in momentul in care decide sa execute o saritura intr-o psicina, in apele unui rau sau chiar in apa marii, intrucat orice neglijenta sau eroare se poate termina cu o tragedie.
Medicii spun ca principala cauza a paraliziilor provocate in urma sariturilor in piscine este aceea ca unii inotatori nu sunt constienti de pericolul pe care il presupune intrarea in apa intr-o forma neadecvata. Saritura cap intr-o zona a carei profunditate nu este cunoscuta devine astfel comportamentul cu cel mai mare risc de producere a unei leziune medulare ireversibile. Specialistii insista pe importanta cunoasterii adancimii apei, ce trebuie relationata cu inaltimea de la care se executa saritura. Salturile trebuie realizate cu bratele ridicate, aflate in prelungirea corpului, in asa fel incat gatul si capul sa ramana protejate. Trebuie evitate sariturile in cap in ape a caror profunditate este mai mica de 1,5 metri, iar daca inaltimea de realizare a saltului este mai mare, e nevoie de asemenea de o mai mare adancime a apei. intotdeauna trebuie inspectata zona de realizarea a sariturilor in ape tulburi, deoarece pot exista roci sau alte obstacole scufundate. Specialistii avertizeaza ca in zona lacurilor, raurilor sau la mare, adancimea in anumite sectoare poate varia de la o zi la alta sau in diferite momente ale zilei, modificari ce pot fi determinate de evenimente precum marea ori deschiderea sau inchiderea controlata a unor diguri. in orice caz, trebuie evitate sariturile de la o inaltime mare deoarece o tehnica deficienta la contactul cu apa poate fi fatala. in orice caz, spun medicii, este recomandata executarea sariturilor cap doar in conditii de siguranta absoluta.
Daca totusi s-a produs o nenorocire si este nevoie sa fie scoasa victima din apa, este foarte importanta imobilizarea gatului si evitarea miscarilor coloanei vertebrale. in nici un caz nu trebuie transportat ranitul cu autoturismul propriu, intrucat consecintele negative pot fi agravate, ci trebuie solicitata intotdeauna o ambulanta.