Sunt Ciprian Roman, vicepresedintele Asociatiei Hispano Romane Integramas din Alcala de Henares-Madrid. Stim cu totii ca pe data de 22 iulie a.c. Consiliul de Ministri a Guvernului Spaniei a aprobat Masura cu numarul 12728 „Orden PRE/2072/2011, de 22 de julio, por la que se publica el Acuerdo de Consejo de Ministros por el que se establece la reactivacion del periodo transitorio en relacion con la libre circulacion de los trabajadores de Rumania„.

Desi initial s-a anuntat ca prin aceasta masura NU VOR FI AFECTATI cetatenii romani ce sunt deja in Spania si au rezidenta cu drept de munca, la ora aplicarii masurii lucrurile au luat o cu totul alta directie. Prin aceasta masura pot fi afectati toti romanii ce se afla pe teritoriul Spaniei si care din diverse motive nu au avut carnetul de somaj stampilat la zi dar si cei ce de acum incolo nu se vor prezenta la oficiile de munca(INEM) in timpul specificat de lege pentru a se inscrie ca someri (demandante de empleo).

Consideram aceasta masura injusta, nedreapta, rusinoasa si mai ales discriminatorie. Nedreapta pentru ca se aplica retroactiv afectind un mare numar de romani ce traiesc aici cu familiile lor, au ipoteci de platit si care vor fi condamnati la a-si pierde casele, avind apoi de platit nu numai o chirie cind isi vor pierde locuinta, ci si datoria ce va ramane la banca in urma scoaterii la licitatie a inmobilului ce va fi vandut la jumatate de pret de catre banca creditoare. Injusta pentru ca a te prezenta la Oficiul Fortei de Munca nu este obligatoriu prin lege si ca atare consideram ca aceasta masura ii pedepseste de fapt pe acei romani care vazind ca nu au primit luni de zile nici o oferta din partea INEM au considerat ca stampilarea carnetului de somaj este inutila.

Acesti oameni nu inseamna ca nu isi cautau de munca ci doar au incetat sa mai creada si sa spere in sistem. Discriminatorie pentru ca daca pana in 2009 cind s-a promulgat vechea moratorie cel putin aveam aceleasi drepturi ca si ceilalti emigranti. Acum nu mai avem nici macar aceste drepturi. Si exemplificam:

  1. Un emigrant din orice alta tara care pe 1 iulie 2011 primeste prima autorizatie de rezidenta si munca(cea mai restrictiva) si avand un contract de munca este dat afara de la locul de munca pe data de 2 iulie. Aceasta persoana nu se prezinta la Oficiul Fortelor de Munca 5 luni. Dupa 5 luni isi gaseste un nou loc de munca cu care continua pana la implinirea anului. Prezentand la implinirea anului un nou contract de la aceeasi firma el isi va reinnoi rezidenta desi nu s-a prezentat la Oficiul Fortei de munca 5 luni.
  2. Un roman care la data de 5 iulie 2011 dupa 20 de ani lucrati in Spania neintrerupt(are aici casa la care plateste ipoteca, familie, copii, fiind singurul cu venit la acest moment) este dat afara de la servici. Nu se duce la Oficiul Fortelor de Munca pentru ca un cunoscut ii ofera un post de munca la firma sa incepand cu 23 iulie si prefera sa stea in concediu pina la acea data. Rezulta ca vine aplicarea noii masuri 12728 si isi pierde dreptul la munca in Spania pentru ca au trecut peste 15 zile de cind a fost dat afara si nu s-a prezentat la Oficiul Fortelor de Munca ca sa comunice ca a fost dat afara.

Deci un alt emigrant din orice alta tara desi nu calca pragul Oficiului Fortelor de Munca 5 luni nu i se intampla nimic iar unui roman pentru ca a intarziat o zi numai pierde acest drept desi legea nu te obliga sa te prezinti la Oficiul Fortelor de Munca daca nu vrei sa primesti somaj! Cum putem numi aceasta situatie? Noi credem ca discriminare.

Rusinoasa din 2 motive: pentru ca aceasta masura a fost aplicata cu ingaduinta Uniunii Europene si pentru ca se aplica unei singure tari membre a UE. Un alt aspect de neinteles pentru noi este ca este folosita moratoria din 2007 ca baza pentru a lua dreptul la munca celor care au obtinut un permis de munca si rezidenta inainte de 2007 si de ce este aplicata aceasta masura doar romanilor? intelegem ca moratoria este justificata de actuala situatie economica, ca trecem cu totii printr-o criza economica fara precedent, unde fluxul migrator trebuie controlat si ca solidaritatea poporului spaniol ca de fapt al oricarui alt stat are o limita.

