Toata Spania isi va concentra atentia in aceasta seara catre meciul de la Bucuresti de pe Arena Nationala, unde Atletico Madrid si Athletic Bilbao se intalnesc in finala Europa League. Peste 30 de mii de fani ai celor doua echipe au transformat Bucurestiul, in ultimele zile, intr-un oras spaniol.

Alegria spaniola este nota generala pe strazile din centrul orasului pentru ca toata lumea se simte bine si traieste din plin momentele dinaintea finalei Europa League. Finala Europa League 2012 a adus in Bucuresti, potrivit organizatorilor, aproximativ 30.000 de suporteri spanioli, sustinatori ai echipelor Atletico Madrid si Athletic Bilbao. 

Printul Felipe de Asturias, mostenitorul tronului Spaniei, si numeroase oficialitati spaniole vor asista la finala Ligii Europa, de pe Arena Nationala, dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

Pentru cel mai important eveniment sportiv al ultimilor 20 de ani din Romania, organizatorii locali – Primaria Capitalei si Federatia Romana de Fotbal – au stabilit cum ii preiau pe suporterii spanioli veniti in Romania sa sustina echipele favorite, unde ii duc, cum ii distreaza si cum ii ajuta sa se descurce intr-o tara in care, probabil, cei mai multi dintre ei nu au ajuns pana acum.


In Piata Constitutiei, Primaria Capitalei s-a amenajat o zona destinata suporterilor echipei Athletic Bilbao. S-au ridicat patru corturi imense, s-a amplasat o scena, patru ecrane enorme si multe toalete ecologice. Va fi vanzare mare de bere.

Suporterii madrilenilor beneficiaza insa de o zona mult mai mica, in Piata George Enescu, din apropierea Ateneului Roman. Sunt amplasate doar doua ecrane, in schimb exista un miniteren de fotbal cu iarba sintetica si au fost instalate cateva mese pentru fusbal.


Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat in ziua finalei zona special amenajata pentru fanii echipei Atletico Madrid in Piata George Enescu si a afirmat ca din informatiile sale s-au consumat 200.000 de litri de bere de cand suporterii spanioli au „invadat” Bucurestiul. Comerciantii din fan zone-ul amenajat pentru suporterii echipei Athletic Bilbao in Piata Constitutiei vindeau o bere la pahar cu opt lei, in timp ce pentru patru beri cereau 10 euro.

Aproximativ 50 de vorbitori de limba spaniola, unii dintre ei elevi la Liceul „Cervantes” din Capitala, imbracati cu tricouri pe care scrie „Pregunta me” – „Intreaba-ma”, ii ajuta pe suporterii spanioli care le vor cere informatii. In cele doua zone pentru fani, au fost dispusi si politisti vorbitori de engleza si spaniola, dar si politisti imbracati in civil, care au sarcina sa intervina in cazul in care sunt situatii de furturi din buzunare, talharii sau inselaciuni.

Statia Piata Victoriei a fost redenumita Nicolae Dobrin, statia Stefan cel Mare – Ion Parcalab, statia Obor – Gica Hagi, statia Piata Iancului poarta numele lui Llorente, statia Piata Muncii pe cel al lui Falcao, iar Dristor se numeste Rica Raducanu. Meciul incepe la ora 20:45, ora Spaniei.