Camataria va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar bunurile obtinute din savarsirea acestei infractiuni vor fi confiscate. Proiectul individual de lege care interzice activitatea camatariei a fost respins initial de Senat, dar a fost votat in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Aceasta infractiune este incriminata inca din 2009, in Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care defineste ca infractiune acordarea de credite cu titlu profesional de catre o persoana pe cont propriu sau pe contul unei alte entitati.

Pedeapsa in Legea 93/2009 era insa mult mai mica, cu un maxim de lipsire de libertate pana la un an. Si proiectul legii de aplicare a noului Cod Penal, proiect care a fost deja aprobat in Senat si urmeaza sa fie dezbatut si aprobat si de Camera Deputatilor, contine prevederi privind aplicarea acestui nou articol privind camata din noul Cod Penal si modifica si Legea 93/2009.

In momentul de fata, legea nu mai face distinctie privind dobanda excesiva (motivul pentru care proiectul de lege fusese respins de catre Senat), ci se refera doar la acordarea de imprumuturi, ca indeletnicire a unei persoane.