Totusi multi dintre noi avem deja casa noastra aici. Aici s-au nascut copiii nostri, aici invata, aici sunt toti prietenii lor, aici avem viata noastra. Si chiar daca pina pe 22 iulie 2011 nu eram inscrisi la INEM asta nu insemna ca nu mai aveam speranta gasirii unui loc de munca care sa ne faca sa ne ajutam sotul sau sotia la plata ipotecii , a chiriei sau a cheltuielilor de zi cu zi.

Credem ca aceasta masura trebuie in primul rind revizuita cit mai curind posibil. Asa s-ar evita ca persoanele, familiile care sunt aici de mult timp bine integrate si care au avut ghinionul sa fie in somaj, chiar fara a avea stampilat carnetul de somaj, sa reintre in legalitate in ceea ce priveste posibilitaea lor de a obtine un loc de munca. Cu alte cuvinte sa redam speranta acestor familii. Apoi cind situatia economica o va permite speram ca aceasta masura sa fie abrogata avind in vedere ca ea afecteaza si este aplicata doar unei singure tari din UE. Avand in vedere decizia Comisiei UE din 11.08.2011 de autorizare a Spaniei ca sa suspende temporar in cazul lucratorilor romani prin aplicarea articolelor 1 – 6 din Regulamentul (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii , la articolul 5 se precizeaza:

Articolul 5

Prezenta decizie poate fi modificata sau abrogata in special in cazul in care informatiile relevante mentionate la articolul 4 ti care au dus la adoptarea acesteia se modifica sau daca efectele deciziei se dovedesc a fi mai restrictive decat este necesar pentru a atinge scopul deciziei.

in acelasi timp „Principiile care guverneaza restrictiile privind accesul la piata fortei de munca, astfel cum sunt stabilite in Anexa VII partea 1 din Actul de aderare din 2005, cum ar fi clauza suspensiva si principiul preferintei acordate cetatenilor Uniunii mentionat la alineatul (14), ar trebui sa fie respectate, de asemenea”.

Opinia noatra este urmatoarea: ca prin aplicarea acestei masuri persoane si familii din Comunitatea Romana, cetateni ce apartin unui stat membru al UE, ce se afla pe teritoriul Spaniei de multi ani au in acest moment dreptul la munca mult mai restrictionat decit persoane de alte nationalitati chiar din afara UE, asa cum am exemplificat mai sus, fapt ce incalca prevederile articolului 5 si Anexa VII partea 1 din Actul de aderare din 2005.

De aceea dorim sa lansam o campanie de stringere de semnaturi care sa duca la un dialog constructiv cu Guvernul Spaniei pentru revizuirea acestei masuri „12728 -Orden PRE/2072/2011” a Consiliului de Ministri din 22 iulie 2011.

Solicitam sprijinul ziarului dumneavoastra pentru ca impreuna cu cititorii, familiari ai acestora prieteni etc. sa ne putem face auziti si sa ne aparam drepturile. Cu numele, prenumele , seria NIE(tarjeta de rezidenta) sau numarul pasaportului sau seria buletinului de identitate si o semnatura, uniti pentru interesul nostru speram sa obtinem deocamdata modificarea acesti masuri atit de injuste. Nu va ginditi ca doar cu o semnatura nu se face primavara. Una cite una fac multe iar tu contezi. Poate azi tu nu esti afectat totusi participa caci miine va fi poate rindul tau si la greu vei dori ca ceilalti sa fie solidari cu tine in suferinta ta.

Dorim de asemenea sa lansam o invitatie tuturor celorlate asociatii si federatii de romani din Spania sa ni se alature pentru a avea o initiativa comuna caci numai uniti rezultatul final poate fi pozitiv.

Raminem la dispozitia dumneavoastra oferindu-va urmatoarele posibilitati de a ne contacta :

Adresa de email pentru stringerea de semnaturi: aintegramas@yahoo.es

    Telefoanele asociatiei sunt: 912808680 / 644556869 / 601046258.

    Fax: 918850262.

    Facebook: Ahr Integra Mas-Unde puteti vedea cine suntem si parte din activitatile ce le-am desfasurat.

   Cu stima,

  CIPRIAN ROMAN

  VICEPRESEDINTE

  ASOCIATIA HISPANO ROMANA INTEGRAMAS

  PZA. SAN FRANCISCO DE ASIS 4

  ALCALA DE HENARES

  MADRID CP 28002